26 Сеп 2012

Синузитът започва с висока температура и суха кашлица

Оценете
(1 глас)

Острите инфекции на горните дихателни пътища са сред най-честите заболявания в бебешката и ранната детска възраст. Според специалистите всеки мъник боледува от остри респираторни заболявания средно по 6–8 пъти годишно. Около 98% от тези инфекции са причинени от вируси и само при 2% – от бактерии.
„Тъй като лигавицата, покриваща синусните кухини, е непосредствено продължение на носната лигавица, всяко остро респираторно заболяване може да доведе до възпалителни промени в синусите", обяснява д-р Ивета Иванова, УНГ специалист в V ДКЦ.
Синузитът при децата най-често възниква като усложнение на острия ринит (хрема). Симптомите на възпаление на синусните кухини при малчуганите варират в зависимост от възрастта на детето.
Тъй като челните синуси не се развиват преди 6–7-ата година, а стават податливи на инфекции едва в тийнейджърска възраст, оплакванията на детето от главоболие са много редки и обичайно не са показател за синузит. Обикновено заболяването започва с продължителна суха кашлица, повишена температура, затруднено дишане, болки в зъбите и ушите, водниста секреция, а понякога и кървене от носа. При някои деца синузитът се проявява и с промени в гласа, събиране на слузни секрети в устната кухина, болка в горната част на стомаха, последвана от повръщане (причинено от увеличеното количество секрети в стомаха), подпухнали очи, раздразнителност и отпадналост. Характерно за заболяването при децата е, че изключително рядко се наблюдава изолирано възпаление само на един синус. Носното дишане е затруднено и малчуганите хъркат или спят с отворена уста. 4–5 дни след появата на първите симптоми повишената температура спада, носната секреция се сгъстява и намалява, докато запушването на носа и кашлицата могат да продължат и през следващите 2–3 седмици.
При някои деца синузитът не започва остро, а още от началото протича с продължителна субфебрилна температура (37 °С) и гъст гноевиден секрет от носа, който се стича назад и причинява влажна кашлица. В тези случаи рискът от забавяне на диагнозата и хронифициране на синузита е повишен.
„Колкото по-малко е детето, толкова по-неспецифична е клиничната картина на заболяването и затова диагнозата трябва да се постави от специалист по детска оториноларингология", казва д-р Иванова.
Предпочитан и безопасен метод за диагностика на заболяването при децата са предната и задната риноскопия при които лекарят може да огледа състоянието на лигавицата. Въпреки това като най-точен и достъпен метод се приема рентгенографията. За да се избегне облъчването на мъника,тя се прави само в краен случай. Най-изчерпателна информация за състоянието на лигавицата в синусните кухини може да се получи чрез компютърна томография. Това изследване обаче е скъпо и все още не е приложимо като рутинен диагностичен метод у нас. По преценка на лекаря може да се направи и микробиологично изследване на носен секрет.
„Лечението на синузита много зависи от причинителя. Ако възпалението е причинено от вирус, може да премине от само себе си, без да се налага специално лечение", обяснява специалистката. За понижаване на температурата и облекчаване на симптомите могат да се прилагат антипиретични средства. За кърмачетата и малките деца са подходящи течните лекарствени форми, които се приемат по-лесно, имат приятен вкус и добра поносимост от организма. Ако причинителят обаче е бактериален, се предписват антибиотици. За да се намали рискът от рецидив на бактериалната инфекция, желателно е лечението да продължи поне седмица след изчезването на симптомите. Острият синузит се повлиява добре от топлина. Поставянето на топли кърпи върху лицето и челото подобрява кръвоснабдяването в областта на синусите и подпомага дренирането на секрета.
Ако острият синузит не се лекува правилно, съществува риск от настъпване на усложнения като възпаления на околоочните тъкани, на вътрешното и средното ухо, както и заболявания на горната зъбна редица. Макар и по-рядко, нелекуването на синусните възпаления може да доведе и до по-тежки усложнения като менингит или енцефалит. Съществува риск и от хронифициране на заболяването и обостряне на симптомите при всяко по-рязко застудяване на времето или при остра простуда.


Защо мъниците боледуват по-често?

Синусите представляват 4 двойки влажни кухини, разположени в основата на челото (зад носните кухини), зад скулите, между очите и в центъра на черепа, точно под хипофизната жлеза.
„Една от основните причини за по-честите риносинуити при бебетата и малките деца е, че черепът им все още не е морфологично и анатомично развит", обяснява д-р Иванова. При новородените са развити само клетките на предните синуси, намиращи се между очите, а максиларните (в областта на скулите) представляват хоризонтални цепнатини, които се развиват постепенно. Останалите синусни кухини се оформят окончателно до 15-годишната възраст.  
„Лигавицата, която покрива синусите при малките деца, е по-дебела и е склонна към оточни реакции. Дори при една банална хрема отокът може да запуши естествените отвори на синусите към носната кухина, да причини задържане на събралия се в тях секрет и да доведе до възпаление, познато като синузит", допълва лекарката. Този проблем е най-чест при кърмачетата, при които правилното дрениране на синусите е затруднено допълнително от предимно легналата им поза. Алергичните реакции в ранната детска възраст също са сред честите виновници за възпаление на синусите. Под въздействието на алергени секретите, отделяни от лигавицата на носа, стават по-плътни и се превръщат в идеална среда за развитие на вируси и бактерии, които могат да стигат и до синусните кухини. Друг фактор, специфичен за кърмаческата възраст, който обуславя появата на синузит, е гастроезофагеалният рефлукс.


Даниела Добрева-Димитрова

Още в Забременяване

Заплахи от околната среда

В живота ви през 9-те месеца не бива да има рискове, които заплашват вашето здраве и здравето на нероденото дете. Добре знаете, че е дошъл… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo