01 Авг 2012

Когато мъника го заболи ухо...

/ Прочетена 8 пъти
Оценете
(0 гласа)

Отитът е възпалителен процес, засягащ средното или външното ухо. Това е най-често срещаното заболяване в детската възраст след заболяванията на горните дихателни пътища. Засяга всички възрастови групи, но кърмачетата и малките деца до 3-годишна възраст боледуват най-често. „При кърмачетата запушването на Евстахиевата тръба (вътрешната слухова тръба, чрез която средното ухо се свързва с фаринкса) се дължи най-вече на честото връщане на стомашно съдържимо с висока киселинност на нивото на устната и носната кухина (рефлукс). Промяната на pH в назофарингеалната кухина предизвиква дразнене на група клетки, затваряне на Евстахиевата тръба и запълване на средното ухо с течност, което води до серозен среден отит”, обяснява д-р Николай Улевинов, УНГ специалист в Детската клиника на УМБАЛ „Александровска”, София.

Серозният отит на средното ухо при бебетата и малките деца обикновено протича без повишаване на телесната температура Поради това родителите често отдават неразположението и неспокойното поведение на детето на пробиващите в тази възраст зъбки. Решаващи за поставяне на точната диагноза са прегледът от специалист и отоскопията. Вирусните инфекции и най-вече ринофарингитите създават условия за преминаване на възпалителния процес през Евстахиевата тръба до средното ухо и развитие на остър среден вирусен отит. Той е едно от най-честите усложнения при инфекции на горните дихателни пътища.
За разлика от серозния, вирусният отит протича с висока температура „Характерно за острото възпаление на средното ухо е, че се поддържа постоянно повишена телесна температура около 37–37.2o C”, обяснява специалистът. Освен типичните симптоми като запушен нос и повишена секреция, диарията също може да е сигнал за възпалителен отит при децата, тъй като при задържане на течност в средното ухо се получава токсично дразнене, провокиращо стомашно-чревни неразположения.

В разгара на лятото много семейства с малки деца търсят спасение от жегите край морския бряг или край градските басейни. За малчуганите е истинско удоволствие да плуват и да се гмуркат, но влизането на вода във външния слухов канал може да причини външен отит. Опасността не е толкова от студената вода, колкото от съдържащите се в нея бактерии, тъй като главният виновник за развитието на възпалителен процес в ухото са именно патогенните микроорганизми. Дори и в най-чистите плувни басейни могат да се изолират някои особено устойчиви микроорганизми. Прекалената дезинфекция пък е свързана с наличието във водата на остатъчни, дразнещи кожата и очите вещества. Външният отит обаче не се развива единствено при игра във вода. Всеки фактор (екзема, разраняване, агресивно почистване, попадане на чужди тела...), който нарушава целостта на кожата в ушния канал, може да доведе до развитие на инфекция. „Това е стафилококова инфекция, при която има дифузно зачервяване на кожата на слуховия канал или възпаление само в една област, наречено цирей на външния слухов канал”, допълва д-р Улевинов. При външния отит телесната температура на детето може и да не е повишена, но по-съществен признак на състоянието е острата болка в ухото, която се засилва при закриването му, лягане на болната страна, дъвчене и преглъщане. Понякога преди болковата симптоматика се появява сърбеж в ушния канал. Често външно ухото се зачервява, подува, уголемяват се прилежащите лимфни възли. Болката в ухото обикновено е съпроводена с главоболие, обща отпадналост, нарушен слух, шум в ушите и секреция от ушния канал. Първоначално секретът е бистър, а след това се сгъстява и оттенъкът му става жълтеникав. Детето е неспокойно, отказва да се храни. При възпаление на слуховия канал е препоръчително в него за около 1 час да се постави памучен тампон, напоен със спирт и риванол, или да се приложи препарат, който разтваря и извлича възпалителния инфилтрат. Поставянето на топъл компрес върху болезненото ухо обикновено облекчава болката. При повишена температура се прилагат антипиретици във форма, подходяща за възрастта. Когато инфекцията на външния слухов канал е по-сериозна, по преценка на лекаря могат да се приложат и антистафилококови антибиотици.

Какво го предизвиква
Средният отит се предизвиква от запушване на Евстахиевата тръба, която съединява средното ухо с кухината на носоглътката. Нейната роля е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото и да отвежда секретираните течности от вътрешното ухо в носоглътката. При преглъщане и прозяване Евстахиевата тръба се отваря, налягането се изравнява, а течността от средното ухо се стича надолу. При запушване на тръбата въздухът във вътрешното ухо се поема частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото се на- малява, вследствие на което кръвоносните съдове се изпълват с кръв и отделят течност, която предизвиква възпалителен процес. Сред причините, водещи до запушване на Евстахиевата тръба, са хрема, разрастване на трета сливица, алергична реакция, възпление на лигавицата на носа и носоглътката, травма и т.н.

Морски забавления, но без риск
Най-сигурният начин да предпазите мъника от външен отит е да не допускате навлизането на замърсена вода в ушите му. Това обаче трудно се постига, когато сте на море. Ползването на плувна шапка е добро решение, но не е лесно да убедите детето да я носи. Поставянето на предпазни „тапи” в ушите също е вариант, но често те самите травмират ушния канал и са източник на инфекция. Не забравяйте да подсушавате ушите на детето всеки път, когато то излезе от водата. Можете да превърнете тази неприятна процедура в забавна игра, като го накарате да наклони глава настрани и да направи няколко подскока.


Даниела Добрева-Димитрова

Още в В помощ на мама

Пролетна напаст

Навсякъде летят бели пухчета, дърветата отдавна са разцъфнали и всичко наоколо се събужда от дългия зимен сън... Звучи прекрасно и със сигурност много хора се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори

Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви

Най-новото от "9 месеца"

Избрано видео

Неразливаща чаша с мек накрайник 6М+

4
Идеалният начин за развитие уменията за пиене от чаша за възрастни 230 мл
 

Стартов комплект "Всичко в едно" Natural

6
Комплект, идеален за майките, които желаят лесно и чисто да комбинират изцеждане на кърма и хранене на бебето

Магична кутия-BABY ART

1
Дълготраен сувенир, на който ще се радвате винаги

Топка - откривател

topka5
Забавление с различни текстури, тракащи елементи и множество ярки цветове

Органичен препарат 

friendlyorganic
Препарат за почистване на помпи за кърма и бебешки аксесоари. Специална формула за натурално и ефективно почистване