×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  30 Авг 2018

  Какви са условията за издаване на болничен лист при заболяване или за гледане на дете

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (0 гласа)

  Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; лечение в чужбина; належащ медицински преглед или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението. Отпускът поради временна неработоспособност се оформя с болничен лист по утвърден образец.

  При временна неработоспособност болничен лист се издава за времето от първия ден на настъпване на временната неработоспособност до нейното възстановяване или до установяване на трайно намалена работоспособност от ТЕЛК. Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващия лекар, лекарска консултативна комисия, ТЕЛК или НЕЛК).

  Болничните листове се издават от лекуващите лекари/лекарите по дентална медицина и ЛКК. Клиничният преглед и становището за временната неработоспособност се отразяват в личната амбулаторна карта на лицето. Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи: за гледане на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома – до изтичане на карантинния период; за гледане на здраво дете, посещаващо детско заведение, върнато оттам поради наложена карантина на това заведение или на отделна група – за срока на карантинния период; болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на детското заведение за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина; служебната бележка се прилага в амбулаторната карта на лицето, което получава отпуска и на което се издава болничен лист за гледане. Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, които не посещават детски заведения.

  Още в Новини

  Taзи година абортите в България са по-малко

  Повече от 200 млн. жени в развиващите се страни не използват контрацептиви при нежелана бременност. Изследвания показват, че приемът им би намалил смъртността при майките с… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени