17 Сеп 2018

  Разликата между алергия и непоносимост към храни

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Teкст: Яна Данаилова, сертифициран преподавател по йога, член на Управителния съвет на Българското вегетарианско общество, майка на две деца.

  Целиакията е заболяване на храносмилателната система, при което основният възпалителен процес е локализиран в тънките черва. Хората, страдащи от целиакия, имат непоносимост към белтък, известен като глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Когато те консумират продукти, съдържащи глутен, в тялото им се предизвиква автоимунен отговор, който уврежда тънкочревната лигавица. Резултатът е пълно заличаване на специфичните микроскопични реснички, наричани тънкочревни вили. Именно благодарение на техните всмукателни функции се осъществява усвояването на всички хранителни вещества. Ето защо хората с целиакия развиват белезите на тежко недохранване, независимо какви са количеството и качеството на приеманата от тях храна.

  Болестта целиакия се приема за автоимунна, тъй като увреждането на лигавицата на тънките черва се причинява от собствената имунна система. В същото време тя се причислява към групата чревни заболявания с нарушена абсорбция на хранителни вещества. У нас целиакията е известна още като глутенова ентеропатия. Заболяването е генетично обусловено, което означава, че може да се открие и при други членове на семейството на болния. В някои случаи то може да се отключи в активната си форма от хирургически намеси, бременност, вирусни инфекции, стресови ситуации.

  При кърмачетата с роднини от първа линия (родител или братче, сестриче) с диагностицирана глутенова непоносимост и носещи рисковите гени (DQ2 или DQ8) има по-висока вероятност да си развие това автоимунно разстройство. Много родители, особено тези с фамилна анамнеза за целиакия, разбираемо са притеснени относно въвеждането на глутен в диетата на детето. Обикновено от самото раждане на детето родителите търсят информация и се допитват до специалисти дали съществува най-подходящо време за въвеждането на глутен в детското меню, така че да се минимизира или, дай Боже, да се ограничи рискът от поява и развитие на целиакия. Някои родители вземат решение да не въвеждат глутен изобщо в детското меню, други търсят варианти да захранят детето си с храни, съдържащи глутен, без да излагат себе си на риск, когато споделят заедно семейната трапеза.

  Преди време наистина се допускаше, че съществува т.нар. идеален „прозорец", по време на който е добре да се въведе глутен в менюто на кърмачетата. Препоръчваше се захранване на бебетата с глутен между 4- и 6-месечна възраст, като се считаше, че това би намалило риска от развитие на целиакия. Последните проучвания обаче показват, че това не е така. Освен това, въпреки че кърменето осигурява множество ползи за здравето на новороденото, не съществуват доказателства, че то може да предотврати или да предпази бебето и/или детето от развитието на целиакия. Ето защо съвременните специалисти по хранене препоръчват глутенът да се въвежда в диетата на детето по всяко време след навършване на 4-месечна възраст, дори ако е установено, че то е с повишен риск от развитие на целиакия.

  Моето лично мнение е, че трябва да спазваме препоръките на Световната здравна организация, която апелира и препоръчва изключителното кърмене на децата поне до 6-месечна възраст. След навършване на половин година вече можем да опитаме да въведем постепенно и внимателно някои твърди храни в менюто на бебето. Добре е да имаме предвид не само глутена, но и храните, съдържащи скорбяла. За тяхното ефективно разграждане и усвояване е нужен храносмилателният ензим птиалин, който човек започва да синтезира между 4-ия и 6-ия месец след раждането си. Ето защо ранното захранване на бебетата крие риск от развитие на храносмилателни затруднения и смущения, тъй като детският организъм все още не разполага с нужните храносмилателни ензими, за да преработва и усвоява храната пълноценно. Появяват се колики, газове и други храносмилателни разстройства.

  Няма как да не признаем и факта, че въпросът със захранването на бебетата е актуален през последните десетилетия. Преди това човешките бебета, подобно на бебетата на останалите бозайници, са били изключително хранени с кърма, докато сами са били в състояние да си вземат и опитват храна от семейната трапеза. Може би именно затова все по-голяма популярност набира подходът „захранване, водено от бебето”. Този подход се базира на идеята, че след навършване на 6-месечна възраст на детето се предлагат цели парченца храна, които то опитва, като бебето не се захранва с пасирани или пюрирани храни, а още от първата си среща с твърдите храни се развива неговият естествен дъвкателен рефлекс.
  Също така бих посъветвала първите храни, които предлагате на вашето дете, да са органични плодове и зеленчуци, като се избягват алергените сред тях.

  Често по улиците срещам бебета в колички, които използват парченце хляб или солети вместо залъгалка за зъби… И въпреки че темата е как да минимизираме риска от развитие на глутенова непоносимост у децата, ще си позволя да споделя, че само около 1% от населението страда от това автоимунно заболяване, така че не това е основното ми съображение да повдигна този въпрос.

  Моля ви, майки, изчакайте, преди да дадете на децата си фабрично приготвени храни с високо съдържание на сол, мая (термофилни дрожди), неподходящи мазнини и консерванти! Има подходящи залъгалки за зъби, не ги заменяйте с храни! Нека всяка храна, която предлагате на децата си, да е съобразена с техните физиологични нужди.

  И ако все пак детето ви е с диагностицирана целиакия, бъдете особено внимателни, когато то започне да посещава детски учебни заведения. Към настоящия момент в детските ясли, градини и училища не се предлага меню за децата със специфични нужди. Същото се отнася и за децата с непоносимост към млечния белтък. Тук е моментът да ви помоля отново да се включите към петицията за здравословно хранене на децата ни в детските учебни и здравни заведения на бюджетна издръжка и да апелираме за законодателни промени, гарантиращи адекватно хранене на децата ни!

  Не е само глутенът! Цялостното захранване на децата ни е предопределящо за здравословното им състояние през целия им съзнателен живот. Нека проявим внимание, грижа и да направим информиран избор, гарантиращ здраве на нашите слънчица.

  Още в Забременяване

  Как да увеличим фертилността си

  Всички механизми в човешкото тяло, включително и репродуктивната система, трябва да бъдат в добро състояние, за да функционират правилно. Ето защо, ако от известно време… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh