30 Мар 2020

  COVID-19 и домашните любимци

  Оценете
  (1 глас)

  Всичко, което се случва към днешна дата, за хората от нашето поколение е непознато – ние само сме го учили през студентските си години или сме го гледали по филмите. Когато става въпрос за такава сериозна пандемия, настъпваща с агресивна динамика и застрашаваща живота на милиони хора по цял свят, неминуемо идва моментът, в който се питаме знаем ли какво да правим с нашите домашни любимци? Както в предишни публикации сме изяснявали, животиснките коронавируси (на куче и котка) не могат да заразяват хора и не са опасни за тях. Тук изниква въпросът – къде е най-удачно да разхождаме домашните си любимци и удачно ли е въобще? Какви мерки да предприемем преди и след излизане на животното на разходка? Кога да става това? При какви условия? Разбира се, обществото ни трябва да е наясно, че сега се изисква да бъдем максимално отговорни към себе си и към другите. Когато отглеждаме куче, това неминуемо е свързано с разходки навън. За да бъдем предпазливи, най-правилно е разходките да са кратки. Толкова, колкото животното да извърши своите нужди. Необходимо е да избягваме паркове и градинки, където се разходжат и други домашни любимци, защото, обикновено стопаните пускат животните да тичат, а те самите се струпват с цел „сладки приказки“. Това към днешна дата категорично трябва да се избягва. Вечерните разходки – по същия начин – трябва да са кратки. Да се избягват контакти, при наличие на потенциал за такива, както между любимците, така и между стопаните им. Винаги водете животното си на повод. Често ставаме свидетели на ситуация, при която домашните лобимци на познати, съседи и приятели в радостта си подскачат и ближат обекта на своята емоция. Някои от хората са толкова мили, че в отговор прегръщат и целуват любвеобвилното куче. Въпреки че едно животно няма как да се разболее от човешкия COVID-19, изниква въпросът – изложени ли сме на риск, ако някой страничен човек прегърне или се радва на нашето кучето? Както хуманните, така и ние, ветеринарните лекари се учим в движение по въпроса с актуалния вирус. Съответно, не сме наясно относно микро частиците, попаднали от евентуално заразен човек върху домашен любимец, колко време биха поддържали вируса жив. Желателно е да НЕ позволяваме близки контакти на любимеца си с други хора.

  След разходка: 

  • Измийте щателно с помощта на ръкавици лапичките на кучето с вода и сапун.
  • По-възможност изолзвайте дезинфекциращи кърпички, като почиствате лапичките и прокарвате такава кърпичка и през тялото на животното.
  • Ходейки навън, кучето може да настъпи човешки секрети (слюнка, храчка или друго) и именно там да се съдържа вируса – миенето на краката е задължително!
  • Кучетата душат всичко и навсякъде. Измивайте муцунката на любимеца си.
  • Дезинфекцирайте ръцете си с дезинфектант съдържащ алкохол не по-малко от 70%.

  Ако наредбите, свързани с мерките за сигурност се променят в посока забрана за излизане и движение на хора навън, или самоте вие изпитвате страх да го правите, тогава ще трябва да приучите животното да върши своите нужди вкъщи. За целта се използват специални пелени, които съдържат феромони (или атрактанти, привличащи вещества) и животното лесно привиква да ходи на тях. Има и привличащи спрейове, които карат животното да ходи на желаното от вас място. Тук е моментът да призова всички граждани да бъдат социални отговорни и да спазват отлична лична хигиена и такава на домашния си любимец!

  Вкъщи е хубаво да дезинфекцираме пода с хлорни препарати, подобни на белина. Така минимизираме и свеждаме риска от заразяване с COVID-19 до минумум.

  Бъдете здрави и спазвайте мерките! Нека да сме добрия пример и да се пазим!

  Текст: д-р Евгени Евтимов, ветеринарна клиника „Vet Star clinic”

  Още в Традиции и обичаи

  Да го защитят и опазят

  Вярата в митични същества, определящи съдбата на човека при неговото раждане, датира от прастари времена. Някои от тези персонажи са надарени с добра сила и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh