×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  11 Мар 2020

  Имам ли право по време на майчинство да сключа втори трудов договор с друг работодател

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Няма изрична забрана за работничките и служителките – майки, през периода, когато ползват отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, да работят по трудово правоотношение при друг работодател. На основание на чл. 111 от Кодекса на труда работничката или служителката може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за нея работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния трудов договор по основното трудово правоотношение.

  Няма пречка по време на ползването на отпуск за отглеждане на дете от основната месторабота работничката или служителката да сключи втори трудов договор (за външно съвместителство), стига в индивидуалния трудов договор по основното трудово правоотношение да не е уговорена изрична клауза, изключваща възможността за сключване на договор за допълнителен труд при друг работодател.

  С оглед спазване на изискванията за социално осигуряване и изплащане на парични обезщетения е необходимо да са изтекли първите 135 дни от отпуска за бременност и раждане, които се ползват въз основа на болнични листове, издадени от компетентните здравни органи.

  Още в Бебе

  Бебешки масажи

  Това е повече от нежно милване – масажите на бебето му помагат да спи по-добре, успокояват коликите и укрепват връзката ви. Как това става най-добре,… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени