×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  10 Дек 2019

  Защо децата се нуждаят от пример, а не от критика?

  Публикувана в Развитие
  Оценете
  (3 гласа)

  Текст: Ксения Семизорова, директор на Детска градина №7 „Детелина“, София, район „Триадица“. Тя е магистър по предучилищна педагогика и логопедия, магистър по история, завършила е „Мениджмънт и управление на детски градини и училища с eвропейско участие“. Автор е на програми и учебни помагала, отличена е с множество награди, сред които Почетно отличие „Неофит Рилски“ 2007 и др.

  „Оръдие и посредник при възпитанието трябва да бъде любовта, а цел – човечността.”

  Висарион Белински

   Правилна и постепенна адаптация от семейството към детската градина

  Основната причина за кризиса при преминаването на детето от семейството в детските ясли е промяната на социалната среда и социалните взаимоотношения. Детето през ранна възраст предпочита контакта и общуването с възрастния (мама, татко, баба, дядо) пред общуването със свои връстници. Голямо значение в процеса на социализиране на поведението на детето при постъпване в детска ясла имат отношенията, които се установяват между него и възрастните там.

  Практиката показва, че е най-добре малкото първоначално да се привърже към един човек, който да му помогне в установяването в новата среда. Нежността, топлотата, грижовността на възрастния ще пробудят у него чувства на симпатия, привързаност и сигурност. Така напрежението и стресът на детето ще изчезнат постепенно. Чувството за сигурност при близостта на възпитателя засилва привързаността на детето и удоволствието от неговото присъствие. Основната задача на възрастния обект на симпатия и привързаност е да предразположи и свърже детето с останалите хора, които работят в групата. За отвличане на вниманието на детето при раздялата с близките му особено резултатни са показът на играчки, разглеждането на книжки, слушането на музика и др. Социализирането на поведението на новопостъпилото дете не се осъществява изведнъж и не може да бъде оставено да възникне спонтанно, от само себе си. Възможностите, способностите на детето да общува с възрастни и деца започват да се формират още в семейството. Колкото по-широк и по-богат е социалният опит на детето, толкова по-бързо то изгражда взаимоотношенията в новата социална среда.

  Ефективна форма и необходимо условие, осигуряващо успешно въвеждане на детето в нови социални условия, е игровата дейност. В играта всяко дете може да намери най-бързо своето място в дадена социална група.

  В началото е добре възрастните да насочват и създават условия за сближаване на новоприетото дете с едно или две други деца. По пътя на интересни и радостни преживявания, разговори, игри с тях на основата на удоволствието, че са заедно, се създават добри отношения между тях. Постепенно, като се използва нарастващата потребност на детето да общува и играе с други деца, се разширява кръгът на неговата среда и се установява все по-трайна връзка с другите. Така детето по мек и естествен начин се научава да се подчинява на правилата, да изпълнява указанията и изискванията, предявени към него. Чувствата са тези, които определят различното отношение на малкото към околните. Следователно радостта, интересът, спокойната атмосфера съдействат за по-бързо свързване на децата и за изграждане на добри взаимоотношения. Ролята на възрастния е не само голяма, но и отговорна.

  През третата година на децата може да се подскаже да се насочат към съчувствие, към подпомагане на новоприетите деца, към отстъпване на играчки. Чувствайки вниманието, с което е обградено, детето по-бързо се успокоява, по-лесно се приобщава.

  В педагогиката на ранното детство е утвърдено становището, че емоциите имат съществено значение в изграждането на отношение към средата, в опознаването и усвояването на порядки, навици, умения, знания. Радостта стимулира детето, създава благоприятен фон за неговото всестранно развитие. Развлеченията и празниците са източник на радост, удоволствие, забавление и отдих, които правят разнообразен, интересен и щастлив престоя на детето в детските ясли.

  Източниците на радост за малкото дете са много – плавен и равномерен режим, красива, удобна и уютна обстановка, възможности за изява, движения и игра, разнообразни и подходящи играчки, спокойна атмосфера, добри взаимоотношения и разбирателство, полезни занимания. Всички те могат да бъдат използвани и насочени към облекчаване периода на адаптиране на малкото дете към детските ясли.

  Трудностите при адаптирането на детето към новите условия и наблюдаваните временни промени в неговото поведение и психика водят до извода, че е необходимо сериозно отношение към организацията на приемането в първите седмици от живота на новоприетите деца. Интензивността на социално-икономическото и научно-техническото развитие на нашата страна изисква развитие у подрастващите на адаптационни механизми, на такива качества на личността, които ще му осигурят активно участие в различни ситуации и условия.

  Подготовката на детето, постепенното навлизане в новата среда, правилното организиране на системни въздействия, обучението и възпитанието могат и трябва да спестят максимално емоционални „сривове“, да подпомогнат формирането и изграждането на адекватни на условията реакции и поведение.

  „Децата имат повече нужда от примери, отколкото от критика.“

  Жосеф Жубер                                                                    

  Още в Споделено

  Голямото надлъгване - Как да извлечете полза от разказите на майките за гениалното им отроче

  Моята 8-месечна Ади отдавна ходи, моят 3-месечен син спи непробудно, дъщеря ми на 1 година говори с изречения – защо ли някои майки неспирно хвалят… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени