×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  23 Апр 2012

  В началото бе... промяната

  Публикувана в Планиране
  Оценете
  (0 гласа)

  У вас се е зародил Нов живот, а вие може би още не знаете за него. Първият месец на бременността е противоречив и объркващ като метеорологична прогноза. Онези, за които бременността е желана, я приемат като най-важното събитие в живота си. За тях тя е благословия. Правят тест след тест и когато двете чертички засияят като звезди на небосклона, за тях започва нова ера – ерата на майчинството.
  Силното желание да имаш бебе на всяка цена обаче може да бъде и доста потискащо чувство. Страхът и съмненията в себе си, завистта към всички, които са получили скъпоценния дар, са само част от емоционалния репертоар в този житейски етап. А когато дългоочакваното събитие се случи, това невинаги носи успокоение: „Ами ако има проблем с бременността? Ако с бебето нещо не е наред? Как ще се промени тялото ми?”
  За повечето жени планираната бременност е желано събитие. Тя е съпроводена с чести моменти на умиление, със спомени за собственото детство и мисли за отношенията със собствената майка, а понякога и с чувство на съмнение:„Дали ще се справя?”
  И въпреки че сама по-себе си вестта за зачатието е невероятно преживяване, не всички жени се радват така, както са очаквали. Някои дори започват да изпитват вина, че не са връхлетени от вълната на еуфория и удовлетвореност: „Нали искам да си имам бебе, тогава защо настъпването на бременността не ме радва?!” Според психолози вестта за бременността се приема на подсъзнателно ниво като първично нежелана. Това най-често се случва при жени, които са били по-голямото дете в семейството и помагайки за отглеждането на по-малки братя и сестри, са се реализирали в „родителско” амплоа. Впрягайки дъщерята да помага и да замества (понякога почти изцяло) майката, родителите не си дават сметка, че това може да окаже влияние върху бъдещото  майчинство. В тези случаи у нея се стаява маскирана омраза към бебето, към грижите за него и към родителската роля. И когато идва моментът тя да има свое дете, тези чувства се промъкват като крадец в живота. За тези, които пък са преживели сексуално насилие в детството, бременността може да се окаже изключително конфликтна в емоционален план. Според френската психоаналитичка Катрин Бине колкото повече една жена забавя регистрирането си в женската консултация, толкова по-нежелана е бременността при нея на съзнателно или на подсъзнателно ниво. Бине посочва, че тези, които се записват късно, въпреки новината за очакваното бебе, са по-склонни да изоставят децата си или да ги поверят на грижите на други хора много скоро след раждането. Някои жени не бързат да съобщават за бременността, наслаждавайки  се сами. Споделянето с партньора се помни цял живот – както от бъдещата майка, така и от кандидат-таткото. Ако бременността е желана, нейното оповестяване може да се превърне в незабравим миг, като бъдещата мама е режисьорът, а в главната роля е бъдещият наследник – маскиран като мъничка туптяща точица на екрана на ехографския монитор.
  Ако обаче бременността ви споходи неочаквано, дилемата „Да бъде или да не бъде” се приема с хамлетовски драматизъм. В повечето случаи решението за прекъсване на бременността се приема много трудно – с чувство на вина, страх и срам. Неслучайно на жени с подобни проблеми се препоръчва преди аборта и след него да се консултират със специалист. Някои пък игнорират бременността си като физическо състояние. Обикновено те се хвалят, че са работили буквално до влизането в родилната зала, че дори „не са усетили“, че са бременни. 9-те месеца за тях не са били повод да променят навиците си и начина си на живот. Бременността се посреща с равнодушие, досада и загриженост за собственото битие, което детето явно ще промени...

  Как се чувства той?


  През първия месец сигналите на бременността в женското тяло са едва забележими, но вестта за Новия живот превръща бъдещите родители в други хора. И ако бъдещата майка приема новината с радост и страх, бъдещият баща по-скоро я приема... със страх и радост. Няма мъж, който, макар и да желае да има наследник, да не си задава въпроса: „Дали ще се справя?” Допълнително напрежение носи очакването, че освен съпричастност към бъдещата майка и добро отношение към... тъщата, той трябва да обезпечи финансово Новия живот. Според испанско проучване от 2010 г. при 78% от мъжете вестта за бременността на половинката им ги сварва неподготвени. Около 40% признават, че са толкова емоционално „разклатени”, че са изгубили съня и апетита си за повече от 2 седмици, а 2% са изпаднали в депресия, която е продължила повече от 3 месеца. Ако обаче мъжът е достатъчно зрял, той ще успее да преодолее първоначалния емоционален ступор и ще се радва на бъдещото бащинство. Не бива да се изненадва, че любимата му плаче на турски сериали, че е забравила израза „не съм гладна”, а понякога се сърди толкова настоятелно, което светкавично го отказва от намерението му да гледа мача. Налага се да свикне и с компромисите в социалния живот, които се появяват в живота им като двойка. Безсънните парти-маратони вече не са за тях. Затова, бъдещи татковци, селектирайте приятелите, дистанцирайте се от досадниците и завистниците. Дали ще споделите вестта за бременността на половинката си и с кого ще го направите, е въпрос на личен избор. И не забравяйте – вече ще се съобразявате с още един човек. Сърцето му започва да бие към двайсетия ден след зачеването. То ще тупти 54 милиона пъти до раждането и още 3.2 милиарда пъти през дългия му и щастлив живот, който му предстои... Пожелавам ви го от сърце!

  Диана Димитрова
  акушерка, психолог

   

   

  Още в Раждане

  Дихателните упражнения помагат

  Има ли упражнения, които мога да изпълнявам по време на раждането, за да улесня процеса? Съществуват различни дихателни упражнения, които можете да изпълнявате. Дишането е… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени