×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  16 Фев 2010

  Бременност без отровен дим

  Оценете
  (0 гласа)

  Майчината утроба е сигурното убежище, създадено да защити развиващия се човек от опасностите на външния свят. Днес обаче бъдещата майка е наясно, че няма как напълно да предпази бебето си от външни вредители като мръсния въздух, ежедневния стрес или съмнителната по качеството си храна. Но има и някои застраховки, които са изцяло в нейните ръцe и една от тях е спирането на цигарите. 
  Ако бъдещата майка изпушва по 13 цигари дневно, това значи, че бебето в утробата й е вдишало отровата на 3640 цигари през 9-те месеца още преди да е поело първата си глътка въздух на белия свят. Едно от тези отровни вещества е карбон моноксидът – газ, който се отделя и от автомобилите при изгарянето на горивото. Той води до свиване на кръвоносните съдове на плацентата. Вследствие на това бебето страда от недостиг на кислород. А ако едно човешко същество успее да се развива нормално при недостиг на кислород, това някои биха нарекли голям късмет, а други – Божие милосърдие…
  „Точно в етап, в който детският организъм се оформя и се подготвя за бъдещия си живот, пушачките го атакуват с вредното влияние на цигарения дим. По плацентата на тази майка лекарят може да забележи калцирани участъци. Те са белег, че това е бързо остаряващ орган, който не може пълноценно да храни бебето”, обяснява д-р Валентина Григорова – зам.-директор на І САГБАЛ „Света София”.

  Дълъг списък от рискове
  Поради сериозността на проблема все повече учени от различни клонове на медицината изследват последствията от пушенето през бременността. Те стигат до фрапиращи и категорични изводи.
   Пушачките са с 30–40% по-застрашени от спонтанен аборт през първото тримесечие на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е два пъти по-висок в сравнение с риска при непушачките.
  Доказано е, че 5% от случаите на недоносени бебета се дължат на пушене през 9-те месеца.
   Пушенето през бременността увеличава до 60% риска детето да страда от астма.
   Според изследване на австралийски учени пушенето през 9-те месеца трикратно повишава възможността детето да проявява по-агресивно поведение.
   Шведски учени твърдят, че майките, пушили през бременността, трябва по-дълго да почакат да чуят първите думички от устата на детето си. И момчетата, и момичетата по-често имат проблеми с концентрацията и по-късно проговарят. Доказано е, че 2/3 от децата на пушачките страдат от смущения в говора спрямо 16% от децата на непушачките.
  Съдържащият се в цигарения дим кадмий блокира усвояването на цинка (важен микроелемент за растежа на детето), което забавя вътреутробното развитие на бебето и може да повлияе негативно на репродуктивната му система за в бъдеще.
    Най-новите изследвания разкриват, че пушенето на бъдещата майка атакува метаболизма на бебето и повишава риска от затлъстяване и развитие на диабет в по-късна възраст.
   Съвсем не е за пренебрегване и отговорността на бъдещия татко. Детската смъртност сред новородените е по-висока дори когато само бащата е пушил през 9-те месеца.
   Твърдението, че плодовитостта на пушачките е намалена с около 30% вече е признато за научен факт.

  Потърсете помощ
  Поради безспорните данни за вредите някои приравняват пушенето през бременността с проявите на физическо насилие и тормоз над деца. Това дава повод на непушачи от някои западноевропейски страни да настояват бременната пушачка да носи и наказателна отговорност.
  Специалисти обаче предупреждават, че слагането на обществена стигма върху тези жени няма да реши проблема.
  Затова, ако току-що сте видели двете чертички на теста, че очаквате бебе, но преценявате, че нямате сили сама да се справите с никотиновата си зависимост, потърсете помощ.
   „Медикаментозното лечение не е подходящо за бъдещите майки, но има достатъчно други напълно безопасни методи за отказване. Например много ефикасна е груповата терапия, която е на принципа на взаимопомощта – отказали се помагат на настоящи пушачи. Има различни програми, които се борят с психичното пристрастяване. Вариант са и терапиите чрез електростимулация, акупунктура и рефлексотерапия, но задължително, преди да прибегнете до тях, се консултирайте с акушер-гинеколог”, съветва д-р Маша Гавраилова – ръководител на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето към Министерството на здравеопазването.

  Сандра Керелезова 

  Още в Мнението на специалиста

  Бебето усвоява кърмата

  Кърмя детето си и то не се изхожда. Педиатърът ми казва, че не е запек. На какво се дължи? Когато кърмите бебето си, то първо… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени