×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  20 Фев 2018

  Майчинството - ново изпитание или ново начало

  Оценете
  (1 глас)

  Наскоро разглеждах снимки на жени, снимани в момента, в който поемат новороденото в ръцете си. Снимките бяха натуралистични, черно-бели, необработени. В тях имаше толкова истински и силни емоции, които ме развълнуваха до сълзи. Преживях за момент цялата комплексност на раждането – болката, радостта, очакването, страха. Решителността да превъзмогнеш собствените си физически и психически граници, за да чуеш заветното изплакване. Както и огромната благодарност, че животът е нещо, което се случва, има го, тук е, макар и толкова крехък.

  Преподреждане на пъзела

  Раждането е от онези преживявания, които всяка майка пази в раклата с незабравими спомени. То бележи повратна точка в живота й, след която нищо вече не е същото. Старото ни Аз се разпада като парчета от пъзел, изсипани от кутия. Объркващото е, че когато се опитаме да се „сглобим”, сред старите парчета откриваме нови и непознати. Ако си дадем време да преживеем и интегрираме опитността на раждането и изобщо цялата бременност, ролята на майката може по-лесно и естествено да намери своето място в цялостната картина на нашата личност.

  Някои млади майки преживяват бременността и раждането като един вид изпитание, успешното преодоляване на което води до дълъг период на заслужено щастие. Затова шокът и объркването са големи, когато след раждането се приберат вкъщи и установят, че изпитанието едва сега започва. Колкото и лека бременност да е имала жената, тези девет месеца са период на големи промени и адаптацията към тях често не е лек процес, затова повечето жени имат нужда от почивка и спокойствие след раждането. Проблемът е, че младата майка изведнъж се оказва изправена пред още по-голяма отговорност, с която не знае как да се справи – грижата за новороденото. Допълнително ситуацията се усложнява от рязкото спадане, по-скоро връщането на старите стойности на нивата на някои хормони, които по време на бременността са били повишени многократно. Именно в такава „плодородна” почва разцъфва тъжното цвете на следродилната депресия.

  Следродилната депресия

  След 9-месечното приключение, наречено бременност, някои жени буквално рухват в ръцете на депресията, чувствайки се неспособни да се справят с голямото напрежение и увеличаващите се отговорности. Според статистиката между 50 и 80% от жените преживяват следродилна депресия. В това състояние те са потиснати, тревожни, апатични и раздразнителни, като често им липсва апетит и имат проблеми със съня. Появяват се също така усещане за безизходица и песимистично настроение за бъдещето. Големият вътрешен конфликт се отключва, когато жената си даде сметка, че не само няма ресурс да се справи със себе си, но едновременно с това от нея се изисква да се грижи и да обича по 24 часа 7 дни в седмицата друго човешко същество, което е 100% зависимо от нея. Наистина това е доста трудна ситуация, в която, ако младата майка попадне, е по-добре да потърси помощ.

  Следродилната депресия отразява потребността на жената да потъгува за момичето в себе си и да се сбогува с него, за да освободи трона за ролята на Майката. Всяко ново нещо включва в себе си смъртта на нещо старо. Когато си позволим да преживеем емоциите покрай раздялата със старото, новото се ражда някак по-лесно. Следродилната депресия ни учи как да се разделим с очакването да бъдем перфектна майка, което потиска и смазва цветето на току-що покълналото майчинство. На негово място може да отгледаме грижливо друг образ – този на майката, която се учи как да бъде такава всеки ден. Ставането майка е процес, дълъг колкото живота – вашия и на вашите деца.

  Силната половинка

  В подобна ситуация вашият партньор може на моменти да изглежда по-объркан и от вас, но това не означава, че не може да помогне. Мъжете се чувстват безпомощни, когато не знаят какво да направят и в каква посока да насочат усилията си, така че, ако ги приобщите към задачата „как да се справим заедно със ситуацията”, ще видите как енергията и целенасочеността им се възвръщат. Особено в началото е добре да има опитна жена, която да ви помага в грижите за новороденото и която да ви служи също и като морална опора. Специалистите по грижи за новороденото казват, че много помага, ако направите 24-часова програма на детето и на вас самите, за да преодолеете усещането за хаос и несправяне.

  Мили татковци, това е времето, когато вашата любима има най-голяма нужда от вас. Подкрепата ви е безценна в този момент, особено ако тя се изразява в приемане и разбиране на трудностите, през които минава любимата жена, както и в активна помощ в грижите за бебето. Не позволявайте на жената до вас да забравя, че освен майка е и жена, като й правите комплименти или й помагате да намира време да се грижи за себе си, отменяйки я в грижите за детето. Този период е много важен също така, защото вие започвате да изграждате истинска връзка с детето си. Не се притеснявайте, че не знаете как да общувате с бебето по „правилния” начин. Опитайте се да се свържете с него през сърцето си и да изразявате любовта си активно чрез внимание и грижа. Ако на моменти се чувствате изолиран от симбиотичната двойка, която майката и бебето естествено образуват, не трябва да се притеснявате, а да споделите открито, че за вас е важно да бъдете приобщени и вие също имате нужда от внимание.

   

  Още в Възпитание на детето

  Вземайте го на сериозно

  Приятели ни помолиха да се грижим няколко дни за канарчето им. Това се случи преди 4 години, но пернатото още е при нас. Не може… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени