×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  02 Юли 2019

  Право на отпуск за кърмене

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Един от уредените в Кодекса на труда видове отпуск е отпускът за кърмене и хранене на малко дете (чл. 166 КТ). Отпускът е целеви. Право на този вид платен отпуск има работничката или служителката, която сама кърми детето си – до навършване на неговата осеммесечна възраст. Възрастта на детето се удостоверява с акта за раждането му. Посоченият вид отпуск може да се ползва както от рождената майка на детето, така и в случаите, когато тя е негова осиновителка или е майка на заварено дете. Отпускът е по един час два пъти дневно или със съгласието на майката – по два часа наведнъж.

  Размерът на отпуска е диференциран в зависимост от това дали работничката или служителката има доносено, недоносено дете или близнаци. Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на този вид отпуск е три часа дневно до навършване на осеммесечна възраст на детето, по два часа – след навършване на осеммесечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от седем часа или по-малко, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е два часа, а след осеммесечна възраст на детето – по един час на ден.

  За да ползва този вид отпуск, работничката или служителката е необходимо да подаде молба за ползване на отпуск за кърмене и хранене на малко дете. В молбата трябва да посочи дали е рождена майка, осиновителка или майка на заварено дете, възрастта на детето, а така също размера и начина на ползване на отпуска.Към молбата трябва да бъдат представени документи, които удостоверяват ползването на правото на този отпуск – акт за раждане на детето, акт за предаване на детето за осиновяване, а при заварено дете – посредством декларация. При дете, което  е навършило осеммесечна възраст, се прилага и документ, удостоверяващ  предписанието на здравните органи. Едно от важните условия за ползване на отпуск за кърмене и хранене на малко дете е  работничката или служителката, която е в трудовоправни отношения, да не ползва отпуск поради бременност, раждане и осиновяване  или отпуск за отглеждане на малко дете, уредени в Кодекса на труда.

  Още в Новини

  Евелина Павлова с детско радио шоу в ефира на Radio FM+

  От тази събота уикенд ефира на Радио FM+ няма да е същия. Водещата Евелина Павлова, която преди месец направи своето голямо завръщане в програмата на… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени