×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  13 Авг 2018

  Работещата майка е добра майка

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (2 гласа)

  Текст: Ива Дойчинова

  „Бременна си? Е, това не е чак толкова лоша новина. Ще работиш до последно, а два-три месеца след това се връщаш, нали?” Думите са на един от шефовете ми, когато за втори пък обявих, че съм бременна. Тогава това ме разсмя, защото си дадох сметка, че съм нужна в работата си, а щастието от това, че съм бременна, може да се интерпретира и по този начин от работодател, който те цени.

  Връщала съм се на работа на третия месец след като родих и двете си дъщери. Това е бил мой избор и разбира се – подкрепен от съпруга ми. Никога не съм съжалявала за него, напротив – много го харесвам. Тогава работех само като водещ на предаване и денят ми чудесно се разпределяше между разходките и забавленията сутрин и три-четири часа в радиото следобед. Мисля, че за човек като мен – с моя темперамент и мислене, това беше най-хармоничното решение.

  В избора – пълно майчинство или работа, най-важна е жената

  Казвам го напълно отговорно, защото масовото говорене е: „Сега най-важно е детето, него поставяме винаги на първо място”. Разбира се, че то ни е най-важното от гледна точка на цели и осмисляне на живота ни, но няма как то да е добре, ако ние не сме. Ако вие не се чувствате заредени по някаква причина в делника си, няма как да предадете и на него усмивката и хубавата си енергия.

  Работата като служба и работата като самоосъществяване

  Преждевременното връщане на работа понякога е необходимост – имате свой личен бизнес или по финансови причини ви се налага да се върнете. Постарайте се мотивацията ви да е такава, че да посрещнете тази необходимост като възможност и с радост да продължите да развивате себе си като професионалист. Майчинството обогатява емоционалността и светогледа ви и вече можете да се усетите по-меки, по-мъдри, по-толерантни на работното си място, отколкото преди. Помислете къде можете да намерите пълно осъществяване, къде ще бъдете щастливи. Съветът ми е да не се примирявате с работа, която не харесвате, защото тогава това се нарича „служба”, в която вие изпълнявате наложена от друг повинност, но не се чувствате щастливи. Отговорът, че работа трудно се намира, е оправдание. Чували сте фразата: „Открий какво наистина обичаш да правиш и тогава няма да работиш и ден до края на живота си”. Знаете ли, че точно периодът на майчинството може да ви даде чудесна възможност да преосмислите професионалното си аз, да натрупате нови знания и умения и да направите плавен и красив завой към нещо ново?! А ако вече сте намерили стихията си в професията – няма какво да ви раздели от нея, а и не е нужно.

  Майчинството и работата могат да се комбинират много добре

  Аз имах прекрасния шанс да работя половин ден и през останалото време да бъда с децата си. Мисля, че много работодатели вече имат гъвкавостта да предложат подобно натоварване, което да комбинира работа от офиса с работа вкъщи. Замразяването на кърма също дава възможност да не ощетявате бебето, докато сте на работа. Освен това децата се разделят по-лесно с майките си за няколко часа, когато са по-мънички. Ако две години са свикнали на постоянно съвместно съществуване, тази граница става по-трудно преодолима. В България законодателството е най-щедро към майките,  в повечето други европейски държави майчинството продължава едва няколко месеца. Ако бебчо свиква отрано и с присъствието на повече други хора – татко, баби, дядовци, бавачки, то става и много по-спокойно в контактуването. И тук идва много важният въпрос:

  Кой да помага за бебето?

  Отговорът е: този, който има голямо желание, любов и вашето доверие. Дали ще бъде роднина, или професионална бавачка – изборът е ваш. Спомням си, че когато ние избирахме нашата първа бавачка, бяхме направили въпросник, с който препитвахме жените. Всъщност обаче решаващо се оказа, когато нашата Милка (жената, която тогава наехме, а после помогна и за второто ни момиченце) спечели сърцата ни именно по начина, по който се отнесе с бебчо. Беше лъчезарна, усмихната и истински му се радваше. Освен това скри една година от реалната си възраст и хапваше шоколадовите бонбончета с голям кеф. Изобщо – радваща се на живота жена. Едно от предимствата на бавачките пред роднините е, че следват вашия начин на възпитание, режим и хранене, докато роднините са склонни да правят каквото те си знаят. Но – хора много, изключенията са повече от правилата, а и пословичната любов между баба, дядо и внуче по нашите ширини е легендарна! Така че изборът си е ваш.

  Чувството за вина в работещите майки

  Това правило просто няма изключение. Чувството за вина е коректив за действията ни и само по себе си не е лошо, стига да не се превръща в корозия на чувството ни за пълноценност. Прекаленото самообвинение може да даде на децата ни усещането, че не са обичани или пък нещо им дължим, което е тяхно. Съветвам ви да намирате начин да балансирате между работата и семейството си, така че да стане ясно на всички, както и на децата, че работата ви е важна част от живота, необходима и ценна. Това е мястото, в което вие не просто „изкарвате паричките”, но давате ценност за обществото. Споделяйте с децата си подробности около своята работа, така ги готвите за живота и за тяхната лична реализация.

  Ние възпитаваме децата си повече с това, което правим, отколкото с това, което говорим

  Моделът ни на поведение у дома, в обществото, в работата е по-силен от думите, които казваме. Защото тези две неща могат и да се разминават. Нашата реализация като хора и личности им действа по-силно от непосредственото им обгрижване. Има един модел на „жертвения родител”, който споделя пред децата си, че се е отказал от личното си развитие, за да ги гледа. Натрапваме им, че са ни длъжни за нещо, което те самите не са искали от нас. Това е лицемерно от наша страна. И нямаме право да товарим децата си по този начин. Те няма да ни благодарят за това.

  Още в Споделено

  Да родиш във Франкфурт на Майн

  Аз съм Росица Хаджийска–Калтенборн, 35 год. Завърших висшето си образование в Германия, където се омъжих и останах да живея. Работя в областта на информационния брокеринг… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени