×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  15 Ян 2020

  Най-чести урологични проблеми при децата

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Феодорина Ляскова

  Най-честите урологичи заболявания при децата от 0 до 10 години са тези, които засягат гениталиите. По-разпространени са при момченцата, отколкото при момиченцата.

  Фимозата е най-срещаният проблем при момченцата

  Представлява невъзможно или затруднено издърпване на кожичката на пениса. Тя може да е първична (физиологична) или вторична (патологична). Зад патологичната фимоза обикновено стоят различни фактори.

  Всяко момченце се ражда с физиологична фимоза. Тоест кожичката, която покрива пениса, е залепена за главичката му поради срастване между тях, обяснява д-р Димитър Златанов от Клиниката по урология към Аджибадем Сити Клиник, Болница Токуда. Постепенно това срастване между кожичката и главичката се разделя, като това става по естествен начин или с помощта на лекар. Преди време е било популярно т.нар. „забелване“, което все още се прави. То обаче не е добре да се извършва преди 6-месечна възраст на бебето, защото кожичката е много тънка, прозрачна и лесно се къса. Това може да доведе до нацепването й и образуване на т.нар. рагади. След време те зарастват, но със склерозиране на кожичката, което впоследствие може да доведе до вторична фимоза. Ето защо, за да се избегне тя, не е желателно тази процедура да се извършва преди 6-месечна възраст на бебето. Това, което могат да правят родителите преди 6-те месеца, е леко и много внимателно да изтеглят кожичката назад, доколкото е възможно, без излишен натиск и агресия. Може да се ползва само физиологичен разтвор – нищо друго! Нито антибиотични кремове, нито гелове, особено с неясно съдържание, съветва д-р Златанов.

  След като детето стане на 6 месеца, тогава може да се прави „забелване“ на пишлето, при което кожичката се изтегля и срастванията се разделят. Сега се използва един малко по-консервативен метод с приложение на локални кортикостероидни препарати под формата на маз. Те правят кожичката по-разтеглива и водят до „разлепване“ на срастванията между нея и главичката на пениса. Могат да се прилагат дълго време, одобрени са от Европейската асоциация по детска урология и са широко използвани. Ефективни са и след един курс приложение от порядъка на месец или два родители съобщават за коригиране на физиологичната фимоза.

  Вторичната, или патологична фимоза се изразява в абсолютно невъзможно изтегляне на кожичката и показване на главичката на пениса. Тя се дължи най-често на образуване на склеротичен пръстен, което означава необратима промяна на еластичността на кожичката на пениса. В тези случаи се налага оперативна намеса – обрязване под обща анестезия. Този склеротичен пръстен се изрязва и останалата еластична кожичка с нормални качества се зашива под главичката на пениса. Това е начинът на лечение на този тип фимоза. Добре е родителите да се консултират с уролог, който ще им даде адекватен съвет. Ако тази патологична фимоза не се коригира, може да доведе до събиране на непочистени материи под кожата, задържане на смегма и хронично възпаление. То може да предизвика още по-тежко стеснение и почти точковиден отвор на кожичката на пениса. Възможни са инфекция, болезнено уриниране, задръжка на урина, тъй като детето отказва да уринира, и дори пиелонефрит.

  Срастване на малките срамни устни при момиченцата

  При момиченцата може да се получи срастване на малките срамни устни, което обикновено се забелязва от педиатъра, който наблюдава детето, и той го насочва към уролог. Рисковете, които крие този проблем, са подобни на тези при момченцата. Възможно е задържане на урина зад тази неразлепена мембрана на малките срамни устни, която се връща към пикочния мехур и може да възникне инфекция. Лечението е сходно с това при момченцата. Може да се използва кортикостероиден препарат, който да раздели залепването. При голяма част от момиченцата това става бързо и лесно, ако не се получи, може да се наложи разрязване на тази мембрана.

  Задържан или скрит тестис

  Следващият по честота проблем при момченцата е т.нар. задържан или скрит тестис. Някои от родителите забелязват скоро след раждането, че тестисите на момченцето им не са на мястото си. Обикновено това се диагностицира още в родилния дом. Според статистиката около 3% от момченцата имат скрит тестис. С времето след раждането тази патология намалява. Причината е, че слизането на тестиса от корема през ингвиналния канал до скроталната торбичка се медиира от няколко хормона – тестостерон, антимюлеров хормон и пептид, подобен на инсулина. При малките момченца скоро след раждането има високи нива на тестостерона, който подпомага слизането на тестиса. Често поради сраствания и механични причини, къса дължина на съдовете на тестиса или семепровода тестисът не може да слезе на нормалното си място и  остава заклещен някъде – в ингвиналния канал, а при по-тежките случаи – и в коремната кухина. Родителите могат да забележат, че тестисът не е в скротума и това налага преглед от уролог или детски хирург. На 1 годинка около 1% от момченцата остават с подобен проблем. Според Европейската асоциация по детска урология при тези случаи трябва да се вземат мерки между 6 месеца и 1 година на детето. Ако това не се случи, се налага хирургична интервенция. Тя зависи от локализацията на тестиса и от възможността да се определи къде се намира. Скритият тестис се дели на 2 основни групи, което зависи от физикалния преглед, който лекарят провежда.  Палпиращ се скрит тестис е, когато хирургът може да го напипа. По-сложна е ситуацията при непалпиращия се тестис, когато не може да се установи локализацията му. Когато може да се напипа – най-често в горната половина на скротума или някъде в ингвиналния канал, се налага оперативна намеса под обща анестезия. Това се извършва около 1 годинка, но ако родителите неглижират този проблем, това може да стане и около пубертета. Случва се и при 20-30-годишни мъже, когато са възможни трайни и необратими промени в паренхима на тестиса, който е стоял на топло, а той функционира нормално при температура под телесната. Ако е в ингвиналния канал или в коремната кухина, където температурата е по-висока, настъпват промени в паренхима, нарушаване на оплодителната способност и нормалната сперматогенеза, както и на неговата ендокринна функция. Възможно е да се стигне до атрофията му или до  злокачествено израждане. При тестиси, които не се намират на нормалното си място в скротума, има до 80 пъти по-голяма вероятност да се изродят и да се развие раково образувание.

  Когато позицията на тестиса не може да се установи категорично, може да се приложат няколко образни изследвания, които могат да помогнат в намирането му, но без 100% достоверност. На първо място е ехографията. Друг метод е сцинтиграфията, но тя не намира приложение при много малки деца и на нея също не може да се разчита 100%. Най-специфичният метод е ядрено-магнитният резонанс, при който достоверността е най-голяма, но не е 100%.

  Златен стандарт при откриването на тестиси е лапароскопията. Тя е инвазивен метод, при който през 5 мм отвор на пъпчето на момченцето се въвежда камера в коремната кухина, с която може да се види точно има ли тестис в корема. Ако не е там, може да се видят кръвоносни съдове и семепровод, които излизат от коремната кухина и навлизат в ингвиналния канал, т.е. тестисът е с друго разположение. При малките деца локализирането на такъв тестис е по-трудно. Освен това в по-ранната възраст се избягват образни изследвания. Ролята на лапароскопията в детската урология е все по-голяма. Тя може да има диагностична и терапевтична роля. Ако един непалпиращ се тестис се открие, още по време на лапароскопията може да бъде свален на нормалното му място.

  Още в Бременност по седмици

  Нормално е да се страхувате

  Как мога да разбера, че съм в депресия през бременността? Най-често депресията се проявява след раждането на бебето. Възможно обаче е бъдещата майка също да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени