19 Ян 2011

Светът през очите на бебето

Оценете
(0 гласа)

Какъв ли е светът през очите на бебето? Как малкото създание, току-що излязло от майчиния корем, „поглъща” цветове и форми?
Изследвания показват, че новородените не са почти слепи, както се смяташе преди. Те обаче тепърва трябва да се учат да виждат. Този процес е особено интензивен през първата година.
Кърмачето вижда най-добре от разстояние 30 до 50 см и това е гениална „случайна” игра на природата – точно толкова е разстоянието между очите на бебето и главата на майката, когато го кърми. Новороденото още не вижда твърде ясно, разпознава само очертанията на хора и предмети. Всъщност светът му е доста монотонен – той не се разкрива в сложна палитра, а включва само няколко нюанса на цветове.

Да се научи да вижда
Д-р Волфганг Веземан, директор на Висшето училище за оптика в Кьолн, дълги години проучва зрението на бебетата. За целта е разработен специален тест. Малките пациенти са пред нещо като сцена на куклен театър. Показват им рисуван картонен кръг – лявата половина е оцветена в сиво, на дясната има бели и червени линии, които привличат вниманието. Изследващият може да установи накъде гледа бебето чрез дупка за наблюдение в кръга. Тестът се разширява, като се рисуват по-големи или по-малки черти или точки – едноцветни или пъстри. В зависимост от това дали движи очите си, бебето показва възприема ли или не възприема промените.
Резултатите от тези и други опити са впечатляващи. Според проф. Веземан бебетата виждат много повече, отколкото се е смятало, но първо трябва да се научат… да го правят.
Финалът на този процес е към първия рожден ден. Развитието на зрението обаче приключва чак с постъпването на детето в училище. Това означава, че ако не се отстранят навреме вродените нарушения, очите не могат да се научат да виждат правилно и това ще създаде големи трудности по-късно. Например децата с вродено помътняване на лещата трябва да се оперират колкото може по-рано, за да не се спре развитието на очите.
Чрез тестовете на зрението на бебетата се проследява и нормалното развитие на зрителната острота.

Как се усъвършенства зрението?
От втория месец бебето може да възприема контурите на лицата. Най-активно то реагира на изпъкващи белези – очи, уста, нос, и може да различава контрастни шарки. Кърмачето не вижда много повече от точки и чертички. Но все пак различава дали лицето срещу него е разположено правилно или главата е обърната надолу.
През третия месец детето започва да фиксира предметите. Усмихва се на околните и вече може да различава цветове. Привличат го контрастиращи повърхности и движещи се обекти. Очертанията на лицата стават малко по-ясни.
В петия месец бебето вече разглежда особено пъстрите предмети. То се усмихва на всичко, което прилича на лице. “Бърбори” с любимата си играчка и я проследява с поглед, ако тя падне. Светът около него постепенно се оцветява.
От шестия месец то започва да хваща целенасочено предмети. Бебето може да различи шише от играчка, наблюдава с интерес всичко подробно и може да хваща различни вещи. Вече вижда пространството със зрителна острота около 30% от тази на възрастния.
От осмия месец детето различава лицата на близките. То много обича да гледа как предметите изчезват и след това отново се появяват. Смее се, когато татко играе с него на криеница и ту изчезва, ту се показва зад вратата.
От десетия месец детето възприема околния свят така добре, че може да хваща целенасочено малки предмети с палец и показалец. Интересно му е да разглежда пъстра книжка с картинки.
На една година малчуганът разпознава всички цветове и  преценява добре пространствените разстояния. Може спокойно да слага предмети в ръцете на мама и татко, да тича или да лази след топката.

Смущаващи факти
Има някои състояния, при които се налага да се консултирате с офталмолог.
 Очите на бебето “се залепват” от секрет повече от две седмици след раждането.
 Клепачите му са подути или зачервени.
 То криви очите си (при около 4% от децата се забелязва кривогледство –  страбизъм, или подобно некоординиране на очите след 6-ия месец).
 Мига прекалено, стиска клепачи и прави гримаси.
 Очите на детето трептят насам-натам, особено при ярка светлина.
 Зеницата на окото не е черна, а има белезникави оттенъци.
 Детето реагира на оптични дразнения или държи предметите много близо до очите си.
 Често търка очите си и те сълзят.

Д-р Тодор Денчев
офталмолог

Още в Бременност по седмици

Бебе 2011 37–40-а седмица

Още от Ева: Бременността продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца. През цялата бременност органите и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo