×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  19 Апр 2017

  След раждането отново на работа – егоизъм или лично право

  Оценете
  (0 гласа)

  Ще обърнем внимание на една силно актуална тема, която може да се превърне в потенциален извор на проблеми в семейството, а именно трудният избор между кариера и грижа за детето. Интересни факти и полезни идеи как настоящите майки да се справят с това изпитание, ще откриете в следващите редове...

  Новото време

  За разлика от миналите патриархални десетилетия, когато съпругът имаше ролята да осигурява финансовата независимост на семейството, в днешно време много жени не само работят, за да изкарват пари, но и правят кариера. Стига само да напишете в търсачката Google думите women, career, success & percentage, и ще намерите различни проучвания от цял свят, показващи увеличение на броя на жените, заемащи важни постове и слагащи кариерата си на начално място в своя живот.

  Тези статистически проучвания обаче не показват колко всъщност е сложно да се балансират кариера, семейство и майчинство. В тази статия ще ви представим интересни факти за това как функционира психиката на жените, отдадени на майчинството, но и на кариерата си.

  Баланс между жената кариерист и жената домакиня, съпруга и майка

  Когато една жена се омъжи и стане майка, грижата за нея отстъпва предимство на грижата за детето и партньора. Жената се сблъсква с нови домакински и семейни задължения (готвене, пране, гладене), които могат да разклатят досегашната й представа за личен и професионален живот. Ако „сблъсък“ не е планиран и осмислен, могат да се появят вътрешни конфликти и емоционално страдание.

  Вариантите са следните:

  • Ако майката обръща твърде много внимание на детето си и ако спре да се грижи за себе си, рано или късно тя ще се почувства неудовлетворена от самата себе си.
  • Ако майката не обръща достатъчно внимание на съпруга си, могат да се появят конфликти в двойката.
  • Ако майката тайно мисли за кариера, сравнявайки се с неомъжените си приятелки, могат да се формират чувства на вина, негативна самооценка, съдене, както и проблеми в комуникацията с партньора, който има „по-лесен” достъп до кариера.

  Жената може да избегне тези евентуални проблеми, ако предварително планира и разговаря със съпруга си спрямо професионалните си намерения след раждането. Отглеждането на детето засяга колкото майката, толкова и бащата, независимо че през първите месеци след раждането майката е неотлъчно до детенцето. Ако за жената кариерата е важна, това трябва да бъде дискутирано, за да се намерят начини за организирането на семейния живот след появата на детето (примерно с детегледачка, помощ от баба и дядо и т.н.). Майката по никакъв начин не трябва да се чувства виновна, че иска кариера. Това е нейно право. Планирането на близкото бъдеще и комуникацията между родителите са основни фактори, които всяка двойка трябва да вземе под внимание.

  Семейството е система

  Ако един елемент не функционира правилно, това разклаща всички останали елементи. Това е основен принцип на системната фамилна терапия (англ. Systemic Family Therapy). Принципът е много прост: ако майката изпитва емоционални или психологични проблеми, те потенциално могат да се пренесат върху детето. Много от вас, предполагам, са си казвали: „Ох, не искам да предам стреса си на детето!“. Истината е, че предаването на стреса върху детето не е ваша грешка. Няма перфектна майка. Хора сме – имаме право да грешим. Хубавата новина е, че дори и да преживявате трудни моменти, това може да се промени.

  Как?

  • Ако кариерата е важна за вас – признайте си го и бъдете честни с вас самите. Помнете, че ако сте в конфликт със себе си, рано или късно това ще се отрази на детенцето и партньора ви. Всичко е въпрос на организация, планиране и диалог в двойката.
  • Търсете външна помощ. При жените кариеристки (тук думата не се употребява в негативен смисъл) често се наблюдава следното поведение: нужда от контролиране на ситуациите, властност и независимост. Когато родят, жените често искат да се справят сами с отглеждането на бебчето. По този начин съпругът може да се почувства изолиран, а жената да изпадне в състояние на физическа и психична преумора. Тук е важно да се търси външна помощ. Това не значи, че жената не е способна да се справи с ролята си на майка и съпруга. Отглеждането на децата не е индивидуална задача, а семейна. Помнете – ако детето се създава от двама души, няма причина възпитаването да зависи от един човек, колкото и понякога да сме подвластни на различни културни вярвания и норми на поведение. Търсете баланс, а не стремеж да си покажете, че сте герои.

  След раждане тялото се променя

  Жената разполага с ограничено време за грижа за външния си вид. Този момент трябва да се предвиди. Въпреки щастието от майчинството, много жени изпитват трудности вследствие на качването на килограми и липсата на време за разкрасителни процедури. Важно е тези промени да се предвидят предварително, за да могат да се интегрират психически. Колкото и да е трудно, майката трябва да прояви търпение и да приеме, че през първите месеци след раждането тя няма да има мечтаната фигура и външен вид. Не се сравнявайте с приятелките ви, особено с тези, които не са раждали. Насладете се, колкото можете, на времето, прекарано с вашето бебе, въпреки безсънните нощи и умората. Бебчетата са малки само веднъж – не го забравяйте и се наслаждавайте на този период.

  Надяваме се, че тези три принципа ще ви помогнат да разберете по-детайлно психологията на майката, за която кариерата е важна.

  Запомнете:

  • Отглеждането на детето не е индивидуален процес. То се прави от майката и бащата.
  • Търсете външна помощ.
  • Направете партньора участник в грижите за вашето дете и се стремете да не го изолирате.
  • Ако кариерата е важна за вас – не се ограничавайте и се отдайте също на работата. Това е ваше легитимно право.

   

  www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net

  Още в В помощ на мама

  Сменяйте често матрака

  Как да избера матрак за детската стая? Какъвто и матрак да изберете, спасение от развъждащите се в него микроорганизми няма. Затова най-добре е на няколко… Прочети още »
  Д-р Иванка Ежова

  Д-р Иванка Ежова е клиничен психолог с 10-годишна международна практика. Завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен по клинична психология във Франция, където натрупва богат стаж в областта на клиничната, преподавателската и научната дейност. Днес работи за един от най-добрите университети във Великобритания – King’s College London, където ръководи мащабни проекти в сферата на детското и семейното здраве. Паралелно има частна онлайн практика с клиенти от цяла Европа, за които организира индивидуални консултации, семинари, лекции и терапевтични групи. Работи на английски, френски и български език. Тя е сертифициран специалист по когнитивно-поведенческа, психодинамична и семейна терапия. Регистриран клиничен психолог в Health and Care Professions Council във Великобритания, Registre ADELI във Франция и Дружеството на психолозите на Република България. Член е на British Psychological Society във Великобритания и American Psychological Society в Съединените щати. В момента работи върху първата си авторска книга. За контакти: Skype: ezhova.psychologist; FB: Positive Psychology Net; тел. 0044/7482 351 951

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени