30 Ян 2020

  Паразитозите – скрити и опасни?

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (0 гласа)

  Благодарим на д-р Евгени Евтимов, Vet Star Clinic, и д-р Георги Маринов, ветеринарна клиника „Свети Георги“, за това, че имат лична кауза – да възродят информираността сред родителите по отношение на предпазването на децата им от паразитози.

  Споделете повече за VPF – Ветеринарен паразитологичен форум…

  Ветеринарният паразитологичен форум е създаден от мен – д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов. Целта на форума е да запознава практикуващите ветеринарни лекари с новостите в профилактиката, терапията, най-новите терапевтични средства и разбира се, разпространението на паразитозите в страната или появата на нови. Природата се изменя изключително бързо и динамично – ако довчера една паразитоза е била характерна за тропиците или топлите климатични пояси, днес вече се среща и в нашите географски ширини. Това налага ежегодна обмяна на опит и информация в колегията. Нашата цел е информираност и готовност за справяне с нови и някои позабравени заболявания, които претърпяват динамика и се налага да се използват нови противопаразитни средства или комбинация от такива, за да има успех.

  Защо в Малта децата се обезпаразитяват всеки месец за вътрешни паразити, а в България само при остра необходимост?

  Наскоро имахме възможността да говорим с българка, живееща и отглеждаща децата си в Малта. Тя сподели: „Тук е така – даваме всеки месец противопаразитно хапче на децата“. В България информираността по темата е много слаба. В ДКЦ-тата никога няма да срещнете брошури или информация как да предпазите децата си от паразитози. Във ветеринарните клиники е точно обратното – има десетки брошури за лекарства и обяснения защо и как да се обезпаразитяват домашните ни любимци. Замислете се, ние не сме по-специални бозайници. Щом децата и кучетата играят на общи полянки и пясъчници, кое прави наложително животното да пие хапчета всеки месец, а детето – не? За малките това е опасно по отношение най-често на глисти и тении.

  Какво показва статистиката?

  Статистически погледнато от нашата работа, не съществуват куче или котка, които живеят свободно навън и да не са 100% опаразитени – или с нематоди (кръгли червеи или познати като глисти или острици), или с цестоди (познати още като панделковидни червеи или тении).

  Какво не знаем за лаймската болест?

  Лаймската болест е един Океан – в България се знае изключително много и малко за тази болест. През това лято много наши клиенти – и от клиниката на д-р Маринов, и от нашата, се заразиха с лаймска болест. Истината е, че тя се причинява от най-коварната бактерия. Тя се маскира в имунната система на човека и при определени обстоятелства се активира, като инфекцията протича много тежко, с много увреждания, които засягат нервната система. В Румъния има център за лечение на това заболяване, където терапията продължава 4–5 месеца. Тук обикновено лечението продължава 20 дни, с което само се приспива бактерията. Често, маскирайки се в имунната система, борелията прави коинфекции с други вируси и бактерии в организма и това още повече усложнява диагностиката и терапията на заболяването.

  Има ли последици, ако се заразим?

  Последици винаги има, малко или много. Всичко се свежда до едно просто правило – профилактика.

  Как да се предпазим?

  Обикновено е по-лесно да се заразим, отколкото да се предпазим. Препоръчваме на всички – както за животни, така и за лична употреба, да използват репеленти (отблъскващи средства) по време на сезона на кърлежите, особено когато се излиза сред природата, на пикници, сред животни, около обори, пасища и др. Пръскането на репелентен спрей спасява животи.

  Защо пренебрегваме сериозността на посочените проблеми?

  Може би от незнание или от слаба информираност по темата. Точно затова с д-р Маринов се опитваме да дадем повече гласност по нея. Знаем, че начинанието ни е трудно и отговорно. В бъдеще бихме искали да направим форум със съвместно участие на колеги от хуманната медицина. В България връзката между двете медицини е скъсана или изобщо не съществува. А реално бихме могли да си бъдем изключително полезни и да бъдем в помощ на обществото.

  Какви други болести (освен лаймската) се предават чрез кърлежи?

  При животните, освен лаймска болест, се предават бабезиоза, ерлихиоза, анаплазмоза. Разбира се, в по-редки случаи тези инфекции могат да бъдат изолирани и при човек. Хемобартонелата също може да се предаде от кърлежи на хора и животни.

  Разговора проведе Виржиния Николова

  Още в Красота

  Мога ли...?

  Все повече бъдещи майки се грижат за добрия си външен вид с кремчета и масажи, а по-големите ентусиастки редовно ходят на гимнастика. Бременността обаче е… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh