×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  09 Мар 2020

  Големите очаквания

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (1 глас)

  Още от първата си глътка въздух детето се бори да оцелее, да порасне, да стане човек. Или поне това е очакването на всеки един родител, желаещ най-доброто за своето дете, още повече, когато детето е дългоочаквано в едно семейство. Тогава вярата в мечтите е още по-силна, очакванията са още по-големи и обхващат всички- мама, татко, баби, дядовци...

  Когато е на път детето да се роди, не според очакванията обаче, родителите са изпълнени с надежди и за да си вдъхнат вяра си казват че така им е  било писано или пък „Моето дете има специална мисия в живота.

  Но ето, че страховете понякога стават реалност.

  Такава бе реалността и  в историята на малката Галя, която се ражда недоносена. Тя се появи в живота на Лили и Филип, чрез ин витро метод,

  През първите месеци от бременността на Лили всичко върви по план, лекарят, който проследява бременността й също е категоричен, че повод за притеснение няма. Но всичко рязко се променя, в момента, в който Лили получава здравословни проблеми и се налага преждевременно раждане, заради съществуващ риск за живота и на двете скъпи момичета, за бащата Филип.

  Така, преждевременно се ражда мъничката Галя, която тежи едва 1 кг и 500 грама. Но ниските килограми не са единствената битка, с която трябва да се справи невръстното момиченце, в борбата си за правото на живот- Галя се ражда и с лицева аномалия, която шокира цялото й семейство.

  В дните след раждането, Лили все още не може да осъзнае случващото се, тя трудно се възстановява от операцията след раждането, а вида на дългоочакваната й рожба я плаши, безкрайно. Лили не е в състояние да разбира здравните специалисти, а бащата Филип не знае за кого, по напред да се тревожи.

  Двамата са объркани, изненадани и шокирани от предизвикателството, пред което са изправени, а страхът как ще се справят ги, сковава.

  Толкова дълго очаквали са с трепет срещата със своето дете, представяли са си своята малка принцеса, радостта на живота им.... Но, за миг всички мечти се срутват.

  Младите родители са раздвоени и разколебани, в този така критичен момент те срещат и съпротива от родителите си, да приемат детето. Решението на цялото семейство е.... да изоставят Галя.

  От решаващо значение, в този момент беше намесата на психолога от здравното заведение, който подаде сигнал за случая при нас - в Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“.

  Като социален работник с дългогодишен опит в превенцията на изоставянето на деца, знаех че бързата реакция, в такъв момент е от ключово значение за бъдещата съдба на малката Галя. За това и само няколко часа след сигнала, отидох в болницата и разговарях не само със двамата родители, но и с цялото семейство. Консултирах се и със здравните специалисти, както и с психолога на болницата, който ми сподели, че родителите на Филип и Лили категорично са заявили, че няма да ги подкрепят, в отглеждането на Галя.

  По време на срещата със семейството, дадох яснота за този вид вродено увреждане, споделих с Филип и Лили опит от други подобни случаи, опитах се да им вдъхна кураж и смелост, обясних им, че няма да са сами в грижите за Галя и ще имат нужната подкрепа. Майката Лили видимо се успокои, когато й казах: Ти си майката и ти взимаш решенията, за твоето дете“.

  След разговорите ни, те се почувстваха много по-уверени, успях да им вдъхна кураж и да разсея колебанията им , по отношение на това дали ще могат да се справят с грижите за своята дъщеричка. Постепенно двамата събраха смелост и взеха решение, че няма да изоставят своята рожба и ще се борят за Галя.

  Няколко дни след това, Майката Лили беше изписана от болницата, а Галя остана в Неонатология, за да наддаде до нужното тегло. Аз продължих да посещавам Лили в дома й обясних й колко важно е редовно да посещава Галя в болницата, за да изградят силна емоционална връзка, а от своя страна лекарите от болницата предоставиха на Лили възможност при посещенията, т.нар. „кенгуру-грижа“, с която привързаността между майка и дъщеря се засилваше с всяка следваща прегръдка.

  За да бъдат спокойни двамата родители, че ще получат нужната подкрепа за детето им, още в първите дни след изписването от болницата, свързах семейството с различни здравни специалисти рехабилитатор, медицинска сестра, специалист „Ранна детска интервенция, насочих ги и към социални служби и услуги. Организирах среща между Лили и родители от сдружението за деца с лицеви аномалии. Именно те вдъхнаха надежда на Лили.

  В периода, докато Галя все още беше в родилното отделение, мобилна медицинска сестра посещаваше дома на Лили, за да я научи как да храни рожбата си от специален биберон, а мобилен рехабилитатор показа на двамата родители какви грижи трябва да полагат, за да компенсират постепенно недоносеността. Така с всеки изминал ден и с всеки наддаден грам на Галя, растеше и увереността на двамата родители.

  Дни преди изписването на малката Галя от болницата, Лили ми сподели, че няма търпение да дойде момента, в който ще посрещне рожбата си у дома, за да може вече да бъде неотлъчно до нея и да дарява с цялата си майчина обич и топлина.

  В деня когато изписаха Галя от неонатологията, в очите на Лили вече нямаше страх и несигурност, а емоцията, която изразяваше лицето на Филип бе радостта, че след всички трудности и предизвикателства, двете му най скъпи момичета са до него, живи и здрави.

  Постепенно очакванията на Лили и Филип ставаха все по-реалистични, те приеха това предизвикателство в живота си, като добър опит, който ги прави по-силни Научиха се да решават проблемите стъпка по стъпка и да се радват на малкото, без да имат големи очаквания.

  Още в Новини

  Служители на МВР дариха медицинска апаратура

  Реанимационна маса и монитор за следене на жизнените показатели на новородените получи Родилното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали. Дарението е на стойност 8500… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени