28 Мар 2005

  Пасивното тютюнопушене - Нови аспекти и съвременни методи за преодоляване на никотиновата зависимост

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (0 гласа)

  В последните години множество проучвания доказват, че при непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене (вдишване на замърсен с тютюнев дим въздух) се установяват заболявания, характерни за пушачите.
  Това е особено опасно в детството, тъй като при децата, които са заченати и растат в семейства на пушачи, рискът за възникване на патология е 2 до 4 пъти по-голям в сравнение с възрастните.
  Цигареният дим е основен замърсител на въздуха в затворени помещения. Компонентите на дима са главен димен поток, образуващ се в горящия край на цигарата в момента на всмукване, и страничен димен поток, отделящ се от тлеещата цигара между всмукванията. Те са с почти еднакъв химичен състав, но с различно количествено съдържание на около 4000-те химични субстанции, установени в тютюневия дим.
  Тютюнопушенето през бременността води до негативни последствия като намаляване на растежа на плода в матката, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото. Установено е, че има вероятност 50% от жените пушачки да родят деца със забавено психично развитие с неизяснена етиология. Жените, които пушат през 9-те месеца, са изложени на риск от различни усложнения при раждането, мъртво раждане и висока честота на детска смъртност. Съществен е и рискът от недоразвиване на белите дробове на плода, а в периода на ранното детство – от астма и дихателни инфекции.
  Жените, които отказват порока през бременността, проявяват сериозна грижа за своето здраве и за здравето на бъдещото си дете. Раждането на деца с по-ниско тегло може да се намали с 20–26%. Добре е да знаете, че децата на бащи пушачи се раждат с по-ниско тегло от тези, чиито бащи не пушат. Никотинът свива кръвоносните съдове и на майката, и на плацентата и така кислородът за плода намалява. Детската смъртност веднага след раждането е по- висока, само дори когато бащата е пушил през 9-те месеца. Пушенето на партньора влошава качеството на сперматозоидите му и може да причини различни генетични увреждания на бъдещия зародиш. Защо пушачите – бъдещи или настоящи майки и татковци, не скъсват с порока, след като се запознаят с фактите? Има две основни причини: физиологичната зависимост към никотина и силата на навика, т.е. развитието на психологична и социална зависимост. Веднъж пристрастен, пушачът много трудно и болезнено се отказва. Вярно е, че има и пушачи, които се справят по-лесно. Това зависи главно от два фактора: колко силна е мотивацията и колко силна е зависимостта. Анализирането на тези фактори определя от какъв вид подкрепа се нуждае пушачът, като наред с това се намалява и броят на разочарованите, които за дълго време се отказват от следващи опити да скъсат със зависимостта.
  За преодоляването на тютюнопушенето е важно дали жената е с висока степен на пристрастеност, или може сама успешно да се справи. В първия случай най-добре е да се консултира със специалист.
  Най-общи препоръки, валидни за всяко отказване от цигарите, са: сериозно аргументиране на личната мотивация, избиране на точния момент за стартиране, осигуряване на приятелска и партньорска подкрепа, индивидуален подход към детайлите и задължителен двигателен и хранителен режим с прием на много течности.
  Почти винаги се преминава през начален етап на неясна идея за отказване, намерение за спиране, решение за спиране и опит за спиране, като напълно възможно е “отпадане” от постигнатото стъпало на промяна при различни житейски провокации.

  Кога никотинзаместващото лечение не може да се приложи?
  Според съвременните схващания никотиновите заместители са по-безопасни от тютюнопушенето.
  Независимо от това препоръчва се тези препарати да се използват през бременността след консултиране с личния лекар или със специалист.
  Това особено важи за бъдещи майки, които имат сърдечно-съдови заболявания.
  Никотиновите заместители са най-подходящи за пушачи, при които зависимостта е по-силна.
  Антидепресантите също може да се използват за подпомагане на силно пристрастените към порока. Тези медикаменти обаче трябва да се прилагат само като допълнение към никотиновите заместители и под медицински контрол.
  Като ръководител на кабинет за лечение на тютюневата зависимост съм убедена, че най-ефективни са комплексният подход и индивидуално изготвената програма. Но за да се стигне до успешен резултат, двигателят е личното решение. Наградата е ново качество на живот за вас и за детето ви.

  Още в Новини

  Световен месец на ендометриозата в България

  На 4 март (сряда) 2020 година, от 11:30 часа, с официално откриване на тематичен информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, Фондация „Ендометриоза и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh