13 Мар 2017

  Техники за бърза помощ при бебета и малки деца

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (0 гласа)

  Марияна Манушева, инструктор по първа помощ, създател и инструктор във FirstAidbg.com, ни даде кратък урок за умения, които всички ние трябва да владеем, защото те могат да променят завинаги съдбата на нечий живот.

  Подготвени ли са родителите в България да реагират бързо и адекватно, ако малкото дете претърпи конкретен инцидент?

  Съвременните родители са много по-отговорни и информирани, желаят да се образоват по всички въпроси, касаещи здравето, обучението, начина на отглеждане и възпитание на техните деца. Те четат много повече, интересуват се и посещават различни училища за бъдещи родители. Много от тях преминават и обучения по първа помощ при инциденти с бебета и деца, затова действително са по-подготвени и по-уверени, когато тяхното мъниче пострада.

  Навременната и адекватна първа помощ – защо е толкова важна?

  Първата помощ е набор от умения, които всеки обучен човек може да приложи в случай на инцидент. Те включват безопасно поведение, определяне на сериозността на ситуацията и нараняванията, оценка на необходимостта от по-нататъшна специализирана помощ, животоспасяващи мерки и оказване на първа помощ до пристигането на линейка или достигането на пострадалия до медицинско заведение. В някои случаи при животозастрашаващ инцидент, когато пострадалият губи голямо количество кръв или е в безсъзнание, или не диша, от действията на околните в първите 2–3 минути зависи съдбата му. След три минути без кислород в мозъка започват да настъпват трайни увреждания, а шансът в рамките на това кратко време пострадалият да получи специализирана медицинска помощ е много малък. Така че в този момент свидетелите на инцидента и няколко прости техники за оказване на първа помощ могат да бъдат решаващи за спасяването на пострадалия до пристигането на линейката.

  Техники за бърза помощ при бебета и малки деца

  Някои от техниките за оказване на първа помощ се различават за бебета и деца, най-малкото заради това, че бебето все още не може да стои на крака. Например при задавяне бебето се държи на ръце и така се изпълняват последователно удари по гърба и притискания на гърдите, докато при по-голямо дете ударите по гърба се изпълняват в изправено положение на детето, а вместо притискания на гърдите се прилагат притискания в областта на корема. Важно е родителят да може да прецени правилно кога да приложи първа помощ при задавяне, като разпознае дали дихателните пътища са блокирани частично или напълно. Важно е да знае също, че дете, на което са прилагани притискания в областта на корема, трябва да бъде прегледано от лекар, дори техниката да е довела до отпушване на дихателните пътища и детето да е нормализирало дишането си, поради опасност от вътрешни увреждания.

  При така нареченото „гълтане на езика”, когато коренът на езика се отпуска в дихателната тръба и я блокира, спонтанно много родители бъркат в устата на детето и издърпват езика навън. Съвременната първа помощ предлага по-безопасна и лесна техника за отваряне на дихателните пътища чрез отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката, което води до повдигане на корена на езика и отпушване на дихателната тръба. Бъркането в устата на детето може да бъде опасно и да доведе до увреждания, а основно правило е да не се нанасят допълнителни наранявания, докато се оказва първа помощ.

  За какви ситуации родителите на малки деца трябва да бъдат подготвени?

  На практика за всякакви. От ежедневни дребни наранявания до сериозни инциденти, при които има опасност за живота. От момента на прохождане малките деца започват да изследват света и това неминуемо е придружено с инциденти – бобено зърно в нослето, докоснат горещ котлон на печката, падане от колелото и т.н. Малък процент от децата в ранна възраст получават специфични усложнения в иначе обикновени ситуации, като круп, температурни гърчове, захласване. Някои деца страдат от хронични заболявания, при които често настъпват кризи, в които се налага родителят да оказва първа помощ – алергия, астма, епилепсия, диабет.

  Съществува ли специално обучение за родители?

  Да, съществуват разнообразни курсове за оказване на първа помощ при инциденти с бебета и деца. Те могат да бъдат с различна продължителност в зависимост от обема знания и умения, които са необходими – от 5 учебни часа за един базисен курс до 5 дни сериозен курс с множество практически симулации на инциденти в различни условия.

  В курсовете по първа помощ родителите се обучават да разпознават колко сериозен е инцидентът, какви опасности може да крие, кога е необходимо да се обадят на тел. 112 и кога да се обадят на своя педиатър. Усвояват практически умения за адекватна първа помощ в най-типичните инциденти и насоки за действие, когато не са сигурни какво да предприемат. Обучението се базира на съвременни методики, използват се ролеви игри, специализирани манекени за първа помощ, тренажори и др., които дават възможност на участниците да оттренират всяка от техниките за оказване на първа помощ на практика.

  Опитът показва, че такова обучение не просто дава важни умения на родителите, но и по-голяма увереност и самообладание, с които те да реагират в критична ситуация.

  В кои случаи може да се окаже първа помощ в домашни условия?

  Реално родителите постоянно оказват първа помощ при различни инциденти в ежедневието на своите деца. От дребни охлузвания и одрасквания до изгаряне или кръвотечение от носа. В повечето случаи дори липсата на намеса или неправилната намеса при тези инциденти не води до тежки последствия и дори до консултация с педиатъра. Съвременната първа помощ обаче дава насоки за правилно действие и при такива „дребни” инциденти, тъй като често съществуват широко разпространени заблуди, които могат да навредят допълнително на пострадалото дете, например обръщането с главата надолу на бебе и разтърсването му за краката при задавяне. А е ясно, че при сериозен инцидент, например при падане от височина или силен сблъсък, при който може да има нараняване на главата, е много важно родителят да има правилно поведение, за да не предизвика допълнителни увреждания.

  Какво трябва да има в аптечката на семейство с малки деца?

  Първата помощ е набор от знания и умения, които всеки човек да може да приложи в критична ситуация, и обикновено не изисква специална екипировка. Въпреки това, както и за всяка друга дейност, много по-удобно и сигурно е, ако разполагаме със средства и материали за оказване на първа помощ, предварително подготвени в аптечка. Аптечките могат да бъдат различно окомплектовани в зависимост от конкретната нужда и броя хора, които ще обслужват. За едно семейство с малки деца удачен вариант е да разполага с домашна аптечка, малка джобна аптечка за детската площадка и аптечка за пътуване, особено ако предприема пътешествия в отдалечени от цивилизацията райони или зад граница.

  Най-общо аптечката трябва да съдържа предпазни средства, като ръкавици и маска за обдишване, различни превързочни материали и разтвор за почистване на рани, спасително одеяло. Допълнително може да се добавят специализирани средства, като шини за обездвижване, пинсети за кърлежи, специализирани превръзки, репеленти и др. За домашната аптечка и при пътуване задължително трябва да се направи консултация с педиатър за добавяне на спешни медикаменти конкретно за всяко дете. Трябва да се има предвид, че използването на медикаменти без лекарско предписание крие опасност за здравето и живота на детето.

  Добре ли е да учим децата на правилна реакция в критична ситуация?

  Задължително децата трябва да бъдат обучавани от много ранна възраст. Разбира се, нивото и формата на обучение се съобразяват с възрастта. В началото се започва със залагане на основите на безопасно поведение – на кого да се обади детето при инцидент, план за действие, ако родителят не е наблизо или пострада и не може да помогне на детето, тел. 112, спазване на правилата за чистота при оказване на първа помощ при рани. А по-късно идват и самите стъпки за оказване на първа помощ при конкретни инциденти. Статистиката в света показва, че хората, преминали обучение за оказване на първа помощ, по-рядко стават участници в инциденти именно заради изграждането на бдително и отговорно отношение. Затова, колкото по-рано започне обучението на децата, толкова по-ефективно ще бъде то.

  Провеждат ли се открити уроци по първа помощ сред учениците?

  Да, по принцип би трябвало да се провеждат и доколкото съм запозната, са заложени в училищната програма за обучение. За съжаление, както и в други насоки, и тук ресурсът не достига и някъде децата не преминават практическо обучение, тъй като тези, които трябва да го преподават, не са достатъчно подготвени. А за да окаже първа помощ адекватно и бързо, човек трябва да е преминал практическо обучение и да е тренирал техниките, а не просто да е чул или видял някъде нещо.

  Екипът, с който работя, често на доброволни начала, извършва обучение и презентации в детски градини и училища както на деца, така и на учители. Като цяло децата от 12-годишна възраст нагоре вече са напълно способни за включване в курс по първа помощ наравно с възрастните.

   

  Разговора проведе Виржиния Николова

  Още в Любопитно

  Рискове почти няма

  Какви са рисковете от упойката по време на раждането? След поставянето на спинална упойка за кратко време може да се наруши ритъмът на родилната дейност,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh