×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  20 Ное 2020

  Защо децата винаги повтарят най-лошите неща, които казвате?

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (4 гласа)

  Коя е последната дума, която искате да чуете от вашето дете? Тази, която неволно изричате, шофирайки, защото винаги ще се намери някой, който да ви засече или друго – на пътя има хиляди варианти. Думата, която иначе не присъства в речника ви, но  в точно определен момент, тя ще прозвучи, влизайки директно в ума на детето. Разбира се, родителите също са хора, имат своите слаби моменти и мъниците винаги забелязват това.

  Един прекрасен ден, докато невинно си играе, детето, с тихо гласче, проронва точно онази дума, станала плод на яростта ви. И да – не само вие ще чуете това, но и всички останали.

  Вашето дете няма да има никаква представа какво казва, но другите ще останат с впечатлението, че псувате като каруцар. Децата научават повечето от своите езикови умения, като подражават на хората около тях - не само като речник, но и като произношение, ред на думите, интонация, и дори емоционална натовареност и социални обстоятелства, свързани с отделните думи и фрази. Това е схема, която работи под една или друга форма в повечето човешки общности. За нещастие, работи твърде добре, когато става дума за неприлични думи. При нормални условия на малките деца са им нужни няколко повторения на един израз, за да се стигне до разбиране и възпроизвеждане на отделните думи. Когато пораснат, те стават по-бързи в тяхното усвояване. Чуват фрази, изречения, смесица от звукове, които им се изясняват, когато децата започнат да използват по-добре езика. Ругатните обаче често се произнасят по-високо и с различен от останалите думи тон. Това ги прави лесни за усвояване от мъничките уши сред общия гласови поток.  И ако фактът, че ругатните „отскачат” в ушите им, не е достатъчен да ги вдъхнови да ги използват, реакциите, които следват, когато го правят, са напълно способни да накарат децата да продължават да говорят в този дух. Може да са малчовци, но не са глупави. Когато открият, че казването на определена дума кара тате да се смее или, че с нея могат да хвърлят мама в ужас, когато си поискат, те ще я използват при всеки удобен случай, докато не им омръзне.

  Какво може да направим?

  • Заместване. Веднага щом обидната дума излезне от устата ви, преди вашия дребосък да е имал възможност да я каже, заменете я с друга, която е по вероятно да привлече вниманието му. Шушу-мушу, Йо-хо-хо и др. - накратко всичко, което ще прозвучи по-забавно и интересно на детето от другото нещо, току-що изречено от вас.
  • Време за римуване. Тъпанар, мъпанар, къпанар... Има много начини да се измъкнете и да не ви хванат, че ругаете, но като че ли римуването е най-добрият. Когато извадите обидната дума извън контекста, и я затрупате с рими, вие можете да премахнете наблягането върху нея, правейки я да звучи глупаво. Този метод на пръв поглед изглежда като средство за преднамерено объркване на дребосъка, но е абсолютно безвреден и дори може да е полезен. Според специалисти децата, които често играят с римите като малки, е по-вероятно да станат добри читатели.

  Когато вашето дете вече е научило обидната дума и вие се опитвате да я изчистите от речника му, първата стъпка е да останете глухи за нея, когато я чуете. Независимо дали намирате повишаването на детското гласче при изброени думи очарователно или ужасно, не го превръщайте в голяма работа. Колкото по-малко внимание получава детето за неговите избрани изрази, толкова по-бързо ще отпадат те от неговия речник. В случай че детето ви е научило няколко обидни думи на двегодишна възраст, не се отчайвайте. Това не означава непременно, че за следващите петнадесет години сте се сдобили с дете с нецензуриран език. Няма никакъв смисъл да наказвате малчугана на тази възраст за това, че казва обидни думи, но през следващите една-две години ще трябва да използвате всички възможни средства, за да го откажете от забранената „терминология”. Добрата страна на нещата е, че след като веднъж сте разбрали колко лесно е да „научите” детето на обидни думи, може би ще ви бъде по-лесно да го учите и на онези, които искате да знае. При усвояването на нова дума, използването на същия метод ще му помогне да я научи по-бързо.

  Още в Споделено

  Историята на Надежда

  Бременността ми беше напълно планирана. Няколко месеца след сватбата с мъжа ми решихме, че сме готови да станем родители. Забременях веднага, още от първия ни… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени