30 Ян 2012

  Повишената температура – оръжие срещу инфекциите

  Оценете
  (0 гласа)

  Освен вирусната или бактериалната инфекция, силната жажда, жегата в горещ летен ден, никненето на първите зъбчета или дори претоплянето от дрешки и завивки могат да покачат телесната температура на мъника. Причината е, че терморегулацията на крехкия детски организъм все още не е укрепнала. Повишената температура сама по себе си обаче не е болест, а активна реакция на организма срещу определен болестотворен процес. Доказано например е, че
  т.нар. фагоцити (клетките на имунната система)
  работят на оптимален режим
  при температура 39° С


  Нормалната телесна температура на детето е между 36.5 и 37.5 ° С, леко повишената е около 38° С, а по-сериозно повишена – над 38,5 °С.  Ако усетите, че детето ви „гори“, но телесната му температура не е над 38° С и малчуганът има добър тонус, не бързайте да вземате мерки за нейното сваляне.

  При повишена температура най-силно е притеснението на родителите от риска детето да не направи т.нар. фебрилен гърч. Той се наблюдава
  при 2 до 5% от децата в Европа
  и при 5 до 10% от децата в Азия. Случаите на температурен гърч преди 7-ия месец са твърде редки, като най-висока е честотата им сред 14- до 18-месечните. За успокоение на родителите обаче при неусложнения фебрилен гърч (с продължителност до 15 минути) няма последствия за здравето на детето, а рискът по-късно да се отключи епилепсия е изключително нисък. В случай на фебрилен гърч трябва внимателно да се наблюдава дишането на детето и веднага да се потърси помощ от специалист.

  „9 месеца“

  Обезателно потърсете педиатър, когато...

   Телесната температура на детето е над 38° С;
   Температурата е повишена повече от 24 часа;
   Детето отказва да поема течности;
   Има симптоми на затруднено дишане, кожни обриви или болки в ухото;
   Детето прави т.нар. фебрилен гърч.


  Кой е най-точен?
  Най-точното измерване на телесната температура при малкото дете е с електронен термометър в ануса, а при по-голямото – в устата, под езика. По-малко достоверно, но все пак ориентировъчно, е измерването под мишницата (там температурата е малко по-ниска) или чрез специални лентички, които се слагат на челото. Без гаранция за абсолютна точност, но пък доста практичен е инфрачервеният термометър, който измерва температурата в ухото само за няколко секунди. Живачните термометри вече не само са отживелица, но са и отхвърлени от СЗО като рискови. 


  Срещу алергиите...
  Екип от американски учени от Института по алергология и инфекциозни заболявания в Бетезда, Мериленд, твърдят, че децата, които са имали повишена температура (над 38.3° С) поне два пъти до първата си годинка, са по-малко предразположени към алергии. Учените стигат до този извод въз основа на проследяването на деца, изложени на въздействието на алергени, като полени, домашен прах и др. Оказва се, че борбата на имунната система (проявена чрез повишаване на телесната температура) срещу инфекциите в най-ранното детство е добра „тренировка“, която създава по-голяма устойчивост към алергени в по-късна детска възраст.

  Още в Да бъдеш баща

  Татко VS бебе

  Татко VS бебе… или как да успокоите ревящо терористче?! Мога да напиша книга по този въпрос. С няколко млади мои колеги, които станаха татковци преди… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh