01 Ян 2011

Безопасно ли е за бебето?

Оценете
(0 гласа)

Животът не винаги върви както е написано в книгите. Колкото и литература да сте прочели за раждането и за първите стъпки на детето, обучението става в движение. Разбира се, важно е да сте наясно кое е правилно и кое е грешно при отглеждането на детето. Това може значително да улесни трудните моменти.

Ситуациите са различни и няма еднозначен отговор за всички. А и заобикалящият свят се променя много динамично. По медиите излизат резултатите от стотици нови проучвания кое е вредно и кое е полезно за малките. Майка ви сигурно ще ви дава добри съвети, но едва ли ще е наясно с модерните бебешки аксесоари.
Предлагаме ви отговори на често задавани въпроси от неопитни родители за безопасността на бебето.

Да се завива ли с одеяло?
Ако завивате бебето с одеяло, преди да навърши 1 година, има риск то да се задуши, ако главата му се омотае. Някои педиатри допускат употреба на детско одеяло и при 6-месечни бебета, но ръцете и главата им винаги да са отвън.

Да се обгради ли с играчки над и в креватчето?

Играчките над детското легло не винаги са безопасни. По-добре не претрупвайте креватчето с играчки. Те трябва да се закачат така, че бебето да може да ги стига, но да висят на здрава връв, а не на ластик. Когато детето ги докосва, се стимулират движенията на ръцете. Когато обаче то заспи, отстранявайте играчките над креватчето. Най-добре ги закачете, след като бебето навърши 6 месеца. Тогава може да сложите играчки и около него в леглото. Но имайте предвид, че меките играчки не трябва да са по-големи от главата на бебето. Не бива да има и части, които се въртят и изваждат. След като детето навърши 1 година, може да му давате и книжки в леглото.

Кога да се сложи в кенгуру?
Носеното отпред кенгуру е подходящо за двумесечно бебе, което вече стабилно държи главата си изправена. В раницата, предназначена за гърба, може да поставяте детето, когато навърши 6 месеца.

Къде да седи в колата?
Бебето винаги трябва да седи на специално столче на задната седалка в колата. Най-добре е в началото и вие да сте до него, за да не се чувства изолирано. А когато порасне, то може да наблюдава чудния свят през прозореца отзад и без вашето непрекъснато присъствие до него.

Д-р Пенка Цочева
педиатър

Още в Възпитание на детето

Ангел навън, дявол у дома

Първите дни, когато изпратих 3-годишната си дъщеричка Моника на градина, изпитвах истински ужас как ли ще се държи. Представях си как ще вилнее в спалното… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл