09 Авг 2017

Рецепти за щастливи бебета от д-р Емилова

Публикувана в Здраве
Оценете
(1 глас)

Д-р Людмила Емилова е родена във Варна, където завършва Медицинския университет. Има специалности по вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. През 1993 г. съъздава медицинския си център, вдъхновена от отличните резултати, които сама постига в контакт с Лидия Ковачева. От безнадеждно болен и обречен пациент д-р Емилова се превръща в здрав и вдъхновен от здравословното хранене човек, който помага на десетки хиляди хора от цял свят да се справят с т.нар. нелечими болести. През годините не спира да пише рецептите си за щастие, донесли хармония и спокойни дни на последователите на системата.

Чрез гладуване се повишава броят на подвижните сперматозоиди – възможно ли е?

Опитът ми през 23-те години от съществуването на медицинския център показва, че това се случва при много пациенти с подобни проблеми. Винаги след 20-дневна програма и 10-дневно стриктно захранване се наблюдава подобрение на резултатите от спермограмата. Увеличават се броят на живите сперматозоиди и процентът на силно подвижните. Количеството на еякулата също е по-голямо. Тънкостта е, че контролното изследване трябва да се направи не по-рано от 20 дни след края на захранването, защото в този период все още организмът се чисти от токсични продукти и резултатът преди този период може да не е насърчителен, а всъщност процесите на подобрение да са започнали.

Гладуването лекува възпалителните процеси на гениталиите на жената, които възпрепятстват зачеването?

Това е най-добрият, ефикасен и щадящ начин за преодоляване на остри и хронични възпалителни процеси при жените. Имам много пациентки, потърсили спасение при нас след кошмара на омагьосания кръг, в който попадат заради многото приети антибиотици. Докато избиват „лошите“ бактерии, тези медикаменти унищожават и „добрите“. Създават се условия за развитие на гъбични заболявания и се почва борба с гъбичките (често с последици от увреждане на черния дроб). Отново се появяват патогенни микроорганизми, ред е на антибиотиците и така до отчаяние. Лечебното гладуване допринася за създаване на благоприятна алкално-киселинна среда за развитие на „добрите“ бактерии, като в същото време убива „лошите“, а също и гъбичките. Важно е уточнението, че само лекар с опит в тънкостите на лечебното гладуване може да определи колко продължителна и с каква честота да е индивидуалната програма, за да се постигне този чудесен ефект.

Плодолечение и етапи на захранването

В практиката си съм наблюдавала много пациентки, прилагали програмата по време на бременността. И Лидия Ковачева даваше насърчителни съвети на бременните да остават на чай, мед и плодове. Това може да се направи по всяко време, с изключение на втория лунарен месец! Продължителността (от 1 до 20 дни), както и периодичността са строго индивидуални. Ако бременната има някакви оплаквания, програмата е по-добрият вариант в сравнение с прием на антибиотици или други, потенциално вредни и за плода лекарства. Моя колежка – в миналото също като мен пациентка на Лидия Ковачева, забременя на 40 години след няколко продължителни програми на плодове и билков чай, а по време на бременността остана на плодове и чай 3 пъти за по 20 дни. Роди се чудесно здраво момченце и майката го кърми повече от 2 години.

Плодолечението гарантира изхвърлянето на токсините от майчиния организъм и създаването на чиста утроба за новия живот. Бременността протича без проблеми. При тези жени не се наблюдават отоци, анемия, албумин в урината, високо кръвно налягане, еклампсия и други тежки усложнения, характерни за втората половина на бременността.

Колкото по-продължителна е програмата, толкова по-стриктна трябва да е майката при захранването, за да се задържи и дори умножи постигнатият добър резултат. Лошото прибързано захранване, особено с включване на животински храни, крие риск и за майката, и за плода. Може би е излишно, но напомням – алкохолът и цигарите са абсолютно забранени.

За природосъобразното хранене

Този най-естествен и пълноценен начин на хранене би трябвало да се възприеме още преди зачеването и да продължи след раждането. Денят започва с билков чай с мед или вода, около 10:00 ч. се приемат плодове или фреш. Обядът и вечерята се състоят от голяма салата, без сол, подправена със сок от лимон, постно ястие и филийка пълнозърнест хляб. Препоръката ми е поне 80% от храната да са сурови плодове и зеленчуци, както и сокове от тях, зеленолистно смути, ядки и семена. Специално място точно в този период за жената имат омега-3 мастните киселини, защото повлияват правилното формиране и дейност на всички органи и системи, и най-вече на мозъчните клетки. Приемат се под форма на рибено масло от крил или извлечени от водорасли. Смленият сусам – в доза от 1 до 3 супени лъжици дневно, ще внесе големи количества желязо и калций, усвояващи се и от плода. Това се случва и при кърменето – желязото и калцият се внасят в развиващия се организъм чрез майчиното мляко. Да не се забравя, че най-голямо количество безценни вещества – витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, пигменти и други полезни за здравето, включително и за борбата с рака, вещества се съдържат в зеленолистните зеленчуци. Те имат задължително място в менюто на бременните под формата на сурови салати, смутита и др.

Вегетарианство по време на бременността

Вегетарианството не само не е опасно, то според мен е най-достъпната рецепта за щастливи бебета. Още по-добре е майките да са вегани. Всички ценни вещества за детето се съдържат в растителните храни – сурови или приготвени с щадяща топлинна обработка. И разбира се, доставени от сигурен и чист източник. Животинските храни не са задължителни, дори биха могли да увредят бъбреците на бъдещата майка, да внесат доста токсини, еднакво вредни и за бременната, и за плода. Ако жената не е прекалявала с прием на антибиотици, добрите бактерии в чревната й флора ще произвеждат необходимото количество витамин В12 по естествен начин. При съмнения за недостига му се прави изследване за нивото му в кръвта и ако то е по-ниско от нормата, се назначават таблетки за определен период.

Опитът ми с много бъдещи майки и впечатленията ми от младата част на екипа (през годините имаме много „наши“ бебета) убедително доказват, че най-здрави и спокойни деца се раждат от привърженички на вегетарианството, веганството и суровоядството. Тези майки винаги имат дълго време достатъчно кърма с отлични качества.

Защо са опасни сладките храни

Съдържанието на полезни микронутриенти в храните с бяла захар и бяло брашно е равно на нула. В организма на жената те се разграждат до глюкоза, която много бързо повишава нивата си в кръвта, провокирайки свръхпроизводство на инсулин от панкреаса. Той изнемогва и ако може да говори, сигурно ще попита: „Знаеш ли колко адски ще ти загорчи от райски сладкото?“. При високите нива на инсулина глюкозата неизбежно се превръща в мазнини и те се трупат в подкожната мастна тъкан, в органите (черния дроб), в артериите (атеросклеротични плаки). Последиците са затлъстяване, гестационен диабет, високо кръвно налягане, риск от инфаркт и инсулт, риск за плода и др.

Хранителен режим след спонтанен аборт

Подобно нещо няма да се случи, ако бъдещата майка се храни здравословно и има добър двигателен режим. Но ако все пак се стигне дотам, препоръчвам жената веднага да направи поне 20-дневно плодолечение с правилно захранване и да премине към здравословен начин на хранене. След няколко месеца ще настъпи желаната бременност с щастлив край след 9 щастливи месеца.

Как бихте посъветвали да се хранят жените, планиращи бременност?

Винаги съветвам пациентите, планиращи бременност, да направят програма от 20 дни и 10-дневно захранване. Това се отнася и за майката, и за таткото. Месец след приключване на захранването е най-добре да са първите опити за зачеване и най-често чудото на новия живот идва много бързо. Стотици са „бебетата на д-р Емилова“, включително и при двойки с дългогодишни репродуктивни проблеми.

Колко „лош“ е глутенът

В последно време стана много модерно да се говори за вредността на глутена. Глутеносъдържащите храни от хилядолетия са част от диетата на хората, но парадоксът е, че се раждат все повече деца с глутенова непоносимост и алергия. Проблемите са от модерните сортове хибридна пшеница, допълнителното обогатяване на брашната с чист глутен (за да стават по-лепкави и лесни за обработка), както и лошата чревна микрофлора на съвременния човек, която прави червата свръхпропускливи и отключва различни алергии, особено към различни видове белтъчини, какъвто е и глутенът. Моят съвет към бременните жени е да не изключват непременно глутена от менюто си, освен ако нямат доказана чувствителност или алергия към него. Много от така наречените „безглутенови продукти" на пазара далеч не са по-здравословни от истинския пълнозърнест квасен хляб, особено ако е приготвен от брашно от древни сортове пшеница като лимец, спелта, камут и т.н.

Според мен бъдещите майки трябва да заменят популярната заблуда „Яж за двама“ с по-полезната и вярна максима „Мисли за двама“. Родителството е отговорност, нека я направим приятна и даряваща здраве.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

 

 

Още в Да бъдеш баща

Топло рамо, но и буфер

Невероятно, но факт – допреди 50 години само лекарите са били напълно осведомени как се развива бебето в утробата. Днес бъдещата майка посещава училище за… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream