×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  29 Ное 2019

  На какви помощи имам право като самотна безработна майка?

  Публикувана в Брой 284
  Оценете
  (1 глас)

  Условията за получаване на семейни помощи за деца важат за всички лица и не зависят от тяхното семейно положение. В обхвата на Закона за семейни помощи за деца попадат семействата, които отглеждат децата си в страната, в това число и самотните родители, които се подпомагат на общо основание, както и останалите семейства с деца. В случаите, когато бременната жена или майката не е осигурена и няма право на обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване, тя може да получи еднократна помощ при бременност по реда на чл. 5а от Закона за семейни помощи за деца – за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

  Има възможност да получи и месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по чл. 8 от Закона за социални помощи за деца. Отпускането на тези помощи е обвързано с подоходен тест, който за 2019 година е 450 лв. средномесечно на член от семейството за предходните 12 месеца, както и с допълнителни условия за отпускане на тези помощи. Този вид подкрепа се осигурява и на осигурените бременни жени и майки, когато нямат необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетения за майчинство по реда на Кодекса за социално осигуряване.

  Друг вид семейна помощ, която се отпуска с различен доходен критерий, в зависимост от който се определя не само правото на помощ, но и нейният размер, е месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст – чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца. При средномесечен доход 400 лв. на член от семейството помощта се предоставя в пълен размер, а при средномесечен доход от 400,01 до 500 лв. включително помощта по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца се предоставя в размер на 80% от пълния размер на помощта. За 2019 година размерът на месечните помощи за отглеждане на дете по чл. 7 от Закона за семейните помощи за деца при доходен тест до 400 лв. е: за семейство с едно дете – 40 лв., за семейство с две деца – 90 лв. Майката има право на еднократна помощ при раждане на дете по чл. 6 от Закона за семейни помощи за деца, без доходен критерий и диференциран размер в зависимост от поредността на родените от нея деца.

  Още в Кърмене

  Кърмата постепенно спира

  Кърмя детето си вече 8 месеца и искам постепенно да го отбия. Какво трябва да направя, за да спре кърмата? Има ли някакви хапчета за… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени