13 Сеп 2018

  Висока температура? Не изпадайте в паника!

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Ако сте от тревожните майки, които със свито сърце посрещат всяко детско кихане или покашляне, тази статия е точно за вас. Важно е да разберете защо не бива на всяка цена да воювате с високата температура и как най-добре да се погрижите за болното си дете.

  3 грешки, които да спрете да правите

  Температурата се покачва до 37–37,5°С и вие веднага посягате към „спасителното” сиропче, за да я свалите. Не забравяйте, че повишената температура е естествената реакция на организма – така имунната система се активира за борба с вирусите или бактериите. Когато потискаме този защитен механизъм, ние пречим на имунната система, вместо да я подкрепяме.

  Температурата се покачва до 38°С и вече силно притеснени, вие давате антипиретици на детето с надеждата, че ако свалите температурата под 38°С, то ще се почувства по-добре. Високата температура не е болест! А изкуствено поддържаните градуси в диапазона около 37°С са идеалната среда за размножаване на микробите и вирусите. По този начин помагате на болестта да се развива и процесът да се хронифицира. При температура над 38,5°С бактериите започват да загиват, а при 38.8°С вирусите спират да се размножават.

  Опасността от фебрилен гърч поради високата температура (над 39°С до 40°С) ви кара да изпадате в паника и да давате много и безразборно антипиретици. Високата температура е опасна при наличие на тежки хронични болести. Фебрилен гърч може да се случи във възрастта от 0 до 5 години в определени случаи – ако в семейството има предразположение за гърчове или епилепсия.

  Как да се погрижите за болното при вирусна инфекция

  Винаги се консултирайте с лекар, ако детето поддържа повишена температура в рамките на 48 часа, както и ако температурата е много висока (над 39°С), малкото е отпаднало, има затруднено дишане, оплаква се от силно главоболие, световъртеж.

  Ако повишаването на температурата настъпи изненадващо и детето отказва да се храни, отпуснато е и неконтактно, веднага го заведете на лекар. При бебетата повишената температура може много бързо да доведе до дехидратация.

  За овладяване на високата температура наблюдавайте болното внимателно: ако му е студено и го тресе, завийте го и го затоплете. Давайте му много топли напитки, направете топла баня на крачетата във ваничка с разтворена морска сол. Ако детето пари, направете студени компреси. Най-ефективни са компресите (или лед, завит в кърпа), поставени под мишниците на ръцете и в сгъвките зад коленете. Оттам минават големи кръвоносни съдове и по този начин най-бързо се охлажда цялото тяло.

  Шуслеровите соли помагат за регулиране на повишената температура. Това са минерали – естествено съдържащи се в организма, създадени на хомеопатичен принцип. При температура до 38,5°C се препоръчва приемът на Шуслерова сол №3 железен фосфат – солта за „първа помощ”, която подпомага лечението на острия възпалителен процес и стопира размножаването на бактериите и вирусите. А над 38,5°C редувайте соли №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №5 ще поддържа детето бодро, а не сънливо и отпуснато, тя е антисептикът в Шуслеровата биохимия. Сол №8 е нужна, за да предотврати дехидратацията на детския организъм. Хитър трик за майките е паралелното даване на соли №3 и №5 още в самото начало при повишаване на температурата. По този начин се избягва прекомерното покачване на градусите.

  Давайте на болното храна, богата на витамини и бедна на белтъчини. Докато детето има повишена температура, полезно е да пие топло мляко, но след това ограничете млечните продукти, особено при наличие на хрема. Животинските белтъчини, изделията от брашно, картофите, доматите, чушките и краставиците са слузообразуващи и е добре да се намали консумирането им при простудни заболявания. Подходящи са само продукти с млечнокисела ферментация, но нека малкото ги консумира най-късно до 14 ч.

  Не насилвайте детето да се храни, ако няма апетит. Острите вирусни инфекции с повишена температура изразходват енергията и не остава много сила за храносмилателната дейност. За понижаването на температурата е много подходящ домашно приготвеният пилешки бульон. Постарайте се на всяка цена да осигурите прием на достатъчно течности – топли чайове (от жълт кантарион, розмарин, бъз, липов цвят, лайка) и зеленчукови бульони, супи, а също и разредени сокове, вода.

  Можете да разтриете цялото тяло на детето с лавандулово масло – това поддържа топлинния баланс, но когато то има висока температура, не трябва да се разтриват едновременно гърдите и гърбът, за да не се получи прекалено голямо затопляне! Редувайте масажите на гърдите и гърба.

  Шуслерови соли при повишена температура

  При температура до 38,5 °C – ШС №3 ферум фосфорикум.

  При бебета (кърмачета) – на всеки 10–15 минути по 1 глътка „Гореща тройка” с 5–7 таблетки.

  За по-големите деца – през 1/4 до 1/2 час по 1 таблетка.

  След подобряване интервалите се удължават и продължавате още няколко дни.

  При температура над 38,5 °C – ШС №5 калиум фосфорикум + ШС №8 натриум хлоратум.

  При бебета (кърмачета) – „Гореща петица” от 3 до 5 табл. на всеки 1/4 до 1/2 час по една глътка. На всеки 2–3 часа по 1 таблетка ШС №8.

  За по-големите деца – през 1–2 часа по 1 таблетка ШС №5 калиев фосфат. На всеки 2–3 часа по 1 таблетка ШС №8. 

  След подобряване и стабилизиране на телесната температура интервалите се удължават и продължавате още няколко дни.

  Още в Бебе

  Доотглеждане на недоносени в Дома във „Виница“

  85 бебета са преминали през Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна само през първото 6-месечие на 2018… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh