24 Апр 2017

Оптимизмът и успешната инвитро процедура

Оценете
(0 гласа)

Оптимизмът и успешната инвитро процедура – взаимносвързани ли са, как и защо?

Людмил Стефанов, психолог и психотерапевт. Един от създателите на Психологически център „Аз и Ние"

Забременяването инвитро е подвластно на същите емоционални фактори, както и забременяването по естествен път. А за децата, заченати инвитро, е важно да се има предвид, че те, от една страна, са дълго чакани и изстрадани. Това е предпоставка за особено отношение към тях, което може да предизвиква напрежение. От друга страна, има едно общо правило, че ние винаги следва да обичаме и уважаваме партньора, с когото сме създали детето, независимо как са се развили отношенията ни с него след това. Иначе любовта ни към това дете е непълноценна. В случая е важно да осъзнаем, че в зачеването на дете инвитро участват майката, нейният съпруг, лекарският екип, а често и напълно непознат донор. Всички тези хора трябва да намерят своето ценно място в семейната митология, защото така и детето ще се чувства добре.

 

Поведенчески и емоционални разстройства с начало в детска възраст – какви най-често биват те?

Проф. Венета Божинова, Началник Клиника по нервни болести за деца, УМБАЛ по неврология и психиатрия „Св.Наум”, София

Неорганичната енуреза (напикаване) се среща при 10% от децата до 10- годишна възраст. Представлява неволно изпускане на урина извън моментите на волева микция. Бива първична и вторична, дневна и нощна. В детска възраст най-честа разновидност е нощната енуреза – незадържане на урина по време на сън. Вторичната енуреза е емоционално разстройство при деца, които контролират дейността на пикочния си мехур. Най-често се развива след  психотравма, остър или хроничен стрес, причинени от конфликти в семейсвото, разделяне на родителите, ревност след раждане на друго дете в семейството, уплаха. Енурезата е сериозен проблем, тъй като може да доведе до чувство за вина и неблагоприятни промени върху характера на детето. Лечението е комплексно. Регулира се пиенето на течности, в някои случаи се назначават антидепресанти – хлорпротиксен, поведенческа терапия, психотерапия.

Неорганичната енкопреза представлява непроизволна дефекация след 2-годишна възраст без данни за органична увреда. Тя бива първична и вторична. Вторичната се явява след психотравма (раждане на следващо дете, раздяла с майката и др.). Препоръчват се режим и психотерапия за подобряване на семейния психоклимат. Ако заболяването продължи след 5-годишна възраст, могат да се прилагат трициклични антидепресанти.

Тиковите разстройства се изявяват с тикове – бързо повтарящо се, неритмично движение, включващо ограничена група мускули или издаване на звук в резултат на стресова ситуация или тревожност. Тиковете се преживяват като непреодолими, но могат да се потиснат за определен период, засилват се при стрес и изчезват по време на сън. Най-чести са моторните тикове с мигане на очи, отмятане на шията, свиване на ръцете, лицеви гримаси.

Още в Новини

Бебе-рекордьор се роди в Стара Загора

Бебе с тегло 5, 340 грама се роди в старозагорската болница "Тракия ". Момиченцето е високо цели 60 сантиметра. С рекордния си ръст детенцето става… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo