04 Юни 2015

Битови опасности за бременната жена

Оценете
(0 гласа)
 

Всичко изглежда увеличено през лупа, когато сте бременна. Чели сте, разбира се, и сте чували, че почистващите препарати, инсектицидите, питейната вода и други вещества в къщата понякога са опасни за живота, особено, когато живеете за двама. В действителност обаче домът ви вероятно е изключително безопасно място за вас и за бебето ви – особено, ако добавите малко предпазливост към много здрав разум. Ето какво трябва да знаете за т. нар. битови опасности:

Домашни почистващи препарати. Миенето на кухненския под и полирането на кухненската маса навярно натоварва гърба ви, който носи и бебето, но не вреди на бременността ви. Все пак е по-разумно да чистите предпазливо, когато чакате бебе. Доверете се на носа си и на следните съвети:
- Ако почистващият препарат е с много силна миризма или излъчва силни изпарения, не го вдишвайте. Използвайте го в помещения с много добра вентилация или изобщо не го използвайте.
- Никога не смесвайте амоняк с продукти на хлорна основа – комбинацията отделя смъртоносни изпарения.
- Старайте се да избягвате продукти за почистване на фурни и течности за химическо чистене, чиито етикети предупреждават за токсичност.

- Носете гумени ръкавици, когато използвате силни продукти, така предотвратявате попиването на химикалите в кожата.

Олово. Излагането на олово вреди не само на малките деца, но на бременните и бебетата, които те носят. За щастие е лесно да го отбягваме, ето как:
- Понеже питейната вода е чест източник на олово, убедете се, че вашата не съдържа олово.
- Старите бои са основен източник на олово. Ако домът ви е строен преди 1955 година или по-рано и се налага да се свалят пластове боя (независимо по каква причина), стойте далеч оттам, докато работата приключи.

- По-старите глинени съдове, керамиката и порцеланът също излъчват олово. Ако имате домашно изработени кани и чинии, вносни, антикварни или просто много стари, не ги използвайте за сервиране на храна и напитки, особено на такива, които съдържат киселини (цитруси, оцет, домати, вино, безалкохолни напитки).

Чешмяна вода. Тя все още най-добрата напитка у дома – в повечето домове водата от чешмата е напълно безопасна и годна за пиене. За да сте сигурна, че когато пълните чаша, пиете за вашето здраве – и за здравето на бебето – направете следното:
- Информирайте се в местната Агенция за защита на околната среда или в отдел на Министерството на здравеопазването относно чистотата и безопасността на питейната вода във водоема или в кладенеца (ако източникът на чешмяната вода е кладенец). При вероятност качеството на водата в дома ви да е различни от качеството на водата в района (поради остарели тръби, домът ви граничи с бунище или заради лош дъх и вкус), изследвайки я в лаборатория.

- Ако чешмяната вода не издържи теста, купете си филтър или използвайте бутилирана вода за пиене и готвене. Знайте обаче, че бутилирането не е гаранция за чистота на водата. Някои бутилирани води са по-замърсени от чешмяната вода, а други бутилирани директно от чешмата. Много бутилирани води не съдържат флуорид – важен материал за растящите зъби на бебето. Избягвайте дестилираната вода – тя не съдържа полезни материали. За да ограничите нивото на оловото във водата, която пиете, използвайте само студена вода за пиене и за готвене (горещата извлича повече олово от тръбите).

Пестициди. Не понасяте съжителство с хлебарки, мравки и други гадинки? Тогава се налага да ги унищожите с химически пестициди. За щастие при известни предпазни мерки бременността и унищожаването на насекомите са напълно съвместими. Ако в квартала ви пръскат против насекоми, избягвайте да стоите продължително навън. При възможност се борете с насекомите с природни средства. Вкъщи използвайте „капани” за насекоми, стратегически разположени по любимите за насекомите места, за да се отървете от хлебарките и мравките, използвайте кедрови кубчета вместо нафталин в ф=гардеробите или потърсете в биомагазините нетоксични и щадящи околната среда пестициди. За повече информация за природните средства против насекоми се обърнете към местен отдел на ХЕИ или към местната „зелена” организация

Изпарения от бои. В цялото животинско царство периодът преди раждането (или снасянето на яйца) е свързан с трескава подготовка за появата на новото поколение. При хората плановете включват пребоядисване на бъдещата бебешка стая. За щастие днешните бои не съдържат олово и живак, но има достатъчно добри причини да връчите четката на другиго, възможно е раздразнение на носа и предизвикване на гадене.

„Зелено решение”
Търсите начин да дишате по-леко у дома? Напълнете жилището с живи растения, които поглъщат замърсителите на въздуха и го обогатяват с кислород. Избягвайте растения, които са токсични при поглъщане.

Още в Новини

Кърменето – от старите традиции до днес

На темата за кърменето бе посветена първата лекция за октомври на училището за настоящи и бъдещи родители на списание "9 месеца". Д-р Анета Попиванова –… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo