×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  27 Дек 2006

  Умно още от корема

  Оценете
  (0 гласа)

  Какво ли прави то в корема? Животът на нероденото в утробата ви е тема, която сигурно доста ви интересува. Когато получите сигнал от него, вие сияете... Наистина засега може да има само монолог от едната страна, т.е. вие да му приказвате, но и това е достатъчно, за да създавате здравата връзка помежду ви.
  През последните години учените натрупват все повече доказателства, че нероденото разбира твърде много неща още докато плува в топлия басейн. До излизането му на бял свят основните анатомични части на неговия мозък са почти изцяло развити. Мозъкът му е готов да посреща жизненоважните нужди – да живее извън топлата вода, да се усъвършенства… Прочетете през какви етапи преминава тази подготовка.

  1-ви месец
  Осем дни след зачеването мозъкът вече може да се открие в слой от клетки, наречен ектодерма. Тези клетки се развиват бавно, но към края на първия месец на бременността се забелязва забележителен напредък – около 31–33-ия ден мозъкът произвежда 250 000 неврона (нервни клетки) за минута. Огромно постижение за успешен старт!

  2–4-и месец
  До 6-ата гестационна седмица (г.с.) всички зони в мозъка, които контролират емоциите, движенията, паметта и поведението, са в процес на обособяване. В този период най-подходящото стимулиране на мозъка е движението. Бебето ще започне да извива миниатюрното си телце и помръдвайки, ще усеща заобикалящата го среда. До 8-ата г.с. то вече движи ръце и крака, а около 10-ата г.с. мърда и пръстчетата им. До четвъртия месец лявата и дясната половина на мозъка са се развили и почти отделили. В процес на формиране е мостът, който свързва двете полукълба.

  5–6-и месец
  До 20-ата г.с. бебето вече има всички неврони, нужни до края на живота му, а мозъкът е с размерите на монета от 20 стотинки. Най-важната негова анатомична част – мозъчната кора (отговорна за говора, мисловната дейност и емоциите), бавно се развива. Усъвършенстват се и сетивата. Към 23-ата г.с. бебето реагира на шум с рязко помръдване. Две седмици по-късно то може да разпознава гласа ви и да изпитва емоции като вълнение и задоволство.
  През 6–7-ия месец движи пръстите, смуче палчето си и дори стиска юмручета.

  7–9-и месец
  От 7-ия месец бебето вече придобива някои нови умения. То става бдително, а когато е нащрек, и изследва. То е и активно – когато рита и играе. Понякога е и унесено – когато спи. Нероденото може да използва сетивата си, за да опознава странната обстановка наоколо.
  Най-напред се развива чувството за допир и миниатюрното същество обича да се занимава с първата си играчка – пъпната връв. То може да достигне и маточната стена – обича да притиска лицето си до нея или да прокарва ръка по повърхността й.
  Слухът е другото сетиво, което се усъвършенства. Бебето успява да различава гласове, музика, а клаксонът на автомобила го стряска… То чува и звуците от потока на кръвта, ударите на сърцето и куркането на червата на мама. Бебето ще запомни това, което е слушало. Когато се появи на бял свят, то ще се успокоява от вашия глас, защото го е запомнило, и от пулсирането на сърцето ви.

  Искате ли то да е умно?
  През 9-те месеца най-добре е да не посягате към алкохола.

  • Прекаленото пиене може да увреди мозъка на бебето.
  • Включвайте в менюто си храни, богати на незаменимите мастни киселини – те са полезни за нервните клетки и за зрението на бебето. Яжте риба, бадеми, орехи, соя, ленено семе.
  • Откажете се от цигарите и не употребявайте наркотици – те могат да доведат до увреждания.
  • Белтъчините формират жизненоважните части на всяка мозъчна клетка. Затова консумирайте месо, мляко – прясно и кисело, сирене, зрял фасул (ако не ви създава проблеми с червата).
  • Не се тревожете излишно за режима си. Запомнете, че матката е идеалното гнездо за развитието и на мозъка на бебето.

   

  Още в Бременност по седмици

  Спасителен изход

  Ако сте от бъдещите майки, които просто не могат да спрат пушенето, можете поне да помогнете на нероденото си дете. Учени от Здравно-технологичния университет в… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени