×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  19 Юни 2019

  Тест: Знам, че моето бебе...

  Публикувана в Майчинство
  Оценете
  (1 глас)

  Раждането и отглеждането на малкото съкровище, което расте в утробата ви, са едва на няколко гестационни седмици разстояние. Сигурно вече сте изчели куп книги и смятате, че посещенията на С „9 месеца” на училище са ви подготвили достатъчно за предстоящото приключение. Докажете го!

  1. Околният свят предоставя на новороденото разнообразни визуални стимули. Вероятно за него те са изумителни, въпреки че може да фокусира образи, които са на разстояние:

  А. 25 см

  Б. 20 см

  В. 30 см

  Верен отговор:

  А. 25 см

  Най-удивителното е, че 20–25 см е разстоянието между очите на хранещото се бебе и лицето на майката. По тази причина детето разпознава лицето й в най-ранна възраст.

  1. Детето изследва тялото си и възможностите си да го контролира с голям интерес. Кога започват първите му познавателни движения?

  А. веднага след раждането

  Б. около 2-рия месец

  В. около 3–4-ия месец

  Верен отговор:

  Б. около 2-рия месец

  По това време бебето започва с часове да играе с ръцете и пръстите си, да държи краката си, да отваря и затваря очи и уста. Когато видите как дъвче ръцете или краката си, не си мислете, че е гладно. То просто изучава тялото си.

  1. Новороденото предпочита да се взира в:

  А. интересни форми

  Б. лица

  В. ярки цветове

  Г. всичко изброено

  Верен отговор:

  Б. лица

  Само няколко мига след раждането новороденото е като омагьосано от лицата, които се доближават до него и му говорят. Това помага на бебето ви да изучава по-лесно околните и най-вечевас. Обърнете внимание, че то дълго и настоятелно ще се взира в лицето ви, докато се храни.

  1. Защо плаче бебето?

  А. самотно е

  Б. гладно е

  В. чувства дискомфорт

  Г. отегчено е

  Д. всичко изброено

  Верен отговор:

  Д. всичко изброено.

  За бебето плачът е най-ефективният начин да общува с вас и да ви показва какво изпитва и от какво се нуждае. Само няколко седмици след раждането ще разгадавате желанията на бебето по неговия плач.

  1. Докато детето расте, усмивката му се превръща от неволева реакция в отговор на общуването. На каква възраст можете да очаквате първата осъзната усмивка на бебето?

  А. около 1-вия месец

  Б. около 4-ия месец

  В. около 6-ия месец

  Верен отговор:

  Б. около 4-ия месец

  По това време бебето открива какво означава усмивката и започва активно да общува с околните. Когато вие се усмихвате, детето усеща, че сте доволна и на свой ред ви се усмихва, за да ви покаже и своята радост. Честорожбата ви ще се усмихва, за да провери как й откликвате. Съвсем скоро бебето ще се научи да се усмихва по различни начини и ще проучва реакциите на околните.

  1. Как можете да развивате интелекта на детето?

  А. като му говорите

  Б. като насочвате вниманието му към интересни предмети, хора и събития

  В. като му помагате да се чувства защитено и обичано

  Г. всичко изброено

  Верен отговор:

  Г. всичко изброено

  Стимулиращата среда е от огромно значение за развитието на детския интелект. Колкото може по-често говорете на бебето. Пейте му, четете му книжки и насочвайте вниманието му към интересните неща около вас. Същевременно старайте се да му създавате чувство на сигурност, за да изследва уверено света. Проучвания сочат, че детето, което се чувства защитено и обичано, има по-висок коефициент на интелигентност.

  1. Откога са първите спомени на бебето?

  А. от раждането

  Б. след като започне да развива говорните си способности

  В. от утробата

  Верен отговор:

  В. от утробата

  В миналото учените са смятали, че преди развитието на говорните умения бебето няма спомени. Сега обаче специалистите са убедени, че новороденото не само запомня предмети, хора и събития, но пази спомени и от вътреутробното развитие. Само часове след раждането бебетови ще показва силно предпочитание към вашия глас.

  1. Бебето откликва на различни звукови дразнители. Кои звуци предпочита?

  А. човешки гласове

  Б. музика

  В. прости звуци като една нота, изсвирена с флейта

  Верен отговор:

  А. човешки гласове

  Въпреки че бебето харесва разнообразни звуци, то проявява особен интерес към човешкия глас. Проучвания показват, че детето предпочита музика, при която има и вокално изпълнение. Нещо повече – капризното бебе се успокоява по-лесно при звукова стимулация (приспивна песен, утешителни думи, ритъм на метроном), отколкото припълна тишина.

  1. Колко време е нужно на родителите, за да осъществят връзка с бебето си?

  А. часове

  Б. дни

  В. седмици

  Г. всичко изброено

  Верен отговор:

  Г. всичко изброено

  Привързването е индивидуално изживяване. За някои родители това чувство се появява мигновено. При други са нужни дни или седмици. Не можете да стимулиратесвоята привързаност към бебето. Докато постепенно го опознавате, чувствата ви ще се задълбочават.

  1. Кога пада пъпчето на бебето?

  А. на 2-рия ден

  Б. през 2-рата седмица

  В. през 4-ата седмица

  Верен отговор:

  Б. през 2-рата седмица

  Докато чакате пъпчето да падне, поддържайте кожата около него суха. Избягвайте да къпете детето във ваничка, защото това може да забави изсъхването. При всяка смяна на пелената и след къпане почиствайте кожата около пъпчето с памучен тампон, напоен със спирт.

  1. Колко часа спи новороденото?

  А. около 10–12 часа

  Б. около 12–15 часа

  В. около 18–20 часа

  Верен отговор:

  В. около 18–20 часа

  Разбира се, всяко бебе има различен ритъм и вие ще забележите как се променя режимът на вашето. Помогнете му да си създаде подходящ режим от дрямка и дълбок нощен сън. Не е нужно да пазите тишина, докато то спи. Поддържайте нормална температура в стаята му. Креватчето му не бива да е на течение. Не обграждайте детето с възглавници.

  1. Колко често се храни бебето?

  А. на всеки 1–2 часа

  Б. на всеки 2–4 часа

  В. на всеки 4–6 часа

  Верен отговор:

  Б. на всеки 2–4 часа

  Независимо дали кърмите,или храните бебето със заместител на майчиното мляко, това трябва да ставана около 2–4 часа. Хранете детето често през деня, за да не се буди през нощта. Редовно му помагайте да се оригне, за да няма газове, които смущават съня.

  1. Колко често да сменяте пелената на бебето?

  А. 6 пъти дневно

  Б. 8 пъти дневно

  В. 10 пъти дневно

  Г. 12 пъти дневно

  Верен отговор:

  Г. 10–пъти дневно

  Може да ви се струва невероятно, но през първите седмици ще се наложи да сменяте пелената на бебето до 12 пъти дневно. Добре е още преди раждането да решите дали ще използвате пелени за еднократна,или за многократна употреба. Каквото и да изберете, запасете се добре.

  1. Майката и бащата често говорят на бебето високо и напевно. Защо го правят?

  А. няма реална полза, но е забавно

  Б. така стимулират говорните умения на бебето

  В. привличат вниманието му

  Верен отговор:

  Б. така стимулират говорните умения на бебето

  В. привличат вниманието му

  „Бебешкото говорене” се характеризира с по-висока и разнообразна интонация и с много повторения. Майките и татковците (и дори малките деца) по целия свят инстинктивно повишават глас и използват напевен тон, когато говорят на бебето. Така те привличат вниманието му и стимулират говорните му способ

  Още в Бременност по седмици

  Разширените вени не са проблем

  Имам разширени вени и се притеснявам, че това може да ми попречи да родя през естествените пътища. Съществува ли такава опасност? Разширените вени, както и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени