×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  22 Май 2018

  Обърни се, мило бебе

  Публикувана в Бебе
  Оценете
  (0 гласа)

  Всяко бебе е различно, но родителите често се изнервят, ако установят, че детето им е по-назад в развитието от връстниците си. Правилно ли е мама и татко да помагат на малкото? Това се допуска, но при условие, че не е придружено от стрес и нетърпение.

  Вдигни главата, мъниче!

  Четиримесечната Ива лежи по корем на мамините крака и се оглежда наоколо. Доскоро е предпочитала да лежи по гръб, за да не се напряга. Напоследък обаче има достатъчно сили да повдига за малко глава, докато е по корем.

  Това се удава на повечето тримесечни бебета поне за една минута. Всеки нов опит за повдигане на главата укрепва врата и тила, подобрява координацията и ориентирането в пространството. Бебето се нуждае от всичко това за развитието си. Затова е добре в тази възраст да поставяте често мъничето да лежи по корем за малко, като го наблюдавате. Ако започне да мрънка, прекратете тренировката.

  Това помага. Ива понася упражнението по-леко, ако горната част на тялото й е леко повдигната. Така момиченцето е принудено по-малко да се напряга, когато вдига главата си.

  За целта седнете на пода с кръстосани един върху друг крака и сложете бебето напречно върху тях. Горната част на тялото му да е върху по-високо сложения крак, а седалището – върху лежащия по-ниско крак.

  През нощта детето ви да спи по гръб, за подремването през деня може да лежи по корем, ако сте при него.

  Хайде да се обърнеш

  Шестмесечният Виктор се претъркулва настрани и протяга ръце. Бебетата успяват да се обръщат надясно или наляво, щом могат в положение по гръб да приберат ръцете и краката си едни до други. След още малко координиране на движенията бебето успява да се обърне само по корем – голяма крачка към двигателната самостоятелност! Обикновено това се постига до деветия месец. В началото обаче често на мъничето се удава обръщането само на една страна.

  Това помага. Примамете детето с дрънкалка към непредпочитаната от него страна. Така постепенно то ще привикне да се обръща и на тази страна.

  Време за пълзене

  Деветмесечната Мони иска да узнае какви са смешните неща върху креслото, до които не може да стигне с протегнати ръце. Затова тя се влачи по колене и така стига до желания предмет.

  Пълзенето е свързано с ново предизвикателство – дупето трябва да се вдигне, а коленете да останат отдолу. Това се удава с помощта на коремните мускули. В началото новата поза е доста несигурна. За да се придвижи, детето трябва да движи последователно едни срещу други ръцете и краката си около средата на тялото.

  Не се тревожете, ако детето ви предпочита да се плъзга по дупе или да се придвижва с мечешка стъпка с ръце и крака. Важното е да координира добре движенията си и да се придвижва напред.

  Това помага. Превърнете пода на стаята в терен за пълзене с матрак, твърди възглавници и други предмети за катерене на височината между пода и канапето. При опознаването на терена детето бързо ще започне да пълзи по колене.

  Ако малчуганът ви проходи, без да е пълзял преди това, приучете го да се придвижва „на четири крака”. За целта може да импровизирате с тунел от столове и завивки, в който той да пълзи. Така чрез игра ще разшири репертоара си от движения.

  Сядането не е лесна работа

  Единайсетмесечният Мишо седи чудесно. Това се отдава на малките, когато се придвижват стабилно „на четири крака”, най-често около седмия-осмия месец. Тогава тазобедрените стави са достатъчно подвижни и мускулатурата на тялото е толкова силна, че могат да изправят гръбнака си.

  Повечето деца успяват до първата си година да седят, без да бъдат подпирани. Така ръцете им са свободни да дърпат, опипват и теглят, което подобрява фините движения и тренира мисленето.

  Това помага. Седенето идва от само себе си и не може да се тренира. Затова по-добре не слагайте детето си да седи, като го подпирате, ако то още не е овладяло тази поза. Това не е полезно, а и крие рискове от падане настрани на пода или в количката.

  Но детето винаги е добре защитено, ако седи на скута на възрастните. На седем-осеммесечна възраст за хранене може да седи в специално високо столче, ако се чувства добре в него, но не за продължително време.

  Вече ходя

  Най-после тринайсетмесечният Алекс е стъпил на краката си, но не може още да балансира добре при ходене. Ставите на ходилата и мускулатурата на тялото вършат най-тежката работа. Добре е, ако детето може да се опре на нещо. Около първата година повечето бебета могат да стоят и много от тях правят първите си крачки. На 18 месеца почти всички могат да ходят без подкрепа.

  Това помага. Едната ръчичка хваща дрехата на мама или на татко – често дори опирането до плата е достатъчно за сигурността. Добра тренировка е и бутането на леката количка (бъги). Или родителите просто подкрепят малкото, като го държат за презрамките на панталонките. Ходенето ръка за ръка с големите не помага особено, защото тежестта на детето остава назад. Различните видове проходилки се смятат за потенциално опасни, тъй като с тях детето не е в състояние да контролира темпото си и лесно може да се нарани.

  Още в Новини

  Кой спечели на 1 юни в зоологическата градина?

  На 1 юни бяхме заедно в столичния зоопарк, където отпразнувахме Международния ден на детето съвместно с нашите приятели от фондация „Моят Град“! Благодарим на стотиците… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени