×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  22 Окт 2009

  Война от корема

  Публикувана в Забременяване
  Оценете
  (0 гласа)

  “Вредата”, причинена от момчетата, може да започне в утробата.
  Учени от Университета на Тел Авив смятат, че битката между половете тръгва още в майчината утроба. И тя може да има тежки последици – момчето близнак може да увреди здравето на своята сестра близначка, преди тя да се роди.
  В скорошно проучване, публикувано в списание “Педиатрикс”, специалистите изучават честотата на усложненията като респираторен дистрес-синдром, наблюдавани при преждевременно родени близнаци. Те установяват, че при преждевременно родените момичета, които споделят утробата с брат близнак, има проблеми на дихателната система, които при нормални обстоятелства са характерни за недоносените новородени момичета.
  Според проф. Брайън Райхман, преподавател по детски болести в Медицинския факултет на Университета, изглежда неблагополучията по отношение на респираторните органи, срещани при новородените от мъжки пол, се пренасят в майчината утроба от момчето на момичето.
  Проф. Райхман анализира данните от проучването, което обхваща 8858 новородени между 1995 и 2003 г. с много ниско тегло (от 450 г до 1360 г), дошли на бял свят преждевременно (от 24-ата до 34-ата г. с.). Включени са недоносени новородени от едноплодна бременност и еднополови и разнополови близнаци.

  В сравнение с преждевременно родените момчета близнаци момичетата близнаци имат 60% предимство. При недоносените момичета близнаци не се проявяват респираторен дистрес-синдром и хронични белодробни заболявания, наблюдавани понякога при недоносени новородени. Това предимство обаче се губи при новородени момичета с брат близнак.
  Предполага се, че новото проучване ще помогне на педиатрите да разгадаят по-пълно рисковете за здравето на преждевременно родените бебета. Фокусът този път е твърде необичаен. Обикновено в проучванията, посветени на близнаците, акцентът пада върху случващото се след раждането под влияние на фактори от околната среда и от заученото поведение. Според проф. Райхман обаче ефектите се наблюдават още в матката – изследванията показват, че в по-късното си развитие момичетата с братя близнаци проявяват някои характерни черти за мъжкия пол.
  Списанието коментира в шеговит дух: “Колко е добре, ако по-слабият пол още от утробата не се доближава прекалено до своя брат близнак.” Други добавят, че засега остава валидна биологичната истина, съдържаща се в стара детска песен, че момчетата са направени “от змии и охлюви, а момичетата – от всички хубави неща на куп”.

  Из чуждестранния печат
  Симона Симеонова

  Още в Забременяване

  Непоръчано бебе

  Шок, изненада и ужас... може ли новината за зачатието да е свързана с толкова неприятни чувства? Понякога непланираната бременност става причина за негативни емоции. Защо… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени