08 Сеп 2017

  До кабинета на хирург след раждането

  Оценете
  (1 глас)

  След раждането много от нас се изправят пред проблеми, които водят до кабинета на хирург – състояния, които могат да бъдат наследство от най-вълнуващия момент в живота на жената. Кои са те, разкрива доц. Георги Григоров, ръководител на Хирургично отделение в МБАЛ „Надежда“.  

  Кои са най-честите състояния, налагащи хирургична намеса след раждането?

  Бременността може да провокира няколко относително чести хирургични състояния – хемороиди, диастаза на правите коремни мускули и жлъчнокаменна болест.

  Какво представляват хемороидите?

  Хемороидите са разширени кръвоносни съдове, разположени под лигавицата на правото черво, които провокират оток и болка, а понякога и кървене, ако лигавицата се разрани и разширените кръвоносни съдове се разкъсат.

  Бременността предизвиква ли появата им?

  Бременността може да провокира изявата или обострянето на това състояние заради високите нива на прогестерона, които водят до отпускане на съединителната тъкан, както и заради уголемената матка, която притиска кръвоносни съдове и затруднява оттока на венозна кръв от малкия таз. Повечето жени имат това състояние и преди да забременеят, но често разбират за него именно по време на бременността.

  Какви са възможностите за лечение?

  В зависимост от степента на изявеност на хемороидите може да бъде приложено консервативно или оперативно лечение. Консервативните мерки включват прием на повече течности и на храна, богата на фибри, както и правилна хигиена на аналната област – бани с хладка вода без препарати, съдържащи сапун. В допълнение съществуват и локални и перорални форми на лечение.

  Оперативното лечение как протича?

  В болница „Надежда“ разполагаме с апаратура за извършване на лазерна аблация – минимално инвазивен оперативен метод, който е и максимално щадящ за пациента. При много напреднали хемороиди обаче се препоръчва използване на механичен ушивател за премахване на хемороидите.

  Какво представлява диастазата на правите коремни мускули?

  Това също е състояние, което може да бъде породено от бременността. Представлява разединяване и раздалечаване на двата прави коремни мускула на коремната стена. Състоянието е често срещано, особено при слаби жени, както и когато плодът е много едър или бременността е двуплодна. За съжаление, не съществуват консервативни средства за лечение. Прилагат се класическа отворена операция или лапароскопска операция за поставяне на платно, което покрива дефекта в коремната стена и предотвратява последващо преразтягане.

  Жлъчнокаменна болест и бременност

  Жлъчнокаменната болест често за първи път се проявява именно по време на бременност. Причина за това е нарастващата матка, която притиска чернодробната зона и жлъчните пътища и причинява застой в тях, който може да доведе до образуването на камъни в жлъчния мехур и до жлъчнокаменна криза – силно болезнено състояние, свързано с гадене и повръщане.  Ако подобни оплаквания се установят по време на бременност, се полагат максимални усилия да бъдат лекувани по консервативен начин до раждането.

   

  Разговора проведе Даниела Георгиева

  Още в Кърмене

  Кърменето развива белите дробове на детето

  Бебетата, които са били кърмени най-малко 4 месеца, по-рядко страдат от белодробни заболявания в детска възраст, установяват учени от Центъра за изследване на астмата и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh