10 Мар 2017

Стресът на майката разболява детето

Публикувана в Здраве
Оценете
(1 глас)

Канадката Мари-Жинет Ро е психотерапевт и преподавател, специалист по традиционна китайска медицина, акупунктура, невролингвистично програмиране. Изучава „Тотална биология на живите същества“ на френския психиатър и онколог д-р Клод Саба. От 2011 г. Мари-Жинет Ро провежда семинари у нас и запознава широк кръг от хора с основата на Германската нова медицина на немския онколог д-р Рике Хамер и други съвременни направления в лечението. Според д-р Хамер всяко заболяване произхожда от шок или травма, които стресират организма. На скенер на мозъка той открива „следите" от предизвикан шок, които по-късно водят до заболяване на тялото.

При работата си с онкоболни д-р Саба установява, че те се нуждаят от помощта на психолог, която се оказва по-успешна от други стандартни методики на лечение. Според него злокачествените мутации имат психична същност. Ако се потърси психологичната причина за блокажа в тялото и се елиминира, ще се съдадат условия за успешното лечение на пациентите.

Почти всеки ден преживяваме някакви стресови ситуации – с повечето се справяме успешно, но други не можем да преодолеем. Болестта е дисбаланс, причинен от емоционален конфликт, който не можем да разрешим, обяснява психотерапевтът Мари Жинет Ро. Проблемът започва с „шок”, предизвикан от преживяване или емоция, които по-късно се проявяват на физическо ниво. Болестта е перфектен отговор на тялото, провокиран от мозъка, колкото и невероятно да звучи. Когато вътрешният конфликт е много тежък, мозъкът иска да осигури нашето оцеляване, но разполага само с нашето тяло. И най-добрият начин за това е болестта. Тя е една от програмите на мозъка, която се задейства при продължителен стрес. Целта й е да спаси живота ни или да го удължи, докато ние намерим решение. Преживяването, което „залага” болестта, трябва да се изкара на повърхността, за да оздравее човек. Обикновено той осмисля 99% от случката, която го е „разтърсила”, а 1% е несъзнаваната част, която се изплъзва и всъщност програмира болестта. Осъзнаването как да се възприеме болестта, се базира на биологични закони, които могат да се докажат 100%.

Струва си да се запитаме какво в мисленето и психиката кара мозъка ни да предизвика здравословен проблем, съветва Мари Жинет Ро. И за да стане ясно как емоциите и стресът ни разболяват, тя разказва примери от своята практика. Обяснява, че доста често причината за здравословни проблеми при децата например се открива в преживявания по време на бременността на майката. Всичко, което жената преживява по време на 9-те месеца, в очакване на бебето, се отразява на плода, всеки стрес се записва в мозъка му. „При мен дойдоха родители с хиперактивно 5-годишно дете, което лудуваше и не можеше да остане мирно дори за 5 минути – спомня си Мари Жинет Ро. – Това изнервяше баща му и той постоянно му правеше забележки да стои кротко, а то отговаряше, че не може. Майката, също притеснена, се опитваше да успокои съпруга си, обясняваше му, че синът им наистина не може да се спре, че това не е каприз или глезотия. Казах им, че тази прекалена активност е начин мозъкът да се справи със съществуващ проблем. За да го открием обаче, се налага да се върнем назад в миналото, да разпитаме малко повече пациентите си. Много пъти съм откривала подобна причина. Оказа се, че две години преди да роди палавото си момченце, майката е била бременна, но по някаква причина плодът умира в утробата й. И когато тя забременяла отново, постоянно се притеснявала дали бебето мърда в корема й. И щом усещала движенията му, се успокоявала. Тези нейни притеснения са се записали в мозъка на детето и по-късно са се проявили като хиперактивност. Когато открихме тази връзка, стана ясна причината за проблема на детето. Тогава майката разказа на детето си тази история, как се е притеснявала за живота му още преди да се роди и му благодари, че със своята активност то й показва, че е жизнено и здраво дете. Обясни му, че вече не е необходимо да е толкова подвижно. И съвсем скоро се убедихме как се промени поведението на детето – то успя само да се справи с хиперактивността си. Беше изумително!”

Подобна е и връзката при хора, които имат навика постоянно да закъсняват за работа, за срещи. И колкото да им се прави забележка, те не успяват да бъдат точни, въпреки че го желаят. Оказва се, че по различни причини майка им, когато е била бременна, е искала детето й да се роди по-късно от определената дата. „Имам приятелка, която трябваше да роди на 15–16 юли, но тя не искаше детето й да е зодия Рак заради чувствителността на Раците – дава пример психотерапевтът. – Предпочиташе бебето й да се роди под знака на Лъв и искаше да направи всичко възможно това да се случи. И това нейно желание се програмира в мозъка на бебето – да е винаги навреме, не е правилно. Има редица подобни случаи, които са описани и потвърждават тази причина някои хора да закъсняват постоянно, без те самите да го осъзнават. Доказано е, че в нашите клетки могат да се запаметят проблемите на четири поколения.

Всеки вътрешен конфликт действа като блокаж. Най-дълбоките чувства са свързани със семейството и най-близките. Мари Жинет разказва и друга случка, при която майка се разболява от притеснение за детето си. „Моя пациентка научи, че 10-годишният й син е в болница, защото паднал, докато карал велосипед. Това беше стрес за нея, но не чак толкова голям, защото предположи, че детето си е счупило крака. Даже реши, че тази случка ще е добър урок за него, защото е доста буен и непослушен. По-късно майката разбра, че състоянието му е по-тежко, отколкото е предполагала. Тя се притесни, тревогата беше огромна, чувстваше се в безизходица, преживя го тежко. Детето след време се оправи, но тя се разболя от рак на гърдата. Мозъкът й „реши”, че за да оцелее, ще предприеме нещо и порази гърдата й. Обяснението е, че мозъкът помни как в процеса на еволюция, когато детето е в опасност, най-доброто, което може да направи майка му, е да го притисне до гърдите си и да му даде да суче. Ето защо мозъкът поразява гърдите с карцином в този и други подобни случаи, свързани с най-близките хора. Всичко е специфично и за да се помогне на пациента, трябва да се разбере причината, провокирала болестта. Ето защо често се налага да работим с житейската история на пациентите, да разберем какво им се е случило, казва Мари Жинет Ро.

Как се изключва програмата на мозъка, която разболява?

Само осъзнаването на причината за дадено страдание може да помогне за разрешаване на здравословния проблем, но то не е достатъчно. Когато осъзнаем причината, конфликтът продължава да е активен. Налага се да се разреши, като простим нещо, трансформираме емоциите си или гледната си точка, подчертава Мари Жинет. Понякога причината е някъде в рода, но хората обвиняват и осъждат себе си. Психотерапевтът трябва да накара болния да разбере коя емоция или вярване в подсъзнанието му са го разболели. На специалистите вече е известно коя болест с какъв емоционален проблем е свързана. Тези връзки са научно доказани и са валидни за абсолютно всички хора, категорична е Мари Жинет. Често се оправдаваме с наследствено предаване на болести, но се оказва, че причините са съвсем други. Ако 90% от емоциите ни са положителни, няма да боледуваме и това е най-добрата превенция, обобщава Мари Жинет Ро.

 

Текст: Феодорина Ляскова

Още в Новини

Мисия Любов за един кратък живот

Кари оприличава дома, в който живее със съпруга си Марк, като „Дом на надеждата”. След тежка перинатална загуба, белязваща живота й, през 2012 година тя… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo