×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  28 Фев 2017

  Рискови новородени деца

  Публикувана в Брой 251
  Оценете
  (0 гласа)

  Доц. д-р Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология в Университетска детска болница, София, отговори на важни въпроси, свързани с интензивната терапия на новородени деца, диагнозата и прогнозата на мозъчните увреждания при доносени и недоносени новородени деца, неонаталната дихателна и инфекциозна патология, ултразвуковата диагностика и проследяване. Тя е дългогодишен преподавател на студенти по медицина и лекари – специализанти по педиатрия и неонатология. Специализирала е в Германия, Франция и Австрия. Има над 150 научни публикации и участия в национални и международни научни форуми.

  Налага ли се здравото новородено бебе да бъде изследвано и защо?

  Здравите новородени деца обикновено не се нуждаят от допълнителни изследвания, освен от много щателен клиничен преглед. Понякога обаче при наличие на рискови фактори, напр. инфекция при майката, е необходимо да бъдат изследвани показатели за наличие на възпаление при новороденото, които могат да са налице преди появата на специфичните симптоми. Изследвания са препоръчителни и при други състояния – анемия на майката по време на бременността, употреба на някои медикаменти. Здравите новородени деца често развиват т.нар. физиологична жълтеница. Ако тя се задържи по-дълго време или стане по-изразена, необходимо е изследване на билирубин и други биохимични показатели, както и кръвна картина.

  Кое е най-важното, което трябва да знаят родителите за организма на новороденото?

  Новороденото дете се отличава със структурна и функционална незрялост на всички органи и системи. Това е причина то да се влияе съществено от факторите на средата – температура, условия за хранене, източници на бактериални и вирусни инфекции. Задачата на родителите е да се създадат максимално комфортни условия за бебешкия организъм и да се намалят до минимум неблагоприятните въздействия – прекомерно охлаждане или претопляне, недохранване или прехранване, контакт с инфекциозни причинители и др.

  Кои са главните фактори, предразполагащи към повишен риск за новороденото дете?

  Повишен риск за новороденото създават всички неблагоприятни фактори преди раждането на детето – изоставане във вътреутробния растеж, абнормна функция на плацентата, трансплацентарно предавани инфекции. По време на раждането основен рисков фактор е перинаталната асфиксия, т.е. недостатъчно снабдяване на плода с кръв и кислород, която може да е причина за дълготрайни увреждания на централната нервна система. Инфекциите, предавани от майката при налична бактериална колонизация на родилните пътища, могат да се проявят с животозастрашаващи клинични прояви още в първите 24–48 часа след раждането. Двуплодната и многоплодната бременност, сериозни заболявания на майката, например захарен диабет, също поставят новородените деца в рисковата група. Разбира се, най-голямата група новородени, които още след раждането са със силно нарушени адаптация и функционална незрялост на редица органи и системи, са преждевременно родените или недоносените деца, като рисковете са най-големи при тези с много ниско и изключително ниско тегло – под 1500 и особено под 1000 г. Основният проблем при тях е несъвършената структура на белите дробове и дефицитът на сърфактант, което ги прави зависими от кислородолечение, механична вентилация, сърфактант терапия и др. Те имат и характерни особености на мозъчното кръвоснабдяване, които създават рискове за поражения на централната нервна система – мозъчни кръвоизливи и исхемични увреди.

  Кои новородени са подлагани на интензивно лечение след раждането им?

  Всички новородени деца, които имат дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, както и изразена неврологична симптоматика, се нуждаят от комплексно интензивно лечение. Най-често това са недоносените деца, тези със значително вътреутробно изоставане в растежа, майчино-фетални инфекции, тежка перинатална асфиксия, доносените новородени със синдром на аспирация на мекониална околоплодна течност. Основната задача на интензивното лечение е да поддържа основните жизнени функции, както и да въздейства върху основната причина, довела до влошаване състоянието на новороденото.

  В какъв период от време протича проследяването на рисковите новородени деца и какво включва то?

  Всички рискови новородени деца трябва да се проследяват до 24-месечна възраст, а при необходимост и повече. Проследяването включва оценка на общото им здравословно състояние, белодробната функция, двигателното и нервно-психичното развитие, сензорните функции – слух и зрение, наличието на неврологични и други усложнения.

  Какво представляват исхемичните увреждания на ЦНС при доносени новородени деца и какви са основните причини за появата им?

  Исхемичните увреждания на ЦНС представляват некротични промени на мозъчните клетки вследствие на исхемия, т.е. нарушение на мозъчния кръвоток с недостатъчно кръвоснабдяване на отделни мозъчни зони или на целия мозък. Некротизиралите неврони не могат да бъдат възстановени и тяхното увреждане води до различни по тежест неврологични отклонения.

  Как се поставя диагнозата?

  Въз основа на данните от анамнезата за бременността и раждането, неврологичното изследване на новороденото и резултатите от образните и електрофизиологичните изследвания – ултразвук, компютърна аксиална томография и ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалография.

  Как протича лечението?

  В неонатологичните интензивни отделения се извършва стабилизиране на състоянието и лечение на гърчовете, установяване на оптимален режим на хранене. След изписването детето трябва да се проследява активно от неонатолог, детски невролог, специалист по физикална медицина и рехабилитация. Назначава се комплексна рехабилитация, при усложнения, напр. епилепсия, се включва антиконвулсивна терапия. Най-честите последици от исхемичните увреждания на мозъка са изоставане в психичното и двигателното развитие, епилепсия и детска церебрална парализа. Основната цел на лечението е предотвратяване или намаляване на тежестта на неврологичните последици.

  Какво не знаем за недоносените бебета?

  Все още няма достатъчно яснота относно индивидуалните фактори, които определят отговора към терапевтичните методи и възникването на различни по вид и тежест усложнения.

  По какви причини може да се стигне до преждевременно раждане?

  Най-често това са различни акушерски проблеми – прееклампсия, цервикална недостатъчност, антепартални кръвоизливи, предлежаща плацента, отлепване на плацентата, двуплодни и многоплодни бременности. Значителна роля имат инфекциите при майката, които са причина за голяма част от преждевременните раждания. Сериозни рискове създава понякога и възрастта на бременните – под 16 и над 35 години. Различни заболявания на майката, липсата на рационално хранене и стресът са потенциални фактори за раждане на недоносено дете.

  Пред какви предизвикателства се изправят родителите на недоносените бебета?

  Първото сериозно предизвикателство пред родителите е самото раждане на недоносено дете. Този проблем идва съвсем неочаквано в семейството, което не е подготвено и най-вече не е достатъчно информирано за специфичните особености, заболявания и рискове при недоносените деца.
  Следват дълги седмици и месеци на престой в неонатологичните отделения, често прогнозата и перспективите остават неясни за продължителен период.
  Следващият етап е след изписването на недоносеното дете от болницата, когато родителите изцяло поемат грижите и отговорностите за него, изправят се пред честите боледувания и усложнения, необходимостта от много прегледи и консултации при различни специалисти, провеждането на продължителна рехабилитация.

  Ако не се вземат необходимите мерки, какви проблеми в развитието на недоносените биха могли да възникнат?

  Най-честите проблеми през първата година са изоставане в двигателното и психичното развитие, нарушения на слуха и зрението и неврологични заболявания – церебрална парализа, епилепсия и др.

  Колко деца годишно се раждат преждевременно в България?

  Недоносените деца са около 10% от живородените, т.е. около 6000, като особено рискови са около 2000, т.е. тези с много ниско и изключително ниско тегло.


  Разговора проведе Виржиния Николова

   

  Още в Планиране

  Ръководство за бебеправене

  Вече твърдо сте убедени, че с любимия искате да ставате родители. Отдавна майките ви подхвърлят, че очакват с нетърпение да ги направите баби. Ясно е,… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh