23 Фев 2012

  Пазете бебето от синдрома на внезапната детска смърт

  Оценете
  (1 глас)

  Ново американско проучване доказва, че има пряка връзка между пушенето през бременността и синдрома на внезапната детска смърт.

  Според статистиката синдромът засяга по-често момчетата на възраст от 0 до 1 година, като се среща най-вече между 2-рия и 4-ия месец след раждането. Учените смятат, че ако майката пуши през бременността, тя многократно увеличава риска детето й да почине внезапно. Други причини са презатоплянето на новороденото, ако температурата в стаята му е прекалено висока или
  ако детето е облечено
  с прекалено много дрехи

  Особено важно е бебето да не се поставя да спи по корем – една от причините за внезапната детска смърт. Най-безопасно е то да спи настрани. Застрашени от внезапна смърт са и децата, чиито майки през бременността употребяват алкохол, пушат, страдат от анемия и имат много ниско тегло.

  “Откакто майките знаят, че за да предпазят детето си, задължително трябва да го поставят да спи настрани, а не по корем, тютюнопушенето се превърна в най-голямата опасност от внезапна детска смърт”, казва водещият на проучването д-р Шабих Хасан, неонаталог, преподавател в департамента по педиатрия в Университета в Калгари. Според него
  тютюнопушенето на майката
  е основната причина за внезапната смърт на новороденото.

  За да открият връзката на цигарения дим и останалите познати рискови фактори за опасния синдром, учените правят експерименти с бременни плъхове. Поставят една група плъхове в добре проветрено помещение, а друга– встая с цигарен дим и висока температура на въздуха.  Проучванетопоказва, че дори в помещение с недостатъчно кислород и прекалено висока температура на въздуха, в което няма цигарен дим, последствията за плъховете са пагубни. Ефектът е много по-ясно изразен при бременни плъхове, които са били изложени и на тютюнев дим. “В хипотермични условия при тези животни се проявяват изявени и дълготрайни дихателни проблеми, които най-често завършват със задушаване.Нашите резултати показват, че тютюнопушенето през бременността задълбочава риска от внезапна смърт при новородените”,казва д-р Хасан.

  „9 месеца“

  Как да се намали рискът?


    Никога не оставяйте детето си да спи по корем.
   Матракът на детето трябва да е твърд. Уверете се, че детското креватче отговаря на всички стандарти за безопасност.
   Докато детето ви спи, махнете от креватчето му възглавницата, юргана... и меките играчки.
   Завивката не трябва да покрива главата на детето, докато то спи.
   Детето не бива да се прегрява.
   Уверете се, че всеки, който се грижи детето, е наясно със синдрома на внезапната детска смърт и знае какво трябва да се прави за предпазване от него.
   Не оставяйте детето да спи на легло за възрастни, на водно легло, канапе или друга мека повърхност.

  Още в Грижа за кожата

  Олио за еластичност Maternea

  През бременността кожата се разтяга екстремно, а увеличеното ниво на хормони, влияе на регенерацията й. Тя става много суха, чувствителна, дори сърбяща и има нужда… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh