×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  16 Юли 2018

  За цар Дроздобрад и майчинството

  Оценете
  (1 глас)

  Когато стане дума колко паметно събитие в живота на жената е майчинството, си спомням за недостъпната и капризна принцеса от приказката за цар Дроздобрад. Представям си как всички значими случки и хора са се наредили на опашка пред негово височество Женското сърце и чакат смирено то да отсъди кой кандидат е оставил най-забележителна следа в него. Любимият мъж, сватбеният ден, професионалните успехи са все достойни претенденти за ръката на престолонаследницата, но победителят обикновено е друг. Нищо не може да проникне толкова дълбоко в женската същност и завинаги да остане там, както детето.

  Чрез бременността и майчинството се реализира в най-силна степен една от най-значимите прояви на женската същност, а именно потребността и умението да се свързваме с другите. Зачеването, износването и раждането на дете отразяват способността на жената да пази и предава нататък безценния дар на живота. Но създаването на дете само по себе си не гарантира място в пантеона на добрите майки. Както в приказката принцесата извървява доста дълъг път, за да превъзмогне своите ограничения и да стане достойна царица, така в собствения си живот жената се учи всеки ден как да бъде по-добра майка. И ако има нещо, което помага в този процес, то е способността да останем свързани с нашия вътрешен цар Дроздобрад, онази част от нас, която постоянно ни поставя пред изпитания, учейки ни как да надскачаме самите себе си.

  Противоречията на майчинството

  В майчинството жената преживява непознати досега уязвимост и крехкост, тъй като животът й започва да зависи и да се определя изцяло от друго човешко същество. Това ново състояние, което на моменти се преживява като безпомощност, може да бъде голямо предизвикателство за жени с по-силна нужда от контрол и автономност. За други мисълта, че ще бъдат изцяло отговорни за живота на своето дете и всяка тяхна грешка може да има сериозни последствия, е способна да кастрира не само вътрешния им усет как да бъдат майки, но дори и самото желание да родят. В други моменти майчинството може да се усеща като източник на сила и борбеност, непресъхващ вътрешен извор на живата вода.

  Това люшкане на махалото между преживяване на сила и слабост е част от нелесната опитност на родителството. Да бъдеш родител е като продължаваща десетилетия инициация за преминаване в зрялост и неслучайно една от основните задачи на съзряването е именно превръщането на жената в майка и на мъжа в баща. Хората с повече опит знаят, че ставането родител е процес, който продължава цял живот, а не е нещо, което ти се случва с прерязването на пъпната връв.

  Съзнателна бременност и родителство

  Родителството има две основни функции. Едната е да създадем подходяща физическа, емоционална и социална среда за отглеждането на здраво, пълноценно и самостоятелно човешко същество. Другата е да ни изправи пред самите нас, да ни срещне с всичките ни ресурси и дефицити, вътрешни противоречия и нерешени конфликти. Детето е като огледало, което ни отразява, атлас по анатомия за нашето собствено вътрешно устройство.

  Еуфорията, в която изпадат много жени, съзрели двете заветни чертички на теста за бременност, понякога им пречи да осъзнаят комплексността на случващото се. За съжаление, част от тях продължават да живеят в тази еуфория дълго време след това. Не казвам, че радостта от майчинството пречи, но както при всяко важно събитие, добре е човек да запази трезвия поглед и да си задава въпроси. Осъзнатата бременност и майчинство е точно това – умението и смелостта да не спираме да се питаме и да търсим по-добрия избор за детето, за нас и за отношенията в семейството. По-доброто невинаги е по-лесното, това често означава да вземаме трудни решения и да сме готови да бъдем последователни в отстояването им, независимо от цената.

  Майчинството е изпълнено с противоречия, тъй като през различните периоди то изисква противоположни умения и способности. Както в началото трябва да посветим живота и грижите си на безпомощното същество, което сме създали, така по-късно логиката на живота изисква от нас да започнем да го отделяме от себе си, подготвяйки го за момента, когато ще ни напусне. Една от големите трудности пред повечето майки е да не гледат на детето си като на свое продължение, а като на отделен и понякога напълно различен човек със свои потребности, интереси и съдба. Независимо за какви отношения става дума, хората често правят грешката да дават на другите това, от което те самите имат нужда. Безусловната любов предполага да сме достатъчно отворени във всеки един момент да чуем и приемем, че детето ни има нужда от нещо различно от това, което ние смятаме, че му е необходимо. И да сме готови да се учим и променяме, за да можем да му го дадем.

  Отношенията с бъдещия татко

  Всичко казано дотук се отнася и за бащата. Някои партньорства не издържат на предизвикателствата на родителството, особено ако са имали очаквания бебето да „оправи нещата”. Появата на детето обикновено подчертава кои са ситуациите, в които една двойка има ресурси да се справи, както и в кои ситуации тя „издиша”. Всяка голяма промяна в семейството води до сътресения и ако липсва здрава основа, изградена върху общуване, откритост, уважение и зачитане на другия, бременността и родителството могат да се превърнат в истинско „бреме”.

  Още в Новини

  София, Вяра, Надежда и Любов

  Днес – 17 септември, православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На днешния ден се обръщаме към най-съкровените християнски добродетели… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени