16 Дек 2008

Нежни грижи за малкия Адам

Оценете
(0 гласа)

Половият орган на новороденото момченце е добре оформен, като през следващите периоди от детството, особено през пубертета, той се развива и подготвя за функциите, които трябва да изпълнява.
През първите една-две седмици след раждането вниманието на майката и на педиатъра, наблюдаващ детето, основно са насочени към обработването и падането на пъпчето, преминаването на физиологичната жълтеница (ако я има), кърменето, следенето на теглото и пр. Към края на първия месец, най-късно до 45-ия ден, главичката на членчето на момчето трябва внимателно да се забели и ако не се получи, това да се повтори един-два пъти. Ако и след това не сте сигурни в успешния резултат, трябва да се обърнете за помощ към педиатър, който има необходимия опит. Той ще извърши най-правилно манипулацията и ще ви научи как да я правите и вие. Честотата на тази процедура продължава през цялото детство, като е препоръчително да се прави един, максимум два пъти седмично, най-добре при къпане.
Тъй като сме в ерата на Интернет и е възможно да получите различна от написаната дотук информация, ще спомена, че в американската педиатрична практика често се съветва членчето да не се пипа, а да се оперира след петата–шестата година, като се направи т.нар. от мюсюлманите “обрязване”. Тази и някои подобни концепции не се приемат от повечето европейски педиатрични школи, включително и от българската.
Ако не се осигури лесно оттичане на урината по време на уриниране, може да се предизвика застой и това да причини уроинфекции на по-горните отдели на уринарния тракт. Затова американската практика е рискова, а и операцията е травмираща за психиката на детето. 
При малък процент от децата се среща и състояние, при което членчето е затворено (фимоза) и не може да се забели дори от опитен специалист. Тогава се налага оперативна намеса, най-добре в детска урологична клиника (кабинет).

Д-р Веселин Илиев

Още в Свободно време

Детето Скорпион - 24 октомври– 22 ноември

Малкият Скорпион не обича да показва емоциите и душевните си вълнения. Той е затворен, вглъбен, предпочита самотните занимания. Когато е в компания, може и да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл