06 Апр 2017

За здравето на най-малките

Оценете
(0 гласа)

Д-р Димитрина Цолова, педиатър, Бургас

Как са разпределени мазнинките в тялото на новороденото? Как те поддържат телесната му температура?

С голямата си глава, със закръгления си корем и с тънките си ръчички и крачета кърмачетата имат много различни пропорции от възрастните. Нямаше ли да е по-добре, ако мазнинките им бяха равномерно разпределени по цялото тяло? Не, защото в бебешките тлъстинки около средната част на тялото се намират специални, т.нар. кафяви мастни клетки, които действат като миниатюрни „топлоцентрали“ и могат да образуват топлина, без да са необходими движения на мускулите – нещо, което е невъзможно за белите мастни клетки при възрастните. Така природата е осигурила бебетата да поддържат сами своята телесна температура.

 

Проф. д-р Боряна Слънчева, д.м., ръководител на Неонатологичната клиника към СБАЛАГ „Майчин дом”, София

Как се разпространява  респираторният синцитиален вирус (RSV)?

В разпространението на RSV се наблюдава сезонност, която варира в рамките на един географски район, както и между отделните райони. За България това е от месец октомври до началото на април, с пик в средата на октомври, ноември, декември и началото на януари. Разпространява се  чрез инфектирани респираторни секрети – например тези от кашляне или кихане, вдишване, преминали на други лица чрез пряк контакт. Също така и при докосване на устата, носа или очите, след допир със замърсени от вируса обекти. В неонатологичните интензивни отделения съществува риск от разпространение на вируса, когато са нарушени правилата на дезинфекция. Препоръчва се използване на подходящи дезинфектанти за почистване на плотове и повърхности, ползване на ръкавици за работа с недоносените, миене на ръцете преди и след преглед на пациент. Трябва да се има предвид и фактът, че болният човек е най-заразен в първите няколко дни след заразяването, но RSV може да се разпространява до 1–2 седмици от началото на инфекцията. Профилактиката се прилага при: недоносени деца под 30-ата гестационна седмица на бременността на възраст до 12 месеца; деца с хемодинамично значими вродени сърдечни малформации на възраст до 2 години.

Каква е ситуацията в България, колко бебета страдат от вируса?

Няма точна статистика. Основният дял се пада на децата под 2-годишна възраст, като пикът е до края на месец декември.

Кога инфекцията е фатална?

При недоносените деца, родени с тегло под 1200 г, на възраст под 30-а г.с., при които не е проведена профилактика с паливизумаб, в повечето случаи инфекцията протича доста тежко. Ако не се диагностицира навреме и не се вземат съответните реанимационни мерки, може да завърши фатално.

Още в Мнението на специалиста

Причините могат да са различни

За първи път заведохме сина ни на море, когато беше на две години. След около седмица той получи обрив въпреки слънцезащитния крем. Възможно ли е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream