×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  30 Авг 2018

  Какво представлява припознаването на дете и по какъв начин се осъществява

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (0 гласа)

  Чрез припознаване се установява произходът на дете, с което се обявява  връзката между него и неговите биологични родители. Ето защо съгласно Семейния кодекс всеки родител (майка или баща) може за припознае свое дете. Компетентна е администрацията по настоящ адрес на припознаващия (заявителя), както и по месторождение на припознавания. 

  Заявител на услугата може да бъде всеки родител. Припознаването се извършва чрез писмено искане, подадено пред длъжностното лице по гражданското състояние, или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние, както и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето. Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация длъжностно лице по гражданското състояние на територията на общината е нейният кмет.

  Той може с писмена заповед да възлага тази функция на кметовете на кметства, в които се поддържат регистри за гражданското състояние, на кметските наместници и на други лица от общинската администрация по месторождение на припознаваното дете. При заявяването на услугата не се предвижда възможност за упълномощаване.

  При припознаване, извършено преди съставяне на акта за раждане, в същия акт се вписват данните на бащата, както и документът, удостоверяващ припознаването при наличие на съгласие на майката. Когато припознаването се извършва след съставяне на акта за раждане, данните за припознаващия и основанието се вписват в графа „Бележки" на акта за раждане в съответствие със Семейния кодекс.

  Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, както и на Дирекция „Социално подпомагане” по настоящия адрес на детето. Както съобщението, така и изготвеното удостоверение могат да бъдат връчени лично – на място пред издаващия ги орган.

  За извършването на припознаване на дете заявителят не дължи заплащане на такса, а срокът за извършване на услугата е три месеца от датата на подаване на заявлението. Припознаването може да бъде оспорено по съдебен ред за установяване на произход. В хода на съдебната процедура  произходът се доказва с различни методи (включително посредством извършването на ДНК експертизи).

  Още в Новини

  Какво постигнахме през третата седмица от благотворителната кампания на списание "9 месеца"- Дарете подарък ?

  През изминалата седмица в благотворителната кампанията с дарение се включиха и Dizain Baby, на които сърдечно благодарим! Оценяваме и подкрепата на MAMA LIVE и YoMashion.bg!… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени