12 Мар 2012

  За алергиите в кърмаческа възраст

  Оценете
  (0 гласа)

  Д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиниката по алергология на Александровска болница, София, пред списание „9 месеца“

  Как може да се установи, че бебето има алергия?
  Установяването на алергия става основно чрез два теста – кожни проби с алергени и изследване на специфични имуноглобулини от клас Е в серума. И двата теста дават една и съща информация, т.е. дали има алергизиране на детето към определени дихателни, хранителни или други алергени. Предимство на кожните проби е, че дават информация, която е по-близка до реалния патологичен процес, протичащ при детето. А предимството на серумните е, че изследването може да бъде извършено на по-ранна възраст и да се прилага при деца, на които не могат да се направят кожни проби.

  От каква възраст могат да се правят двата вида тест?
  Най-често кожните проби започват да се правят след 3-годишна възраст, а серумните тестове – след 4–5-месечна възраст.

  Има ли условия кога е най-подходящо да се направи тестът за алергии?

  Ограничението идва основно от състоянието на детето. Важно е то да е в максимално успокоено от имунологична гледна точка състояние, т.е. да няма активна инфекциозна болест или автоимунно заболяване или в момента да има силна алергична реакция (астматичен пристъп, шокова или силна уртикариална реакция). Затова обикновено, ако е налице някое от изброените състояния, се започва медикаментозно лечение, докато детето се стабилизира. След това вече се провежда тестът.

  Ако бременната вкъщи има домашен любимец, трябва ли да се раздели с него, за да не се причини алергия на бебето?

  Ако в семейството има силно алергични хора, препоръчително е бъдещата майка да намали контакта с животински алергени включително и в дома си. Иначе наличието на домашен любимец не повишава силно риска от алергия за бъдещото дете.

  При какви признаци и симптоми при детето родителите трябва да потърсят помощ от специалист алерголог?

  Най-често това са симптоми по кожата, сърбящи обриви под различна форма, които обикновено се проявяват след консумация или контакт с алерген. Други срещани прояви са запушен нос, т.нар. грухтене, хъркане, воднист секрет от нослето. Естествено един от най-тревожните симптоми са пристъпите на свиркащо дишане и задухът, които съпътстват бронхиалната астма, или тежките отоци и обриви, които могат да са животозастрашаващи.

  Съществува ли лечение на алергиите и след каква възраст?
  Да, има лечение на алергиите. Основният  метод е имунотерапията, т.нар. хипосензибилизация. Целта е да се нормализира неправилната имунна реакция към веществата, към които детето е алергично и които предизвикват заболявания, за да не се налага приемане на допълнителни лекарства. Обикновено този метод на лечение отнема 3 до 4 години. Провежда се чрез различни препарати, основно поставени подкожно или под езика под формата на капки и дозатори, а при по-големите деца – и чрез таблетки. За добрия резултат е важно колко рано е започнало лечението, както и към колко алергена е чувствително детето. Успешно например се лекуват дихателните алергии, т.е. астмата.

  Още в Бебе

  Готови ли сте за откривателската акция на детето

  Осигурили сте безопасност за детето – контактите са защитени, печката  – също. Обаче когато бебето стане по-подвижно (а това настъпва много бързо), се налага да вземете… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh