19 Ян 2011

Помощ!!!

Оценете
(0 гласа)

Щом в дома расте малчуган, инцидентите не могат да се избегнат. Важното е мама и татко бързо да реагират и да знаят как да окажат първа помощ с подръчни средства. Прочетете "урока"...

Цицина
Детето ви си играе под масата – любимо убежище. Спонтанно решава да излезе, но следва силен удар в ръба на масата. Цицината (хематом) е готова. Единствено студеното може да ограничи нарастването й. Затова бързо наложете мястото със студен компрес или притиснете с метален предмет, или поставете върху удареното кубче лед или дълбокозамразен продукт от фризера, но задължително увити в кърпа, за да не залепнат за кожата! Студеното потиска кръвоснабдяването на хематома и така намалява отока.

Рана

Всичко може да причини нараняване – остри ръбове, камък, саксия… Кожата се сцепва и кърви силно, тъй като по главата има множество повърхностни кръвоносни съдове. Веднага притиснете мястото със стерилен компрес (добре е винаги да го имате у дома – купете го от аптеката!) или с чиста кърпа (памучна пелена, салфетка или с края на блузата си), докато кървенето спре. Опасността от инфектиране на силно кървящите рани не е голяма поради отмиване на болестотворните микроорганизми.
Запомнете, че рани, по-широки от един сантиметър, трябва да се обработят от лекар. По-малките рани се покриват с анкерпласт и се оставят да хванат коричка.

Трънче
Треската или трънчето, попаднали под кожата, трябва да се отстранят, преди да се стигне до инфекция. Повърхностните трески се премахват с чиста игла, обтрита със спирт. Кожата се повдига леко с иглата, треската се подхваща странично (може и с пинцета) и се издърпва навън. След това мястото се дезинфекцира.
Упоритите и дълбоко загнездили се трески трябва да се обработят от лекар, който ще провери и защитата на детето срещу тетанус.
Бодлите от кактус отстранявайте веднага поради опасност от възпаление. Тъй като това е доста трудно, най-добре е да потърсите помощта на лекар.

Ръждив пирон
Мястото на нараняването с ръждив предмет се нуждае от грижлива обработка, тъй като може да предизвика тетанус. Винаги изцеждайте кръвта от нараненото място, за да се отмият ръждата и болестните причинители. Дезинфекцирайте раната и заведете детето на лекар, който ще обработи мястото допълнително и ще прецени нужна ли е инжекция срещу тетанус.

Порязване със стъкло

Оставете раната да кърви няколко секунди, за да се почисти от замърсяване и бактерии. След това я притиснете със стерилен компрес (чиста носна кърпа, крайчето на дреха), докато престане да кърви. Покривайте я с анкерпласт само през деня. Големите, силно кървящи рани на краката понякога се нуждаят от зашиване. Ако имате съмнения, заведете детето на лекар.          

Д-р Христо Живков
хирург

Още в Проблемна бременност

Порок

Ако през бременността пиете повече от 3 чаши алкохол дневно, има голяма вероятност детето ви да развие алкохолна зависимост, когато порасне. Това показват проучвания на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo