×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  27 Юни 2005

  Кодът на движенията

  Оценете
  (4 гласа)

  Какво става в топлия басейн – околоплодната течност, в която уютно плува вашето бебе? Понякога то ви изпраща поздрав – лек тласък, ритниче или едва доловимо помръдване. Какво ли иска да ви каже? Дешифрирайте движенията на вашето бебе – от първото нежно пърхане до шутовете в стил “Бербатов”.

  Неуловими движения. При първа бременност до 17–20-ата гестационна седмица (г.с.) или при следваща до 16–18-ата г.с. най-вероятно няма да усещате движенията на бебето. То обаче прави първите си движения много по-рано – в 8-ата г.с. Само четири седмици по-късно вече рита енергично, свива и отпуска пръстите на краката си, върти китки и глезени и стиска юмручета. Всичко това обаче не стига до вас.

  Пеперуди или мехурчета? 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата вие сте нащрек за да не пропуснете първото помръдване на бебето си. Когато това обаче се случи, може и да го изтървете. Първите доловими движения се усещат като леко пърхане – като че ли в корема ви има пеперуди или мехурчета. Тези възприятия ще продължат няколко дни, преди да осъзнаете, че това са движенията на вашето бебе. Много бременни ги възприемат като газове!

  Малък боксьор. С развитието на бременността вие все по-лесно долавяте какво прави малкото създание вътре. Ритниците и юмруците са резки и силни, преместването на цялото тяло създава усещането за преобръщане, а движенията на ръцете са като пърхане с криле. Към края на второто тримесечие, ако бъдещият татко често докосва корема ви, може да усети движенията на бебето. Когато лежите с гол корем, може да видите как той се мести настрани.

  Кое какво е? Към 28-ата г.с. бебето вече е така притиснато в матката, че при опипване на корема може да кажете коя част от тялото му къде се намира. Дупето и главата са горе-долу еднакви по размер, въпреки че при пипане главата е по-твърда. Ако едната страна на корема ви е твърда, там е гърбът на бебето. На допир ръцете са малки и твърди.

  Буйно или кротко? Някои бебета са по-активни в сравнение с други, но през последното тримесечие малкото създание прекарва средно около 10% от времето си в енергични движения – това са приблизително 30 помръдвания на час. Най-лесно се усещат движенията, които траят повече от 20 сек. Към 20-ата г.с. обикновено сутрин бебето е спокойно, а вечер е най-активно. Към 36-ата г.с. в будно състояние времето му се разпределя така: почивка, игри и изострено внимание. Доста често има периоди, в които не долавяте движенията на бебето. Ако се тревожите, помолете акушерката да провери тоновете му.
  Понякога обаче вкусът на захар и какао от изяденото парче шоколад от мама е достатъчен, за да тонизира и бебето (ето чудесен повод по-често да си угаждате!).

  Хълца ли... Между ритниците и обръщанията може да почувствате бързо потупване. Вашето бебе вероятно хълца – нагълтало се е с околоплодна течност или смуче палеца си, който се е изплъзнал от устата му, и то го търси, като мести главата си от една страна на друга.

  Удари с глава. Към края на бременността бебето се движи по-малко поради липса на пространство. Ще чувствате обаче ритници със стъпала и колена. След като бебето се спусне в таза (от около 36-ата г.с.), вие ще имате нови усещания. Когато бебето обръща глава, като че ли в корема ви се търкаля кокосов орех. Може би ще имате чувството, че то ще падне от корема ви. Не се безпокойте – просто съкровището ви вече е готово за първата среща с мама.

  Още в Кърмене

  За повече кърма

  Има фази в периода на кърменето, когато ви се струва, че детето не получава достатъчно майчино мляко. Не се тревожете, има възможности в кратки срокове… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени