×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  02 Мар 2017

  Какво трябва да знаем за инвитро оплождането

  Публикувана в Забременяване
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: д-р Радка Будинова, ембриолог, СБАЛАГ „Майчин дом”, София

  Животът започва от оплодената яйцеклетка. Тя е различна от останалите клетки в организма. Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкото тяло с размери около 120 µm, видима с невъоръжено око, т.е. без микроскоп, и е 30 пъти по-голяма от сперматозоида. За разлика от другите клетки, на нея са й нужни години, за да узрее.

  При раждането всеки яйчник съдържа около 1 милион т.нар. примордиални фоликула. От тях до първата менструация остават около 500 000, другите претърпяват „апоптоза” (програмирана клетъчна смърт). От първата менструация до менопаузата на месец се губят около 1000 фоликула. Всъщност около 400 фоликула достигат до зрялост и овулация по време на репродуктивния период на жената. Всеки месец един фоликул започва да расте и достигайки определени размери, се пука и освобождава яйцеклетка, която може да бъде оплодена – този процес се нарича овулация. Оплождането става до 1 ден след овулацията. Рядко е възможно да се развият повече от един фоликули, съответно да се отделят повече от една яйцеклетки. По този начин се получават разнояйчните близнаци. Не от всеки фоликул се отделя годна за оплождане яйцеклетка.

  Яйчников резерв

  Всяка жена има яйчников резерв, който определя възможността на организма да произвежда в бъдеще годни за оплождане яйцеклетки и да има потомство. Тази информация може да бъде установена чрез изследване на антимюлеровия хормон.

  Яйцеклетките остаряват. Една млада жена има много на брой здрави яйцеклетки. 90% от яйцеклетките на 21-годишна жена са годни за оплождане, докато при 41-годишна жена този процент е около 10.

  Яйцеклетката е моногамна. Докато милиони сперматозоиди се опитват да достигнат до нея, тя има способност да избере само един, освобождавайки специални вещества, които не позволяват навлизането на други сперматозоиди. Как се решава кой сперматозоид ще бъде „щастливецът” – не е ясно.

  Инвитро

  Благодарение на развитието на асистираните репродуктивни технологии през последните десетилетия е възможно изваждане на яйцеклетката и оплождането й извън организма на жената. През 1878 г. беше направен първият успешен опит за зачеване „инвитро”, което доведе до раждането на първото инвитро бебе – Луиза Браун. Този успешен опит даде мощен тласък за развитието на тази част от науката и медицината. Към настоящия момент са родени 5 милиона бебета след инвитро оплождане.

  Част от асистираните репродуктивни технологии е замразяването на яйцеклетки, ембриони и сперматозоиди и използването им на по-късен етап. Чрез специална обработка те се замразяват и могат да се съхраняват години. Този метод позволява на жени, на които им предстои химио- или лъчетерапия, да им бъдат криоконсервирани яйцеклетки, които да бъдат използвани след приключване на лечението. В последните години се наблюдава тенденция за замразяване на яйцеклетки на жени в репродуктивна възраст с оглед развитие на кариерата им.

  Даряване

  Даряването на яйцеклетки дава възможност на жени с изчерпан яйчников резерв да имат и да родят дете от своя партньор.

  При семейства с риск от предаване на заболявания, свързани със структури в клетката, наречени митохондрии, е възможна замяна на дефектни митохондрии със здрави на етап яйцеклетки. По този начин детето ще има генетичен материал от трима родители. Тези процедури бяха разрешени на ниво клинични проучвания в Англия.

  Клониране

  Друга интересна техника, в която се използват яйцеклетки, е клонирането. Клонингите са организми, които са точни копия един на друг. Всяка частица ДНК от тях е идентична. Клонингите могат да се получат естествено в природата – еднояйчни близнаци, или могат да бъдат направени в лаборатория. За първи път клoнирането стана топ през 1997 г., когато беше клонирана овцата Доли. Но технологиите за клониране съществуват доста преди това. Какво представлява технологията на клониране чрез т.нар. нуклеарен трансфер – соматичните клетки са всички клетки от човешкия организъм с изключение на яйцеклетката и сперматозоида. В соматичните клетки се съхранява цялата генетична информация в структура, наречена „ядро”. За да направят Доли, учените вземат соматична клетка от възрастна овца. Премахват ядрото и го поставят в друга яйцеклетка. От така създадената яйцеклетка се развива ембрион, който се износва от сурогатна майка. Агнето „Доли” представлява точно копие на възрастния индивид, от който е взета соматичната клетка.

  В САЩ има няколко компании, които предлагат услугата клониране на домашен любимец за хора, загубили домашния си любимец. Първият клониран домашен любимец е котката Ники през 2004 г., която е била „направена” за жена от Тексас за сумата 50 000 долара.

  Снимките са направени в Клиниката по инвитро оплождане към СБАЛАГ „Майчин дом".

  Още в Новини

  Здравният министър издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция

  Здравният министър издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция. Със заповедта Кирил Ананиев нарежда преустановяване на следните дейности по асистирана репродукция: започване на нови процедури… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени