×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  20 Сеп 2011

  По-малко сол и сладко в детската градина

  Публикувана в На градина
  Оценете
  (0 гласа)

  От средата на септември в сила влезе нова наредба на Министерството на здравеопазването за храненето в детските градини. Тя внася нови правила съобразно с актуалните препоръки на СЗО...

  Сухо мляко вместо истинско краве мляко, глюкозен сироп вместо мед – от подобни „заменки“ се оплакват отговарящите за храната в детските ясли и градини, които разполагат с бюджет от около 2 лева дневно за храната на дете. Между общинските неуредици и интересите на фирмите доставчици контролът върху храните за малчуганите в продължение на години често оставаше на заден план. С новата наредба обаче експертите по здравословно хранене уверяват родителите, че ситуацията ще се промени. За коментар по темата „9 месеца“ потърси доц. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и един от участниците в изготвянето на новата наредба.

  „В тази наредба сме формулирали категорични изисквания за качеството на продуктите, които трябва да спрат подмяната на едни продукти с по-евтините им и некачествени заместители, като задължение на регионалните здравни инспекции е да контролират дали изискванията се спазват. Аз обаче съм оптимист, понеже виждам по-високо съзнание в персонала на детските градини, както и по-голяма загриженост в общините”, убедена е доц. Петрова. В новата наредба не се позволява на децата да се предлагат пържени храни и сладки лакомства повече от два пъти седмично. А рибата ще присъства в менюто поне веднъж в седмицата. 

  Нови изисквания в полза и на по-малките
  Често, особено в т.нар. обединени детски заведения, се приготвя една и съща храна за децата от яслените групи и за по-големите. „Това не бива да става, защото децата до 3 год. имат специфични потребности. За тях порциите трябва да са по-малки, новите храни трябва да се въвеждат постепенно, плодовете и зеленчуците да не са много груби и да са нарязани на по-малки парченца, тъй като в тази възраст дъвкателните способности все още се усъвършенстват. За яслената възраст делът на енергията, която идва от мазнините, е по-голям. Нервната система все още се развива и се нуждае от ценните есенциални мастни киселини, съдържащи се в някои мазнини, които „хранят“ мозъка. Затова например до 3 год. детето трябва да яде пълномаслено мляко“, обяснява доц. Петрова. Тя уверява, че до края на годината ще е готов и наръчник за храната в детските кухни и в яслите, а след това и наредба, която да въведе новия рецептурник в организираното хранене на най-малките.

  Солени изкушения
  Според националното проучване на детското хранене от 2007 г. българчетата от 1 до 5 години консумират сол над необходимия дневен прием. „За жалост някои родители дават колбаси на децата си от най-ранна възраст, които изобщо не са подходящи. Българският стандарт „Стара планина“ гарантира, че в конкретния месен продукт има качествено месо, а не нещо друго. Но характерно за българските колбаси е, че съдържат много сол и мазнини, което не отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене, особено пък за деца. Трябва да работим с Министерството на земеделието и храните за промяна в тези стандарти. Не случайно в наредбата има категорично предписание да не се предлагат колбаси като основно ястие на децата. Само риба или сготвено месо – без кожи, сланини и сухожилия“, казва експертът.

  Нито ранно, нито късно захранване 
  Един от проблемите, който улавят българските експерти, е дефицитът на желязо. „Този недостиг се забелязва най-вече при най-малките – до 1 година. Причината се корени още в захранването, което не е адекватно. Дават се сокчета още от 2-месечна възраст, вместо захранването да стартира по-късно със зеленчуци, богати на желязо”, твърди доц. Петрова. Някои педиатри винят за железния дефицит захранването от 6-ия месец, препоръчвано от СЗО.
  „Това обяснение не се основава на факти, тъй като в България захранването след 6-ия месец все още не е толкова разпространено, така че не може да бъде набелязано като виновник за анемията при децата. Истина е, че както ранното захранване, така и твърде късното също създава риск. Захранването около 6-месечна възраст е ориентировъчно време в зависимост от това с какви запаси от желязо разполага детето. Принципът е бебето да не се захранва преди 4-ия и не е по-късно от 6-ия месец”, обяснява лекарката.
  При по-големите деца също се забелязва повишен риск от анемия, но все пак той е по-нисък в сравнение с по-малката възрастова група. „След като детето навърши 1 година, все повече майки му предлагат от общата храна, която ядат и възрастните, а често тя е по-бедна на микроелементи. Това също създава риск от железен дефицит”, казва доц. Петрова

  Информирани ли са родителите?
  Проучването от 2007 г. показва, че българчетата хапват по-малко сладкиши, отколкото своите връстници от 1998 г.

  По някои показатели, свързани с храненето на децата, българските родители отбелязват напредък в сравнение с отпреди десетина години.

  За съжаление обаче някои вредни навици стават по-разпространени – 34.3% от децата от 1 до 5 год. редовно пият газирани напитки. „Фактът, че има родители, които от толкова рано дават на детето си газирано, колбаси и много сладко, не показва добро ниво на информираност. Установихме, че 70% от децата до 5 год., искат храни, които са видели в рекламите по телевизията. И това е нормално. По-притеснителното обаче е, че 80% от майките на тези деца изпълняват желанията им и им купуват продукта, дори той да е нездравословен“, допълва доц. Петрова. 

  Детска ясла за алергичното дете? 
  Все повече са децата с по-специфични потребности поради хранителна алергия. Някои родители се оплакват, че това става причина дори за отказ от прием в детската градина или в яслата под предлог, че персоналът не може да готви отделно меню за алергичното дете. „Това не трябва да се допуска. Ще заложим специални изисквания в наредбата, свързани с децата с хранителни алергии, с които персоналът трябва да се съобразява. Някои деца са алергични към белтъка на кравето мляко, други – към ядки или към някои плодове. Не е толкова трудно в определена рецепта кравето мляко да се замени със соево или да се предложи различен плод от онзи, който се предлага за всички”, заключава доц. Петрова.

  Сандра Керелезова

   

  Още в В помощ на мама

  Сменяйте често матрака

  Как да избера матрак за детската стая? Какъвто и матрак да изберете, спасение от развъждащите се в него микроорганизми няма. Затова най-добре е на няколко… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени