23 Фев 2012

Здрави очи през бременността

Публикувана в Здраве
Оценете
(0 гласа)

С напредването на бременността и вашето зрение се променя. През 9-те месеца често ще усещате, че очите ви лесно се изморяват. Не се безпокойте – до месец след раждането притесненията ще изчезнат.

Как виждам образите?
Доста бременни усещат умора, дразнене на очите вечер и дори главоболие. Не се тревожете, ако в първите месеци на бременността се установи, че имате астигматизъм с лека деформация на образите.
През третото тримесечие очният лекар може да ви каже, че имате миопия (късогледство). Бременните, които са с нормално зрение, могат да станат леко късогледи, а късогледите да увеличат диоптъра на очилата, които досега са носели. При далекогледите обаче зрението може чувствително да се подобри.
Понякога бременните не виждат добре наблизо и трудно четат текст, близък до очите, въпреки че преди забременяването не са имали проблеми със зрението. Този вид далекогледство е краткотрайно.

Смущенията в зрението изчезват до осем седмици след раждането. За кърмещите майки срокът е малко по-дълъг – докато нивото на хормоните се върне към нормалните си стойности.

Да се прави ли корекция?
В повечето случаи корекция не е нужна, тъй като смущенията са преходни. Добре е обаче да се консултирате с офталмолог. Няколко месеца след като родите направете още един контролен преглед.

Нужни ли са изследвания?
Ако сте късогледа (независимо от степента) или ако вече сте имали заболявания на ретината, посетете офталмолога. Опишете проблемите си и пред наблюдаващия ви гинеколог. Преглед на очните дъна може да се извърши между 6-ия и 8-ия месец на бременността. Открият ли се увреждания, добре е да се лекуват доста преди раждането.

Изследването на очните дъна позволява да се установят  евентуални увреждания на ретината, предразполагащи към отлепването или разкъсването й по време на раждането.  Такива случаи обаче са много редки. Всяка бременна с миопия до 3 диоптъра и без промяна в очните дъна може да роди по естествен път и в процеса да се използват методи за ускоряване или за намаляване на усилията при напъните. Дори през 9-те месеца очните ви дъна да са добре, изследвайте ги след раждането, ако сте имали анемия, високо кръвно налягане, албумин в урината или някакво друго увреждане.

Полезни сведения
Ако имате диабет, рискът да развиете ретинопатия е по-голям, а ако вече страдате от нея, тя може да се усложни. Ретинопатията е заболяване, което се характеризира с кръвоизливи в ретината. Колкото по-отдавна страдате от диабет, толкова опасността е по-голяма. Затова посетете офталмолога.

Повишеното артериално налягане може да е причина за кръвоизливи в очите, особено по време на раждането. Този проблем изисква постоянен медицински контрол през цялата бременност и засилено внимание по време на раждането.

Контактните лещи

Лещите ще са ви по-неудобни, особено ако са твърди. През 9-те месеца се произвеждат по-малко сълзи от слъзните жлези (поради хормоналните промени). А по-слабото овлажняване води до по-често замърсяване на лещите. Добре е да намалите времето за носене на лещите – не повече от 8 часа. Така ще намалите дразненето на очите.

„9 месеца”


Смущенията в зрението изчезват до осем седмици след раждането. За кърмещите майки срокът е малко по-дълъг – докато нивото на хормоните се върне към нормалните си стойности.

Още в Стволови клетки

Съхранявайте стволови клетки

Какво е вашето мнение за вземането на стволови клетки? Ако имате възможност да се вземат и съхраняват стволови клетки от пъпната връв, е добре да… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo