25 Юли 2011

  Щит срещу алергиите?

  Оценете
  (0 гласа)

  В диагностиката и лечението на алергиите медицината напредва с бързи крачки. За жалост обаче агресията на околната среда също се усилва.
  „Днес алергените са толкова много, че имунната система не може да смогне да се запознае с тях. Тогава се стига до момент, в който тя капитулира и започва да приема за чуждо дори и онова, което до вчера е разпознавала като свое” обяснява д-р Тихомир Мустаков – един от най-утвърдените детски алерголози и лектор в С „9 месеца” на училище. 
  Могат ли родителите да предпазят детето си от развитието на алергия? Мерките са наложителни най-вече при рисковите групи. „С повишен риск от алергия са
  децата с фамилно обременяване
  например родителите на които имат бронхиална астма или реагират алергично след ужилване от насекоми. Този тип имунна система се утвърждава в поколенията”, обяснява д-р Мустаков.

  Ако бащата страда от алергия, вероятността детето също да я развие е до 20%, но рискът се покачва  (до 60%), ако майката е алергична.

  Родилката предава повече генетичен материал на детето от бащата. „Ако обаче и двамата родители са алергични, например страдат от сенна хрема или от алергична астма, 80% вероятно е, че и техният мъник също ще е алергичен”, добавя лекарят.
  Профилактиката
  обаче не означава някои свръхтревожни родители да държат детето в стерилна среда или непрестанно да го тестват за алергии, без да има никакви обезпокоителни сигнали. Или тъкмо обратното – да се пренебрегват симптоми като постоянна кашлица, подсмърчане или дишане на детето с отворена уста. 
  Освен наследствеността, влияние оказват и външните фактори. По-влажният климат е по-рисков за отключването на алергия. Проучване сочи, че страдащите от астма в Бургас са с 20% повече в сравнение със София,  независимо че столицата е по-замърсен град.
  „Не само климатът е определящ, но и условията в дома. Оптималната влага в жилището трябва да е между 35 и 55%. Според проучване, въпреки че в Дания климатът е по-влажен, болните от астма са по-малко, отколкото в България, тъй като има по-малко плесен в жилищата”, казва експертът. 
  Важна е и
  средата на майчината утроба

  „Вече се доказва, че алергизирането може да започне още от утробата”, предупреждава д-р Мустаков. Бъдещите майки, при които има индикации за алергия, трябва да ограничат консумацията на ядки, яйца и риба. Не бива да прекаляват и с прясното краве мляко – допустимо е до една чаша дневно.
  Мъхестите плодове – ягоди, малини, праскови, често са „набеждавани“ като силно алергизиращи. „Не е нужно бременните и кърмачките да се въздържат от консумацията им. Прасковите например могат да се ядат белени, а кайсиите са много полезни за бъдещата майка, тъй като съдържат калий”, съветва д-р Мустаков. Ако не се прекалява с цитрусовите плодове, те също носят минимален риск от алергия. „Типичен пример за хранителен алергизиращ риск на небелтъчна основа е консумирането на голямо количество мандарини. Ако кърмачето се обрине, след като майката е хапвала мандарини, причината обаче не е, че плодовете са цитрусови, а че са обработени с химикали”, категоричен е д-р Мустаков. Ако страдате от поленова алергия, избягвайте меда от непроверени източници. Няма причина обаче да го изключвате от менюто си, ако не сте алергични, съветва алергологът.
  Дали обаче е задължително в майчиното мляко да преминат хранителни алергени, ако кърмачката е консумирала алергизиращи храни? Това често е въпрос на индивидуалност. Определящи са типът на храносмилането и обмяната на веществата. Според лабораторни тестове в кърмата на около 20% от кърмачките има яйчни, рибни и млечни молекули. Те съдържат силно концентриран белтък и могат да алергизират.

  Сандра Димитрова  


  Как да защитите детето?

   Кърмете бебето поне до 6-ия месец! Така ще му доставяте безценни антитела, които подкрепят имунната му система, за да е устойчива на алергени.
   Ако при бебе с фамилно обременяване се наложи хранене със заместител на кърмата, вземете си кутия с хипоалергенно мляко за родилния дом, за да предотвратите захранване на бебето ви със стандартен заместител на кърма. Това ще ви спести много главоболия занапред…
   Не го захранвайте рано, но и не твърде късно. Захранването след 7-ия месец сериозно повишава риска от алергични реакции.
   Не бързайте да слагате обици на малкото момиченце!
  Контактната алергия към никела е доста разпространена. 
   Не използвайте силно ароматизирани козметични продукти и почистващи препарати, включително омекотител за прането.
   Редовно почиствайте прахта, килимите и мокетите у дома, както и периодично подменяйте матраците на леглата с нови. 
   Забранете пушенето в цялото жилище!
   Излизайте с детето на разходка в часове, в които градският трафик е по-слаб или пък след дъжд. Тогава във въздуха има по-малко прах и изгорели газове.
   Отложете вземането на домашен любимец, след като детето навърши 3 години. Особено на котка!
   Следете за химични вещества в храната! „Например бройлерите или ранните едри ягоди от супермаркета са неподходящи не само за 3-годишни деца, но и за 60-годишни възрастни”, подхвърля с тъжна усмивка д-р Мустаков.

  Алергии и възрастови групи 

  Детето до 2 год. – най-често срещаната алергия е атопичният дерматит.
  Детето след 2 год. – най-често срещана е алергичната астма.
  Детето над 7 год. – най-често срещана е алергичната хрема.  Дихателните алергени
  При алергиите от домашни любимци най-рано се среща алергичната реакция към котката. Последвана е от алергията към домашния прах, а след 3-ата година на детето е възможно да се отключи алергия към куче. „Котешкият алерген, за разлика от кучешкия, е много силен. Той е от слюнката, а не от козината на котката. Това са изпарени молекули слюнка, които са разтворени във въздуха и се задържат дълго – около 6 месеца. Към 3-ата година на детето може да се отключи алергия към полените“, обяснява алергологът. 
   
  Хранителните алергени
  Реакцията към млечния и към яйчния белтък е най-често срещаната хранителна алергия при детето до 1 год. Алергията към пшеница и соя пък е следваща по честота сред най-малките. За да се избегне рискът, специалистите препоръчват въвеждане на пшеницата в детското меню след 8-ия месец. „Около 40% от децата с алергия към млечния белтък реагират и на соята. Затова соевите млека вече не се дават на деца с хранителна алергия към белтъка. По принцип най-добре е соята да се изключи от менюто на малкото дете”, съветва д-р Мустаков.

  Още в Традиции и обичаи

  Свещената млечна връзка

      Добре известно е, че при човека няма по-силна връзка от връзката между родилката и новороденото. Навремето се е приемало, че тя е жизненоважна… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh