19 Апр 2017

Стресът при репродуктивни затруднения

Оценете
(0 гласа)

Трудностите по време на забременяване, инвитро фертилизацията или хормоналното лечение са деликатни моменти в живота на двойката, както и потенциален извор на емоционално страдание. Многобройни научни проучвания показват, че симптомите на стрес, ниска самооценка и безнадеждност често съпровождат бъдещите майки по пътя им. В тази статия ще обърнем внимание на посочените симптоми и ще дадем няколко полезни съвета, които ще помогнат на майките да изживеят по-спокойно този процес.

Откъде идва стресът?

Стресът, свързан с репродуктивните затруднения, има няколко външни и вътрешни източника, за които бъдещите родители често не си дават сметка. Истината е, че негативните емоции, които те пораждат, могат да бъдат намалени или избегнати.

Външни източници на стрес

Не само в България, но и в Западна Европа ролята на жената се свързва главно с майчинството. Когато една жена не може да забременее, обществената и социална дефиниция, която й е отредена, започва да натежава и да провокира чувство на вина, ниска самооценка, както и симптоми на депресия. Бъдещата майка си казва: ,,Всички мои приятелки имат дечица, само аз не мога. С какво съм по-малко от тях? Къде сгреших?“. Неуспешното зачеване може да се определи от майката като провал – не само в нейните очи, но и в очите на хората около нея. Друг е въпросът, че в България младите хора изпитват на гърба си желанието на техните родители да бъдат баба и дядо. Това отчасти се дължи на българската народопсихология и историческия контекст, когато по време на комунистическия режим, в който израснаха нашите родители, жената ставаше майка на млада възраст – средно между 20 и 25 години. Всички тези социални дефиниции и културни вярвания могат да се превърнат в мощен извор на стрес, който несъзнателно подтиква бъдещата майка да мисли, че не е в ,,нормата’’, както и че не може да изпълни дълга си към родителите и партньора си. Стресът се покачва с възрастта – колкото повече една жена напредва в своята възраст, толкова повече страданието се увеличава.

Вътрешни източници на стрес

Когато двойката започне опитите за реализация на родителските си желания, тя тръпне в очакване тестът за бременност да се окаже положителен. От психоаналитична гледна точка едно дете се ражда първо в желанието на родителите да го създадат. Същинското раждане всъщност е материализирането на това първо желание. Именно по тази причина родителите се надяват, мечтаят и понякога сами си причиняват стрес, искайки възможно най-бързо техният родителски проект да се реализира. Ситуациите на репродуктивни затруднения засилват стреса и безпокойството, защото отдалечават родителите от сбъдването на мечтата им. В България, както и в Западна Европа е разпространено вярването, че колкото повече майката се безпокои и фокусира върху трудностите, съпровождащи забременяването, толкова по-трудно ще забременее. Истината е, че не съществува научно проучване, което да демонстрира или доказва това вярване. Безпокойството и разочарованието само намаляват качеството на живот на майката и двойката, пораждайки конфликти в семейството и засилвайки страданието на майката. Какво тя може да направи, за да избегне тези трудности?

Няколко съвета

  • Изберете с кого ще споделите репродуктивните затруднения, които изпитвате

Клиничната ми практика показва, че понякога приятелките майки си мислят, че само защото вече имат детенце, са ,,специалисти’’ в тази област. Не всеки съвет е адаптиран и полезен. Всяка житейска история е различна. Една и съща ситуация се изживява по строго различен начин от всеки индивид. Трудно е да се правят сравнения, най-вече когато става въпрос за семейно планиране.

  • Когато имате въпроси – дискутирайте с вашия лекар

В днешно време форумите и материалите в интернет подтикват широката публика да мисли, че може бързо да намери отговор на всеки въпрос. Истината е, че вашият лекар и медицински екип са единствените лица, които могат да осигурят качествена и адаптирана информация спрямо вашата история и специфична проблематика.

  • Ако изпитвате нужда да споделите с някого, потърсете специализирана помощ

Клиниките, в които се извършва инвитро фертилизация, разполагат със специалисти, които могат да ви помогнат да изживеете по по-лек и позитивен начин този труден процес. Когато говорите с приятелки, има риск те да се идентифицират в това, което преживявате, и да ви наранят с думите си, макар и несъзнателно. Преди време работих с пациентка, която се беше излекувала от рак на гърдата и не можеше да забременее вследствие на леченията, които беше претърпяла. Един ден ми сподели: ,,Не мога да повярвам. Сестра ми ме посъветва, вместо да се оплаквам и да се мъча да забременея, по-добре е да си осиновя дете. Как може да ми каже подобно нещо?“. В този случай сестрата се е идентифицирала, тоест поставила се е на мястото на моята пациентка, споделяйки какво тя би направила, ако е в това положение, а именно да си осинови дете. Без да иска, тя е наранила пациентката, давайки неадекватен и неадаптиран отговор на нейното страдание.

  • Не мислете, че сте ,,по-малко’’ жена от другите

Клиничната ми практика ме мотивира да твърдя, че често жените си поставят ниска самооценка, защото не могат да постигнат нещо, което естествено им е заложено. Истината е, че всичко, свързано с майчинството, е дело на социални дефиниции и народопсихология. Не съществува универсално правило, свързано с майчинството. Всеки индивид има свое собствено определение за щастлив и успешен живот. Друг е въпросът, че понякога нещата не се получават по план. Това не значи, че сме сгрешили или че не заслужаваме сбъдването на дадено събитие. Човек трябва да се научи да приема живота и неговите трудности, без да се сравнява на всяка цена с постигнатото от околните.

  • Съвременната медицина е напреднала и ефективна

В сравнение с миналите десетилетия медицината днес не само обещава позитивни резултати, но и сбъдва мечтата на голям брой родители. Не спирайте да мечтаете и да вярвате. Доверете се на вашия лекар и медицинския екип. Както всяка жена, и вие имате правото да създадете здраво семейство, да отгледате и възпитате пълноценни и достойни граждани на съвременния свят, в който живеем.

 

www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net

Още в Бебе

Обърнете го по корем

Първи дни на бебето у дома… Има толкова много правила и забрани. Веднага след изписването на бебето от родилния дом педиатърът ще ви покаже как… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream