30 Юни 2014

Висока температура през лятото – как да се справим

Оценете
(2 гласа)
Лятото най-сетне настъпи, дните станаха по-дълги, а времето – все по-топло. Наред с доброто настроение за предстоящите слънчеви отпуски се замисляме как да предпазим малчуганите си и да избегнем случаите на покачване на телесната им температура през този сезон. Памучни дрешки, шапка, стоене на закрито в критично горещите часове на деня… Но дали това е достатъчно, попитахме д-р Юлияна Йоргова, педиатър, ДКЦ „Чайка”, Варна. Ето какво ни разказа тя…


Какви са причините за фебрилитет (състояние с висока температура) при деца до 3-годишна възраст?

В зависимост от възрастта и от сезона причините са различни. Правилно отглежданите деца до 1-годишна възраст рядко боледуват от вирусни инфекции, освен в периодите на епидемии, когато инфекцията завладява семейната среда. Честите причини за фебрилитет са свързани с никненето на зъбките, най-често в зимно-пролетния период, когато са изчерпани депата на витамин D в детския организъм. През зимните месеци слънцегреенето е недостатъчно, разходките са кратки, децата са облечени, така че ултравиолетовите лъчи контактуват само с личицето на детето. Другият път, по който детето получава витамин D, е през устата, затова е необходимо в менюто на малчугана да се включват яйчен жълтък, както и други храни, богати на витамин D. Развиващият се организъм във възрастта от 1 до 5 години трябва да се подкрепя и с продукти, съдържащи омега мастни киселини.
Най-честата причина за фебрилитет са инфекциите на горните и долните дихателни пътища, които изискват незабавна консултация с педиатър.

Какви са стойностите на нормалната температура? Има ли различия между телесната температура на малките деца и на възрастните?

Съществена разлика в стойностите на температурата при деца и възрастни няма. Счита се, че температура над 37° C е повишена. При децата обаче причините може да са различни. Например обезводняването през летните месеци може да доведе до т.нар. субфебрилна температура (от 37,1° С до 37,5° С). Тя не е повод за медикаментозна намеса, но е важно внимателното й проследяване.

По какъв начин е най-подходящо да измерим температурата?


Термометрите отчитат температурата по два начина: чрез кожен метод – под мишницата, или чрез лигавицата – в устата или ректално. При втория метод се отнемат 5 десети от измерената стойност (ако е измерена температура 37,5° С, реалната стойност е 37° С).

Дрехите могат ли да са причина за повишаване на телесната температура на малчугана?


Децата контактуват с околната среда чрез кожата, която заема значителна площ от тялото им, и лесно могат да се прегреят. Много често родителите допускат грешка, като обличат децата си с красиви дрешки от изкуствени материи, които спарват кожата. Също така е важно през летните месеци малчуганите да са облечени с по-светли дрехи от естествени материи, както и да носят шапка с голяма козирка.
През есенно-зимния период е важно детето да носи шал около вратлето, който задържа топлината.

Кое е първото нещо, което трябва да се направи, ако се установи, че мъникът има висока температура?

Първото нещо е сваляне на температурата – облекчаване на дихателните пътища (освобождаване от стегнати дрехи), влажни компреси, прилагане на антипиретични средства и не на последно място консултация с педиатър.

Какво да правим в случай на фебрилен гърч?

В случай на фебрилен гърч най-важното е да запазите спокойствие. След това трябва да се постави свещичка за сваляне на температурата и ако гърчът продължи повече от 10 минути, незабавно да се извика лекар. Много важно е да не местите детето и да не извършвате некомпетентни процедури – даване на вода или други течности.

Кога трябва да се приложат температуропонижаващи средства? Какви да са те?


Не е необходимо да се бърза със свалянето на температурата в случаите, когато тя е под 38 градуса, но ако рязко се покачи, могат да се използват средства за бързото й понижаване – свещички или капки, тъй като резорбцията на таблетките и сиропите е по-дълга. Повечето антипиретични препарати са с приятен вкус, с бързо действие с продължителност около 8 часа.

Каква температура трябва да се поддържа в стаята, в която е детето?

Температурата в стаята е в зависимост от възрастта на детето. Ако то е кърмаче, обикновено е в кошара и е завито, докато спи. В такива случаи в стаята трябва да се поддържа температура в порядъка на 21–22 градуса. Много важно е усещането за комфорт в помещението, тъй като термометърът показва температурата в тази част на стаята, в която е поставен, а в креватчето на бебето обикновено е с няколко градуса по-висока. Ако детето е над 1-годишна възраст и си играе в стаята, редно е температурата да е по-висока – около 22–23 градуса, за да не се налага да обличате детето с повече дрешки.

По кое време на деня е добре да извеждаме детето навън?

Разходките навън зависят от сезона и от възрастта на детето. Когато не вали, не духа силен вятър и температурата е над 0 градуса, може да разходите детето с цел аерация. Продължителността на разходката се определя от режима на детето. Стремете се да разхождате мъника по-дълго време, когато навън има слънце, защото така го закалявате.

Какво ще посъветвате родителите…

При децата има значителна разлика в средната температура на тялото, което показва, че тя не може да е единственият критерий за установяване на проблем при детето. Общият комфорт на малчугана е от съществено значение, като ние, лекарите, оценяваме общото състояние според различни симптоми. Един от тях е системата на светофара на NISE-UK. Симптомите са разделени на нисък-зелен, среден-жълт и висок-червен риск, като се отчитат: цветът на кожата и лигавицата, реакцията на социални знаци и плачът, дишането, тургорът на кожата, признаци за висока температура и нейната продължителност.

Активните субстанции на препаратите за овладяване на фебрилитета са на базата на парацетамола и нурофена под различни наименования (Нурофен, Панадол, Миг, Бруфен, Тайлол, Парацетамакс и много други), като максималната дневна дозировка за ибупрофена е 40 мг на килограм тегло, а на парацетамола – 60 мг. Идеалната фармацевтична форма в педиатрията е течната формула с дозираща спринцовка.

Разговора проведе: Даниела Граховска

Още в Мнението на специалиста

След извършена конизация мога ли да родя по естествен път или се налага секцио?

По-добре със секцио Препоръчвам раждане с планово цезарово сечение, тъй като след конизация маточната шийка претърпява промени. Тази интервенция нарушава еластичността на тъканта на шийката,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo