14 Сеп 2017

  Трябва ли да избягваме скандали пред новороденото

  Оценете
  (1 глас)

  Появата на детето е основен момент в живота на всяка двойка. То носи неописуемо щастие, но и редица промени, които родителите невинаги планират. Умората вследствие на безсънните нощи, фокусирането на майката главно върху детето и липсата на интимност променят трайно комуникацията на партньорите. Те са потенциален извор на конфликти и отрицателни емоции, които родителите трябва да вземат под внимание.

  В тази статия ще обсъдим трудностите в общуването на родителите и ефектите, които тези трудности имат върху емоционалното развитие на бебето.

  Какво разбира детето от разговорите на възрастните?

  Новороденото не е достатъчно развито, за да разбере и осмисли темите на разговорите на родителите, но за сметка на това може да бъде афектирано от мимиките и жестовете на лицата и тоновете на гласовете им. Бебето е като гъба, която попива всяка емоция на своите родители. Ако те се смеят пред него, то също ще възпроизведе тази емоция на своето лице. Ако те се карат, това може да провокира тъга или тревога, които детенцето ще изрази чрез плач, защото все още не е развило своята реч. Родителите са модел на подражание за него още от най-ранна детска възраст. Този модел винаги е приет от него за универсална и абсолютна истина. От една страна, малкото дете не може да отсъди кое поведение е правилно и кое е вредно. От друга страна, то сляпо повтаря и имитира това, което вижда и чува, защото за него това, което правят мама и татко, винаги е правилно.

  Продължителното каране пред него ще породи не само страдание и чувство на вина от страна на родителите, но и потенциално може да подтикне развитието на негативни емоции, фрустрация и напрежение при детето. По този начин несъзнателно му се показва, че човешката комуникация е базирана на говорене на висок тон в напрегната обстановка. По-късно то може да приеме този вид комуникация като модел за общуване с околните. Възможно е тези аспекти да окажат отрицателно влияние върху развитието му в близко и/или по-далечно бъдеще.

  Как да комуникираме пред детето?

  Отглеждането на едно дете не е праволинеен процес и понякога родителите не избират най-подходящия подход. Не се притеснявайте. Няма перфектен родител – има внимателен и мислещ родител. Ако, по една или друга причина, не е възможно да избегнете скандал или разговор на висок тон с вашата половинка, направете го в отсъствие на детето. Примерно отидете в съседна стая, където детето не може да ви чуе и да ви види. Друг е въпросът, че още от най-ранна детска възраст детето трябва да разбере, че родителите работят в екип и показват взаимно съгласие по въпросите, свързани с възпитанието му. Опитайте се да бъдете повече аналитични, отколкото критични към вашия партньор.

  Появата на детето: от идеализация към реалност

  Критиките към партньора се дължат отчасти на факта, че много двойки идеализират появата на детето, като се фокусират върху щастието, което тя несъмнено създава, но не мислят достатъчно за практическите последствия, които тя провокира. Много двойки не са подготвени за трайната промяна на любовните и интимните взаимоотношения. Изисква се адаптация, която може да отнеме седмици или месеци. Този период трябва да се използва като време за опознаване на новата ситуация, а не като повод за критики към партньора. Критиките пораждат отрицателни чувства и емоции и могат да разклатят стабилността на двойката. В този случай трябва да се вземе под внимание гледната точка на всеки участник с цел нормализиране на семейната обстановка и отношения. Дайте време на партньора да се адаптира към новата реалност, имайки предвид, че вашата комуникация има ефекти върху развитието на вашето бебе. Не забравяйте, че като родител, вие носите отговорност не само за вас, но и за бебето, което е напълно зависимо от вас.

  Кога започва детското емоционално развитие?

  Някои психолози твърдят, че емоционалното развитие започва още по време на бременността, тоест преди раждането на детето. Едно нещо е сигурно: в момента, в който бебето се появи на бял свят, всичко, което се случва около него, ще има положителни и/или отрицателни ефекти върху неговото развитие. Родителите невинаги могат да контролират своите негативни емоции или поведения в присъствие на детето. Ако един скандал не може да бъде предотвратен, струва си те да анализират своята комуникация и да се постараят да постъпят по различен начин следващия път.

  Родителството не е лесна задача. Никой не е защитен от грешки. Важното е тези грешки да се поправят, за да се създаде балансирана и щастлива семейна среда.

  Запомнете:

  • Бебето е 100% зависимо от вас.
  • Основите на балансираното и здравословно развитие се поставят още от най-ранна детска възраст.
  • Балансът е най-добрият приятел на родителите. Всяка екстремност, било то прекалено обгрижване, или конфликтни ситуации, водещи до различни фрустрации, са потенциален извор на проблеми. Те могат да имат отрицателен ефект не само за детето, но и за семейното равновесие.
  • Семейството е система, където поведението на всеки участник има ефекти върху поведението на другия. Стремете се тези ефекти да бъдат позитивни.
  • Спокойната семейна среда е най-оптималната опция, която може да дадете на вашето дете.
  • Вместо да се съдите – анализирайте ситуацията.
  • Вместо да идеализирате – адаптирайте се към реалността.

  Отглеждането на детето винаги е работа в екип. Колкото по-сплотен е екипът, толкова по-ефективни и качествени са очакваните резултати.

  Още в Новини

  Завърши националната игра с детските храни OVKO-Бебелан

  На 19. 08. 2011г. в офиса на фирма БЕБЕЛАН беше организирана томбола с участниците в играта „С OVKO-Бебелан на МОРЕ“, която се проведе от 10… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh