06 Мар 2020

  Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Представяме ви Ива Лапатова и Янита Кирова, или д-р Куку и д-р Пипи – медицински клоуни в четири болници в София: УМБАЛСМ „Пирогов”, Аджибадем Сити клиник Болница „Токуда”, Специализирана болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев” и МБАЛ Национална кардиологична болница. Те се срещат преди почти 10 години в 103-та аудитория на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където през 2016 г. завършват специалност „Театър на движението – пантомима” в класа на доц. Александра Хонг и проф. Александър Илиев. На първо място са мимове. Работят и като режисьори, актьори и преподаватели. А най-важната и отговорна работа в живота им е майчинството. Ива е майка на 8-месечно бебе Катерина, а Янита –  на бебе Емил, 1 година и 1 месец.

  15152375 10154819354653112 962739316 o

  Какво е медицинска клоунада?

  Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и премахвайки границата между себе си и малките пациенти, започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца сираци и здрави деца. В Израел пък актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни и назначаването им после в медицинските заведения в страната. Медицинските клоуни там са задължителна част от екипа на болницата. Те съпровождат малките пациенти дори до операционните. От август 2015 г. болниците в провинция Буенос Айрес се задължават със закон да назначават клоуни в педиатриите си като допълнителна терапия, която повдига настроението на хоспитализираните деца, на техните родители и на медицинските екипи. Медицинските клоуни не правим представления, като събираме децата в общи помещения. Ние влизаме във всяка една стая, където децата са лежащи, на системи, оперирани, превързани, със счупени крайници, с монитори до главите. И всичко се случва точно там, при децата, които имат нужда от нас. Посещаваме отделения с доста сериозни случаи – неврохирургия, гръдна хирургия, коремна хирургия, изгаряния, токсикология, кардиологично отделение и много други. Посещаваме интензивното отделение и реанимацията. Влизаме, когато има нужда, в манипулационните и асистираме по време на медицински интервенции като вземане на кръв, слагане на абокат, махане на конци, като абстрахираме детето от случващото се и правим възможно процедурата да протече най-леко и бързо както за детето, така и за медицинското лице. Помагаме на децата да осъзнаят, че лекарите не са страшни, а са добрите феи, които са там, за да помогнат, да не се страхуват и да им вярват повече.

  Как Ви хрумна да създадете Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи?

  Ива: Още по време на следването ни в НАТФИЗ разбрахме, че когато сме тандем, нещата ни се получават добре. Оттогава сме като „Куку и Пипи“, но не докторите Куку и Пипи, такива станахме малко по-късно. Водени от любовта ни към театъра и хората, започнахме да мислим как да използваме изкуството си, за да помагаме на хора в нужда. Искахме да последваме думите на Конфуций: „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да ти се наложи да работиш нито един ден през живота си”. И успяхме. Нашето хоби се превърна в наша професия.

  Янита: Първата ни стъпка беше създаването  на Школа за пластически театър „Училище за щастие“, където всяка неделя, вече пета година, от 14:00 до 16:00 ч. в Читалище „Алеко Константинов – 1897“ ние обучаваме децата на това прекрасно и вълшебно изкуство – пантомимата. Следващата ни стъпка беше създаването на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, което, разбира се, не се случи изведнъж. След един наш урок по пантомима съдбата ни запозна с Бате Николай, или проф. д-р Коко. Преминахме едногодишно обучение при него в УМБАЛСМ „Пирогов“, запознахме се в детайли какво е медицински клоун и какво представлява медицинската клоунада.

  HRR 9064

  По какъв начин популяризирате дейността си?  

  Ива: Най-вече от уста на уста. Чрез самата ни работа, а именно срещите с нашите малки пациенти, техните родители и медицинските екипи. На нашата фейсбук страница „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ редовно предоставяме информация, всеки момент предстои да бъде достъпен и нашият сайт www.artmetamorfozi.com. Освен това сме канени от различни медии, имаме няколко репортажа в самите болници, както и интервюта в онлайн и хартиени списания. Участваме в конкурси и кандидатстваме в проекти на неправителствения сектор. Имаме авторски книжки „Клоунски рецепти и съвети“, или какво трябва да прави едно дете, за да бъде здраво, които при всяка възможност разпространяваме. През 2017 г. поставихме и един невербален театрален спектакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, който се игра два сезона в Театър „Сълза и смях“, а в момента отново търси сцена или покани от детски градини, училища, организации и фестивали. През 2018 г. поставихме втория ни невербален детски спектакъл по темата на авторските книжки „Клоунски съвети и рецепти за здрави деца“, който се играе в детски градини и училища и до днес. И двата спектакъла са синтез между пантомима, пластика, клоунада и са изключително интересни от гледна точка не само на тематиката, а и на това, че рядко могат да бъдат видени детски невербални представления в България.

  IMG 0080

  Какво точно лекува Вашата смехотерапия?

  Ива: На всички е известно, че човек, който се смее – стига, разбира се, да се смее истински и от сърце, е щастлив човек. А щастливият човек е здрав човек. С други думи, смехът е здраве. И когато в съвременния ни живот ние сме затрупани със задачи и задължения, не си позволяваме да отделим време за смях. Та ние сме толкова заети. Изключително грешно от наша страна, защото смехът носи много повече ползи за здравето. Смехът е най-доброто лекарство и е повече от задължително всеки да си отдели нужното време за забавления и да му се наслади възможно най-пълноценно. А сега си представете, че сте в болнична стая и никак не Ви е до смях. И изведнъж влизат едни цветни, усмихнати клоуни, които по никакъв начин не сте очаквали точно тук и сега. Започвате да се смеете и захласвате в ситуацията. Забравяте къде сте, забравяте за болката, същевременно в организма Ви се увеличава количеството на ендорфините – вещества, които организмът ни произвежда, за да притъпи болката, повишават се антителата и това ни прави по-малко податливи на болести и вирусни инфекции. Нашият учител Бате Николай казваше: „Който е болен и се смее, оздравява два пъти по-бързо, а който е здрав, като тебе – защото ти си здрав, става два пъти по-силен!”.

  IMG 0451

  Чувала съм, че за артистите комедията е най-трудният жанр, т.е. най-трудно е да разсмееш публиката, по-лесно било да я разплачеш. Вие имате ли тайни похвати или закачки, с които винаги да провокирате усмивките на децата, с които се срещате?

  Янита: Начинът е да превърнеш трагедията в комедия. Медицинските клоуни обръщат нещата надолу с главата, използват абсурда, използват въображението и магията и правят така, че да можеш да видиш нещата от друга гледна точка, в светлина, в която никога не си си и представял, че може да съществуват. Един малък пример е как лошият абокат мигновенно се превръща в един добър адвокат".

  IMG 20181002 121349

  Какви са творческите Ви планове занаред?

  Янита: В момента ние действаме в 4 столични болници. Занапред се опитваме те да станат повече, и то не само в София, но и в цялата страна. Трудно е, когато почнеш да проправяш път, който не съществува. Ние нямаме традиции в медицинската клоунада и не е лесно да убедиш хората, че тя е ценна, необходима и дори задължителна в нашата страна. Не само в детските отделения, ами и в отделенията за възрастни. Освен медицинската клоунада, ние ще продължаваме да творим и да създаваме нашия малък свят на театъра без думи. Да учим децата в нашата школа. В момента Ива следва докторантура, специалност „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, а аз правя своята докторска дисертация в направление „Социология, антропология и науки за културата“  към ИБЦТ – БАН, което ни дава възможност да разширим нашите знания и да вървим напред.

  Разговора проведе Деница Янкова

  Още в Мода

  Мъниста, пайети и много шик

  Чанти, обсипани с мъниста и разноцветни камъчета, ниски пантофки и дълги поли – това са най-новите модни тенденции, на които се подчинява лятото. Хипарските дрешки… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh